Zaorálek za plotem zaštěkal

Při útoku dronu na letišti v Bagdádu zahynul v noci na pátek velitel íránských elitních jednotek Quds Kásim Sulejmání. považovaný za vojenský mozek Íránu. USA nařídily evakuaci svých občanů.

K incidentu se vyjádřil i český ministr kultury (!!!) Lubomír Zaorálek (ČSSD).„Zabití íránského generála Solejmáního je nebezpečná provokace, která bude znamenat eskalaci situace v regionu. Donald Trump si tímto siláckým gestem vyrobil další problém do blížících se prezidentských voleb v USA,“ napsal na svém Twitteru.

Jeho soukmenovec Petříček se vyjadřuje k situaci na Středním východě po zabití íránského generála Sulejmana při americkém náletu opatrně. Ministerstvo zahraničních věcí před cestami do Iráku dlouhodobě varuje, další kroky jsou však podle něj v gesci ministerstva obrany. To však zatím mlčí. Šéf sociální demokracie a ministr vnitra Hamáček – mlčí.

To ministr kultury Zaorálek do problému vletěl s plnou silou. Jeho vyjádření tak nejspíš připomíná hafání venkovského ratlíka, který štěká za plotem na kolem běžícího tygra.

Andrej Babiš se zatím zmohl jen na obvyklé obojetné prohlášení. Připustil, že íránské jednotky v uplynulých dnech útočily na americké cíle, ale Spojené státy by však podle něj měly svoje kroky patřičně komunikovat a světu i spojencům je vysvětlit.„Doufám že akce neprohloubí destabilizaci blízkovýchodního regionu a nebude dále eskalovat,“ řekl Babiš a šalamounsky si nad problémem umyl ruce. „USA jsou náš spojenec v rámci NATO, ale tato záležitost se NATO přímo netýká.“

A je to. Nás se to netýká a„doufat“ nic nestojí. Nepraví se náhodou v Bibli„vaše řeč budiž ano, ano - ne, ne, co je nad to, je ze Zlého?“

Ještě že se ozvali poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL), který uvedl, že Írán útočí na lodě a ropná zařízení v regionu a vyvíjí balistické zbraně.„V této chvíli by měla Evropa stát po boku Ameriky,“ uvedl Bartošek. Americkou operaci také podpořil europoslanec Jan Zahradil (ODS), podle něhož byl Solejmání dlouhodobě jedním z nejnebezpečnějších lidí v regionu.

Zbývá otázka, kdo vlastně určuje oficiální českou zahraniční politiku? Předseda vlády, ministr zahraničí nebo ministr kultury? Nebo ještě někdo jiný?

Prezident Miloš Zeman se k incidentu ještě nevyjádřil, zřejmě to chce s Babišem nejdřív probrat nad slepičím vývarem při obědě v Lánech.

Naše zahraniční politika je v dobrých rukách. Hodně tomu přispěje i to, že podle sdělení ministerstva zahraničí Česká republika vyzvala irácké úřady k důkladnému vyšetření incidentu. Jinak …. jinak co?

Ivan Bednář

Autor: Ivan Bednář | neděle 5.1.2020 10:26 | karma článku: 25,77 | přečteno: 818x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33