Zemřela Margaret Thatcherová

Po dlouhé nemoci zemřela včera (pondělí 7.4.2013) bývalá předsedkyně vlády Velké Británie Margaret Thatcherová, nejvýraznější pravicová politička minulého století. Výrazně se zapsala do historie Anglie, Evropy a celého světa. Lidé si jí jistě budou připomínat mnoho let a budoucí politologové se o ní budou učit jako o jedné vůdčí osobnosti, která přispěla k pádu sovětské komunistické říše a k osvobození národů střední a východní Evropy.

Kdyby nebylo „železné lady“, jak ji přezdívali Rusové, například nedávné tenisové utkání Česká republika versus Kazachstán, které triumfálně díky Lukáši Rosolovi vyhráli čeští tenisté, by se vůbec nekonalo, a už vůbec ne v hlavním městě Kazachstánu Astaně. Jednoduše proto, že by žádný Kazachstán, a tím spíše Astana, neexistovaly.

Paní baronka to dokázala. Ve studené válce porazila Rusy, v horké Argentinu. V domácí válce zvítězila nad hornickými odbory, byť je podporoval tábor socialismu, včetně tehdejší Československé socialistické republiky. Vzpomínám, jak do ČSSR jezdili na dlouhodobé pobyty odborářští předáci, jak se posílala finanční i hmotná výpomoc jejich rodinám, jen aby Thatcherová nevyhrála. Nepovedlo se. Baronka neustoupila a vyhrála.

Možná je to tím, že baron je v šlechtické hierarchii níže než kníže, ale člověka hodně překvapilo, že se ke skonu Margaret Thatcherové „nestačil“ vyjádřil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Ani prezident Miloš Zeman neutrousil nějaký jadrný bonmot. Prostě nic. Kdyby nebylo Václava Klause, České republika by úmrtí Margaret Thatcherové přešla mlčením. Pravicový premiér Petr Nečas se nejspíš zabýval rodinnými problémy, pravicová vláda asi řešila, jakou funkci dát Karolíně Peake, aby se nezhroutila koalice a prezident s ministrem zahraničí se hádali o to, kdo v které zemi bude velvyslancem. 

Druhá vůdčí osobnost světové pravice Ronald Reagan má malou zastrčenou uličku kdesi v Dejvicích. Zaplať pánbůh za ní. Margaret Thatcherová nemá zatím nic. Možná se po ní časem pojmenuje nějaká zapomenutá kozí loučka kdesi v Hrdlořezích. Zato Václav Havel, jehož srdce vždycky tlouklo nalevo, má mezinárodní letiště a málem dostal i nový Trojský most. I to o české společnosti vypovídá. V čele Senátu, který ovládá levice, sedí bývalý komunista a odborový předák Milan Štěch, sociální demokraté ovládají kraje, kde čile kooperují s komunisty, a v příštím roce se pravděpodobně zmocní i Poslanecké sněmovny, na hradě dřepí bývalý komunista Miloš Zeman, obklopený podezřelými figurami. Ještě, že veřejnoprávní Česká televize neopomněla připomenout, že syn Margaret Thatcherové byl odsouzen za spolufinancování puče kdesi v Africe.

Vizitka českého státu! Brrr.  

A to zdaleka není všechno. Evropa na tom není o mnoho lépe. V čele Evropské unie stojí bývalý komunista José Manuel Barroso, v čele evropského parlamentu radikální socialista Martin Schulz. Německu vládne bývalá enderačka, enderák je i německým prezidentem. A v čele bývalého Sovětského svazu, dnes Ruské federace, stojí bývalý rezident KGB v NDR doživotní prezident z Boží milosti Vladimír Vladimírovič Putin. Ještě že se teď začali hádat o ruské peníze, které uloupila Evropská unie na Kypru. Jinak by se člověk fakt o tu zatracenou budoucnost bál.

Ivan Bednář

Autor: Ivan Bednář | úterý 9.4.2013 9:40 | karma článku: 11,15 | přečteno: 269x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33