V lochu se všichni budeme mít

A je to potvrzené. Tato vláda se definitivně zbláznila. Na návrh ministryně spravedlnosti Válkové (ANO) se rozhodla navýšit plat za práci vězňů. Považte, jejich mzda nebyla již několik let valorizována. O kolik vláda vězňům přidá, není v tuto chvíli jisté. Ale představa, na základě zkušenosti, jak probíhá současná diskuze o navýšení platů poslancům, je dost děsivá. Připomínám - vláda původně chtěla poslancům přidat jedno procento, premiér Sobotka pak navrhl 3,5 procenta jako u ostatních státních zaměstnanců, a poslanci (včetně premiérových sociálně demokratických) si nakonec odhlasovali 14,5 procenta. Navíc to není jediné zvýšení platů, které na politiky čeká. Do roku 2018 by se totiž měly platy poslanců zvyšovat na 2,75 průměrné mzdy ročně.  

Premiér a předseda nejsilnější vládní strany Bohuslav Sobotka o tom chce se svými poslanci ještě mluvit. Dovedu si představit, co mu řeknou.

Jenom samotná částka, o kterou si chtějí politici zvýšit své platy, je pro spoustu lidí suma peněz, se kterou musí vyžít celý měsíc! Se 7,5 tisíci korunami musí vyjít například řada důchodců, někteří dokonce musí vystačit s polovinou! Průměrný důchod je sice 11 tisíc korun, ale zhruba deset tisíc seniorů pobírá důchod ve výši životního minima, tedy 3. 410 Kč!

Ministerstvo spravedlnosti tedy chce zvýšit platy pracujícím vězňům. Případný růst mezd za mřížemi podporuje i Rada vlády pro lidská práva. Královny recidivistů, zlodějky Máni Lavičkové se ale nikdo neptal. Ta už před časem vzkázala "Z práce je mi hodně blbě, fujtajbl. Práce je pro mě hrozná věc," povídá. Přitom má Máňa za mřížemi zajištěný kompletní servis, se kterým se tak nerada po Klausově amnestii loučila. Ve vězení dostává jídlo, má nárok na postel, oblečení, lékaře i měsíční kapesné 100 korun, za které jednou týdně nakupuje ve vězeňské kantýně.                           

O práci by ale možná měli zájem mnozí důchodci, aby si přivydělali ke svým skromným penzím. Ty se jim od Nového roku mají zvýšit o závratných 1,6 procenta. Tedy zhruba asi o dvě stovky. Proč nenavrhne premiér zvýšení o 3,5 procenta jako to navrhoval u státních zaměstnanců a poslanců?

A tak zatímco mnozí důchodci pomalu nemají na tzv. deregulované nájmy, které mnohde paradoxně převyšují nájmy tzv. tržní, ale přitom jsou naoktrojované chtivými městskými výběrčími, vězňům se platy zvýší.

Aby ostatní ministři nezůstali za ministryní Válkovou pozadu, jistě už brzo ministr Dienstbier či ombudsmanka Šabatová navrhnou zrušení platby za ošetření psů. Porušujeme tím jejich právo na ošetření. Platí přece zdravotní pojištění v podobě známek.

A ministryně Marxová (proč bych ji měl psát Marksová, když je mnohem přiléhavější její jméno s x), by mohla přijít s nápadem, aby psi bezdomovců dostávali pravidelný měsíční příspěvek na jídlo a v zimě i na ošacení. Navíc by to pomohlo oděvnímu průmyslu zvýšeným odběrem psích deček a kabátků.

Tomu všemu se pod fousy (kdyby je měl) usmívá strážce státní pokladny Andrej Babiš. Přidáme vězňům, přidáme. Vždy konec konců armáda komunálních zastupitelů a starostů je  v tomto fízlovsko prokurátorském státě, zmítaném protikorupční rétorikou, vlastně už jednou nohou za mřížemi.

Je to jak za bolševika. Prodal jsi kus pozemku, starosto? Máme tady ale udání, žes ho mohl prodat dráž. Čili jasná korupce. Šup s tebou do báně. Že to schválilo celé zastupitelstvo. Tak zavřeme i je. Postavil jsi v obci vodovod? No jo, ale stál víc než stát měl! Mazej do díry.

V lochu se všichni budeme mít! Od Nového roku dostanete přidáno. A psi budou mít doktory zadarmo. Haf, haf.

Ivan Bednář

ivanbednar.blog.iDNES.cz

 

 

 

Autor: Ivan Bednář | pondělí 24.11.2014 10:00 | karma článku: 22,88 | přečteno: 519x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33