Zeman skáče, jak Putin píská

Za minimálního zájmu médií pronesl prezident Miloš Zeman projev na konferenci Dialog civilizací, kterou pořádá blízký přítel ruského prezidenta Putina a šéf ruských státních železnic, bývalý rozvědčík KGB Vladimír Jakunin, který také figuruje na seznamu osob, proti nimž míří americké sankce vůči Rusku. Prezident podle stránek Hradu zůstane na Rhodu po celou dobu konference, která končí až v pondělí. To znamená, že nedělní životní jubileum – sedmdesátiny – Zeman oslaví právě zde. K narozeninám dostane od svého„drahého přítele“,jak Zeman Jakunina nazývá, dárek – v neděli večer převezme Mezinárodní cenu Dialog civilizací. Udělení pocty je tedy evidentně společenským oceněním prezidentových postojů.

Úsloví Hic Rhodus, hic salta pochází z Ezopovy bajky. Ezop vypráví o muži, který vykládal, jak skvěle skákal na ostrově Rhodu, a co by dokázal jinde. Tak tedy Zemana dopravili na Rhodos a řekli mu – tady je Rhodos, tedy skákej. A Zeman skákal, jak Putin zapískal.

Dalo by se říci, že Zemanova servilita vůči Rusku už nezná mezí. Jeho svitu na Rhodu tvořili manželka Ivana, kancléř bez bezpečnostní prověrky tislav Mynář a prezidentův poradce a zástupce ruského ropného gigantu Lukoil v ČeskuMartin Nejedlý.

Ve svém projevu na řeckém Rhodu Zeman bagatelizoval současnou krizi na Ukrajině. Citoval svého známého, jenž ji nazval „něčím jako chřipkou“. Nehledě na to, že Zeman jen papouškoval názory ruského vládce Putina, jde o vyjádření velice urážlivé. K obětem tragedie, která se na Ukrajině odehrává, vyloženě sprosté. Konflikt na východě Ukrajiny, kde ukrajinská armáda bojuje proti separatistům, si od vypuknutí v půlce dubna do srpna vyžádal podle agentury Reuters již 2.086 mrtvých a takřka 5.000 zraněných. Obětem i pozůstalým vzkázal Miloš Zeman z ostrova Rhodu – vezměte si aspirin, utřete si nos a vypoťte se. Za týden budete zase fit. To všechno vám, prosím, vzkazuje český prezident. Ani slovo o tom, že Rusko protiprávně anektovalo Krym a v bojích v Doněcké a Luhanské oblasti má prsty setsakra namočené. Právem za to sklízí hněv demokratického světa. 

Zeman vyzval svět rovněž ke zrušení protiruských sankcí, které zavedla Evropská unie a Spojené státy ve snaze přinutit ruského prezidenta Vladimira Putina, aby přestal vyzbrojovat separatisty a posílat na východ Ukrajiny ruské ozbrojence a vojáky. Prý k ničemu nepovedou. „Sankce libovolného typu jsou překážkou dialogu civilizací. Ti, kteří jako zbraň politického boje podporují sankce, vystupují proti fungujícímu dialogu civilizací. A místo dialogu přichází pouhé mlčení. A nic víc,“ uvedl v projevu Zeman.

Nevím, zda sankce k něčemu povedou či nepovedou, ale zcela zřejmě je to jediný způsob, jak dát Rusku najevo, že si takto počínat nesmí. Že nesmí opovrhovat uzavřenými mezinárodními smlouvami, že nesmí okupovat území jiných států a že nesmí ohrožovat své sousedy, chce-li být součástí demokratického západního světa. Že těch ohrožených je dnes už celá řada. Estonsko, Litva, Lotyšsko, Polsko, Gruzie, které Rusko uzmulo Jižní Osetii a Abcházii, Moldavsko a Rumunsko, kde si Rusko zřídilo svojí Podněsterskou republiku. Miloš Zeman chce ve službě ruského prezidenta vést dialog, ale zapomíná, že tomuto dialogu předcházel akce ozbrojené agrese a trvale pokračuje podpora separatistům.

Zato se Zeman přihlásil k nesmlouvavému postoji vůči Islámského státu, který označil, na rozdíl od ukrajinské chřipky, za rakovinu. Sice se tak jakoby zařadil po bok našim spojencům, ale v ruském žoldu. Islámský stát totiž neohrožuje pouze západní spojence, ohrožuje i samotné Rusko. Na nedávno zveřejněném videu v televizi Al-Arabija se bojovníci Islámského státu osobně vysmívají ruskému prezidentovi. „My se souhlasem Alláha osvobodíme Čečensko a celý Kavkaz! Islámský stát je tady a zůstane tady a bude se šířit s milostí Alláha!“ tvrdí bojovník na videua speciálně pro Putina bojovník dodává: „Tvůj trůn je již otřesen, je v ohrožení a padne s naším příchodem do Ruska…. Už jsme na cestě se svolením Alláha!“

Je tedy obtížné rozpoznat, zda nekompromisním postojem vůči Islámskémui státu hájí Zeman zájmy našich spojenců či zda hájí čistě utilitární zájmy svých ruským „přátel.“

Svůj projev přednesl prezident České republiky v ruštině. To mě trochu uklidňuje, protože pokud je jeho ruština stejně „kvalitní“ jako jeho angličtina, kterou použil při projevu v Evropském parlamentu v Bruselu, nikdo ho brát vážně nebude. Jenom to utvrdí naše spojence, že současné Česko je pro ně zase o něco bizarnějším spojencem než doposud.

Ivan Bednář

ivanbednar.blog.iDNES.cz

Autor: Ivan Bednář | neděle 28.9.2014 10:46 | karma článku: 26,83 | přečteno: 1031x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33