Za co nás prodal Zeman Bruselu? Za pár otřepaných bonmotů.

Miloš Zeman přednesl svůj první projev ve funkci českého prezidenta před europoslanci ve francouzském Štrasburku. Zatímco média již několik dnů před jeho vystoupením se předháněla ve spekulacích, čím Miloš Zeman ve svém projevu překvapí, jak vtipně zkritizuje bruselské byrokraty a jak nastíní státnickou vizi nové Evropy, zůstal Zeman věrný svého projevu 26. prosince loňského roku.  Také v té vánoční řeči před krbem v Lánech neřekl ve Štrasburku Miloš Zeman, kromě toho, co řekl pochvalně o sobě, takřka vůbec nic nového.  

Ale nebyl by to Miloš Zeman, aby to příslovečné nic nezabalil do rádoby efektního balícího papíru. A tak poloprázdnému zasedacímu sálu Zeman sdělil, že v jeho evropském snu je místo pro brzké přijetí eura, také pro vybudování společného evropské armády a pro společnou daňovou a fiskální politiku. Dále Zeman horoval pro společnou zahraničních politiku a přirozeně nezapomněl na otřepané vyjádření Henryho Kissingera o tom, že nemá telefonní číslo na „pana Evropu.“ Jinými slovy – zbavme se své suverenity, ale nechte nás vařit alespoň české pivo, kterému Zeman tak rád holduje (já ovšem také). Zeman nás prodal Bruselu za pár chlupů.

Sobotkova vláda (a Luboš Zaorálek) se Zemanovým projevem souhlasí. Je to prý výraz jednotné zahraniční politiky české vlády. No, nevím. Domnívám se, že nejsilnějším hráčem v české vládě je v současné době  místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš, a tomu se jistě Zemanovy představy příliš nelíbí. Již několikrát dal najevo, že nějaké rychlé přijetí eura by se mu vůbec nelíbilo, jednotná evropská armáda mu zřejmě po chuti také příliš není (a hlavně jeho ministrovi Stropnickému), společná daňová a fiskální politika už vůbec ne. Takže se necháme překvapit, co asi přinesou Babišovy deníky Mladá fronta Dnes a Lidové noviny.

Co nám za to Zeman nabídl? Ach jo, toho je zoufale málo. Dva otřepané bonmoty. Jeden o hříšně drahém pravidelném stěhování evropského parlamentu z Bruselu do Štrasburku, což přijde na stovky milionům eur ročně. Jakkoliv se někteří europoslanci zasmáli, všichni velmi dobře vědí, včetně Miloše Zemana samotného, že tento zvyk je výsledkem komplikovaných politických dohod a de facto zrušit nejde, byť na to všichni upozorňují.

Druhý bonmot pronesl Miloš Zeman o tzv. úsporných žárovkách. Jednu z nich si prý Miloš Zeman pořídil na chalupu, a od té doby to tam vypadá jako v márnici. Rád bych připomněl, že nařízení o zavedení úsporných žárovek do domácností platí již od roku 2009 (tedy 5 let), že si mohl Miloš Zeman, tak jako já a stovky jiných, koupit pár „stovek“ do zásoby a dodnes je podle chuti využívat, a že od té doby technologie výrazně pokročily a dnes se vyrábějí „úsporné žárovky“ se žlutým svitem či jiná doplňková svítidla. Pobyt ve „vysočanské“ márnici tedy Miloše Zemana poněkud otrhal od reality.

Z neznámých důvodů se Miloš Zeman rozhodl přednést svůj projev v angličtině. Nemohu hodnotit úroveň jeho angličtiny, ale já jsem Zemanovi rozuměl. Čímž netvrdím, že je jeho angličtina dobrá, ale pravý opak. Já totiž mluvím anglicky velmi chabě a právě, když někomu, kdo anglicky mluví, rozumím, je to znakem toho, že jeho angličtina, stejně jako ta moje, není nijak kvalitní. Jinými slovy, má přízvuk, kterému já rozumím, ale zřejmě už mu méně rozumí rodilý Angličan. Má slovní zásobu, která je omezena školní angličtinou, ale už vůbec ne nepřeberným množstvím obratů Shakespearova jazyka, Používá převážně jednoduchá větná spojení a věty holé. Jestli projevem v angličtině chtěl Zeman připomenout časy, kdy se na dvoře Rudolfa II. běžně mluvilo francouzsky a španělsky, a také, když to bylo nutné, česky, příliš se mu to nepovedlo. Bonmot, že se bruselští byrokraté nemají plést do českého pomazánkového másla, který dopředu avizoval, raději Zeman vypustil. Zřejmě nenašel adekvátní překlad.  

Jediný, komu se evidentně Zemanův projev líbil, byl předseda Evropského parlamentu, německý sociální radikál Martin Schulz. Seděl v první řadě a horlivě Zemanovým výrokům přikyvoval, podlézavě se usmíval, až mi připomněl dávný pořad Petra Skoumala a Jana Vodňanského „S úsměvem idiota.“

Jakoby ten jeho projev, který Zeman přednášel spatra, mu napsal on sám. Česká kostka cukru, která se neměla v šálku Evropské unie rozpustit, má namále.

Ivan Bednář

ivanbednar.blog.iDNES.cz

 

Autor: Ivan Bednář | čtvrtek 27.2.2014 9:30 | karma článku: 28,16 | přečteno: 1119x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33