Želé v nesnázích

Hřebejkův film Kráska v nesnázích je snímek vypjatých zvratů i komických a paradoxních rozuzlení. Plné vypjatých zvratů je i chování Rusnokovy vlády v demisi během prvních 100 dnů. Více než jednání odpovědných úředníků, které by člověk předpokládal u členů vlády bez mandátu, jde spíš o naplňování předvolební agitace prezidenta Miloše Zemana. Do přímé kampaně vstoupili čtyři ministři této Zemanovy piškuntálie. Ministr vnitra Martin Pecina, ministr dopravy Zdeněk Žák, ministr sociálních věcí František Koníček a dědičný ministr zemědělství Miloslav Toman. Zemanova předvolební kampaň má ale více poloh, o čemž se můžeme přesvědčit na jednání ministra financí Jana Fischera, důvěrně přezdívaného Želé.

Želé v tom zkrátka umí chodit. Když v prezidentské kampani prohrál se Zemanem a Schwarzenbergem, podpořil Zemana a díky tomu se stal aspoň ministrem. Pak zázrakem splatil své dluhy z prohrané prezidentské kampaně. Nakonec prásknul svého předchůdce Miroslava Kalouska, že nestál každý den ve vrátnici u píchaček a nekontroloval docházku zaměstnanců.  Zřejmě by rád ve vládě zůstal. Po vyhraných volbách by mu Zeman mohl nabídnout ministerské místo kontrolora docházky.

Za sto dnů, kdy je Rusnokova úřednická vláda u moci, své funkce opustilo 82 vysokých státních úředníků a manažerů státních firem. Kabinet bez důvěry, který ke svému vládnutí nezískal od občanů žádný mandát, tím vytvořil nový rekord. Masivní odchody ministerských úředníků také podstatně zatíží státní kasu. Úřady jim totiž musí vyplatit odchodné, které často přesahují stotisícové částky. Přestože ministři na veřejnosti ujišťovali, že budou ve svých rozhodováních zdrženliví, ve skutečnosti činili pravý opak. Žádná jiná úřednická vláda v dějinách Česka takové čistky doposud neudělala.

Důvody pro odvolávání a vyhazovy úředníků jsou různé. Ministr Žák odovolal šéfa Ředitelství silnic a dálnic Čermáka jen proto, že se mu nezdál dosti razantní a je spíše „mužem do stabilního fungujícího systému“.

Jedním z odvolaných vysokých úředníků je i šéf oddělení ochrany investic a zahraničních pohledávek za ministra Kalouska Radek Šnábl. Ten sice zastupoval stát v mnohamiliardových arbitrážích, ale dostatečně podle Fischera nehlídal, kdo na pracovišti pracuje, kdo tam spí a kdo tam není. Na počátku jeho odvolání ale stálo, pokud si dobře pamatuji, sdělení ministra Fischera to, že se Šnábl nedostavil na schůzku s ministrem. Jenomže později se ukázalo, že žádná schůzka se konat neměla, že si ji Fischer jednoduše vymyslel. Tak začal Fischer hledat jiné důvody.  

V loňském roce byl podle Fischera Šnábl celkem 21krát na golfu, místo toho, aby leštil klotovými rukávy kliky v ministerské kanceláři. Dostal tak prý neoprávněně zaplaceno téměř 44 tisíc korun.

Když odmyslíme skutečnost, že i při golfu se dají dohodnout nejrůznější pracovní věci (soukromní podnikatelé to dobře vědí), a že důležité jsou výsledky a ne počet odsezených hodin, zaráží, s jakou chameleonskou měnivostí Fischer měnil důvody pro vyhození Šnábla.

Mezi Fischerovým „nedostavením se na schůzku“ a později s „golfovými absencemi“, uvedl Fischer ještě, že důvodem pro odvolání Radka Šnábla bylo údajné chybějící vysokoškolské vzdělání. I toto tvrzení se ukázalo jako nepravdivé.

Jiným důvodem odvolání Šnábla bylo podle Fischera to, že se jeho pracovní návyky a způsoby podle Fischera neslučovali se „standardním postupem zaměstnance ministerstva.“ Co Fischer myslel „standardním postupem“, nijak nevysvětlil.

A tak se zdá, že jediným důvodem Šnáblova odvolání je to, že byl spolupracovníkem Miroslava Kalouska.

Zemanův ministr financí Jan Fischer mění své důvody jako chameleon barvu kůže. Jenže pozor! Chameleon nemění barvu kůže, aby se přizpůsobil okolnímu prostředí, jak se všeobecně traduje, ale podle své nálady. Doposud se mínilo, že chameleoni žijí v Africe. Zdá se, že některé podčeledi se vyskytují i u nás.

Když je chameleon naštvaný, tak se nafukuje, aby okolí ukázal, že je velký a vybarví se do nejtmavších odstínů zelené, hnědé a černé barvy. Sledujme, jak se vybarví ministr Fischer – Želé v nesnázích.

Ivan Bednář

Autor: Ivan Bednář | pátek 18.10.2013 12:25 | karma článku: 22,91 | přečteno: 709x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33