Zná Bárta přísloví „In vino veritas?“

Véčkaři prý chtěli očistit politiku od korupce a zbavit ji netransparentnosti. Tedy alespoň podle svých předvolebních slibů. Povedlo se jim to přesně naopak. Do politiky vnesly nebývalou míru podplácení (vlastních poslanců), netransparentnosti, nabobství a nepotismu. Lží, sexu a chlastu. Na poradách Věcí veřejných v Bártově bytě se pilo těžké francouzské víno. Sám Bárta byl, dle jeho vlastních slov, opilý jak zákon káže. Lhal svým spolustraníkům o prezidentu Klausovi, lhal o Obamovi a Putinovi, lhal o svých lidech, nastrčených do Kalouskova vyšetřovacího „sonderkomanda.“

Nebylo to ostatně poprvé. Již předtím Vít Bárta prokazatelně nejméně dvakrát lhal svému premiérovi.

Nejdřív mu  dal čestné slovo, že ABL nesledovala politiky ODS na Praze 11. Pak se ukázalo, že je sledovala. A nejen na Praze 11, ale také na Praze 1. A že sledovala i Topolánkova poradce Dalíka, a zřejmě i samotného, tehdy premiéra, Topolánka.

Bárta dal premiéru Nečasovi zase čestné slovo, a řekl, že neměl dostatečné informace. Jediný kdo mu uvěřil byl, ve své bláhové touze udržet nesourodou koalici za každou cenu, bohužel sám premiér Nečas.

Pak ukázalo, že Bártas nejenom měl dostatečné informace, ale že ta sledování sám osobně řídil.

Protřelý ministr financí Miroslav Kalousek tehdy řekl, že věřit Bártovi by mohl jen člověk s IQ 90 a nižším. 90 je spodní hranice průměrnosti, hodnota 70 znamená již mentální retardaci. Urazil tím oba najednou. Bártu i Nečase. Svým způsobem i sebe, protože tím přiznal, že dobrovolně sedí ve vládě s někým, koho považuje za lháře a podvodníka.

Ale nejen Bárta lhal, lhal i Radek John, který dodnes nevysvětlil, jak bylo možné, že jeden z nejvyšších úředníků, které si přivedl na ministerstvo vnitra, jeho první náměstek Michal Moroz, neměl bezpečnostní prověrku. John slíbil premiérovi Nečasovi, že si Moroz o ní požádá. Moroz si o ni požádal, a nedostal ji! Navíc byl označen některými bezpečnostními experty za „bezpečnostní riziko.“

Když nemohl John udržet Moroze na vnitru, chtěl si ho vzít sebou na vicepremiérský úřad. Prý není nikdo nejlepší pro boj s korupcí než tento synek z estébácké rodiny.

Ani to se mu nepovedlo, a tak raději John odchází z vlády. Raději bude bez funkce, když nemúže udržet Moroze ve vládní funkci. Proč asi?

Další zarytý Véčkař Petr Skokan si také zalhal, když řekl, že považuje úplatky pro poslance Věcí veřejných za příspěvek na dopravu, na kterou poslanci nemají dost peněz. Zapomněl přitom, že dopravu mají poslanci zadarmo.

Lži jiného "čestného" poslance Véček Michala Babáka o půlmilionových částkách v igelitce na podvodné financování strany vešly ve známost pod označením „Babák čaruje.“

Ve Věcech veřejných lžou zkrátka všichni. Bárta, Klasnová, Peake, i ta bývalá „veverka“ Kočí. I Škárka v půlmilionovém oblečku, který mu koupil bohatý strýček Bárta. „Lžou ráno, v poledne i večer,“ jak řekl kdysi socialistický maďarský premiér Gyurcsani. Lež je pro ně podmínka existence.

Tedy lžou… Pokud nemluví pravdu.

Známá latinská fráze říká, že „ve víně je pravda (in vino veritas).“ Jejím autorem je údajně starořecký přírodní filosof a vojevůdce Plinius starší.

Neméně proslulý Říman, historik Tacitus, zase vypráví o Germánech, kteří vždy pili víno při poradách a shromážděních, neboť věřili že "nikdo nemůže dost dobře podvádět, když je opilý!"

Talmud přináší zajímavou frázi, jejíž překlad zní: "lidé odhalují svoji pravou osobnost skrze alkohol, peníze a vztek."

A ruské přísloví zase praví "co má střízlivý na mysli, má opilý na jazyku."

Tak si vyberte.

Já myslím, že je lepší předpokládat, že Bárta lhal jako koňský handlíř. Nechce se mi totiž věřit, že americký prezident a ruský premiér si u toho českého Napoleona podávají kliku.

I když, kolikrát jsme se už přesvědčili, že i to, co se zdálo jako naprosto nemožné a vyloučené, se celkem snadno stalo skutkem.

Ivan Bednář

 

 

Autor: Ivan Bednář | neděle 15.5.2011 10:15 | karma článku: 17,65 | přečteno: 1036x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33