Výměna špionů není nic neobvyklého

Libanonec Alí Fajád, který od roku 1989 žil na Ukrajině, ve čtvrtek odletěl z Čech. Na palubě soukromého letounu s ním byl i obchodník s drogami Chálid Marabí.

Fajád a Marabi byli propuštěni na svobodu, a nebyli tak vydáni do USA poté, co se domů vrátila pětice unesených Čechů. Češi vyměnili dva Libanonce za pětici unesených „turistů.“ Naše média už delší dobu povykují. Američané prý zuřej´, ohrozili jsme světový mír.

Připadá mi to, jakoby média i někteří politici chtěli odvést pozornost od skutečné podstaty. Od naivity našich tajných služeb a neschopnosti socialisticko babišovské vlády zajistit komunikaci mezi nimi, a tím i jejich správné fungování.

Co svět světem stojí, zajatci se vyměňovali. Připomeňme si dva nejznámější případy z nedávné doby.

Na Arlingtonském národním hřbitově je pohřben pilot stíhacího letectva Spojených států Francis Gary Powers. 1. Května 1960 bylo jeho průzkumné letadlo Lockheed U-2 sestřeleno salvou několika protiletadlových raket nad územím Sovětského svazu poblíž Sverdlovska. Tato událost a navazující dění jsou známé jako Aféra U-2. Powers byl v Rusku odsouzen na deset let v pracovních táborech za špionáž, nicméně po dvou letech byl na Glinickém mostě (Glienicker Brücke, nazývaný most špionů) vyměněn za ruského špiona Rudolfa Abela dopadeného Američany v rámci výměny dojednané Jamesem Donovanem.

Ale nemusíme chodit tak daleko.

Bývalý československý občan, emigrant, Karel Köcher pracoval od roku 1972 pro CIA, od 1973 jako analytik a překladatel s bezpečnostní prověrkou v jejíForeign Broadcast Information Service. Od konce roku 1975, kdy byl povýšen, působil v kanceláři CIA v New Yorku. Překládal psané nebo nahrané zprávy od agentů CIA v SSSR a tehdejším Česloslovensku.

V roce 1982 se FBI dozvěděla od československého špióna, přeběhlého na stranu USA, že Köcher, stále ještě překladatel tajných dokumentů pro CIA, pracuje pro československou rozvědku, a začala manžele Köcherovy odposlouchávat. Své zprávy Köcher podával také přímo sovětské zpravodajské službě KGB. V listopadu 1984 byli Köcherovi agenty FBI zadrženi a vyslýcháni. Koncem listopadu byli zatčeni, odsouzeni – Köcher na doživotí – a uvězněni.

Od dva roky později byli manželé Köcherovi v Berlíně na stejném mostě jako Gary Powers spolu se třemi dalšími agenty vyměněni za sovětského disidenta Natana Šaranského a dalších šest osob, mezi nimi mimo jiných byl i syn tenisty Jiřího Javorského, Jaroslav.

V Československu pak Köcher nejprve pracoval na II. správě Federálního ministerstva vnitra. Nikoho asi nepřekvapí, že Köcher působil také v Prognostickém ústavu ČSAV, a to až do roku 1990. Prognostický ústav byl podle některých teorií organizací účelově spoluzaloženou StB aKGB pro udržení vlivu při a po transformaci ekonomického a politického systému, na přímý popud Sovětského svazu. Vznikl roku 1984 na základě usnesení vlády ČSSR č. 10/1983 z iniciativy generálního tajemníka ÚV KSSS a šéfa KGB Jurije Andropova.

Ale vraťme se zpátky. Noviny tisknou několika stránkové reportáže, ministři si protiřečí, premiér mlží. A tak se v Česku zrodil skandál, který by mělo v podstatě zvládnout průměrný obchodník. My vám dva, vy nám pět. Výměna špionů, na tom není nic podivného. Podivného je ten chaos a humbuk, které to celé doprovází.

Jediný, kdo se zatím drží stranou, je Andrej Babiš. Má v celém případě svého „bílého“ koně, ministra obrany Martina Stropnického. A tak jen trpělivě čeká, zda tento vybuchlý granát odstřelí premiéra Sobotku, do něhož v poslední době buší jak jeho média, tak prezident Zeman, nebo zdali bude muset ještě počkat na nějakou další kauzu. Hlaveň Babišovy pušky míří přesně.

Ivan Bednář

ivanbednar.blog.iDNES.cz

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivan Bednář | sobota 6.2.2016 11:37 | karma článku: 21,20 | přečteno: 486x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33