Stala se faktickou primátorkou Kleslová?

Tak nám včera zvolili primátorku. Po více než deseti hodinách zasedání pražského zastupitelstva byla zvolena novou primátorkou Adriana Krnáčová (ANO). Ne že by jednání bylo složité. V duchu předvolebních slibů hnutí ANO, že všechno půjde „prostě“, se prostě nic nedělo.

Hnutí také slibovalo „tým profíků na magistrátě - prostě to zařídíme.“ Jenomže už první zasedání nového zastupitelstva ukázalo, že to tak prostě nepůjde. V obavách o výsledek hlasování, když má nová koalice většinu jediného hlasu, zastupitelé v devět hodin ráno složili předepsaný slib a pak – jako první svoje usnesení – si odhlasovali přerušení jednání. Po dvaceti minutách jednání následovala desetihodinová pauza nicnedělání.

Nebyl to jediný zádrhel nové koalice. Zastupitelstvu se nepodařilo zvolit předsedu / předsedkyni kontrolního výboru, jakkoliv Krnáčová zoufale deklarovala své přání, aby se jím stal zástupce České pirátské strany. Neposlechla jí ani vlastní koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice, a tak předseda zvolen nebyl.   

Krnáčová primátorkou zvolena byla. Rozdílem jednoho jediného hlasu! Zdali to byla výhra nebo jen Pyrrhovo vítězství ukáže teprve čas.

Zkušenosti z jejího působení ve funkci náměstkyně ministra vnitra. Nejsou nijak povzbudivé.

Předseda politického hnutí Sdružení nezávislých občanů Praha 13 Petr Kučera před volbami upozornil na nesrovnalosti s tištěním volebních lístků. Lístky, které měli k dispozici, podle něj nebyly slepené a rozpadaly se na dva kusy. Proto měl Kučera obavy, že hlas na tomto volebním lístku by mohl být neplatný! Technický problém neměl jenom Kučera, dotazem prý zjistil stejnou vadu u dalších dvaceti volebních lístků v různých částech Prahy.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek k tomu tehdy uvedl, že pikantní na celé záležitosti bylo to, že tuto agendu na ministerstvu vnitra má na starosti paní náměstkyně Krnáčová, kandidátka na primátorku. „Ta dáma z Bratislavy, která nám slibovala, jak na všechno dohlédne, tak zjevně není schopna dohlédnout ani  na vlastní volby," řekl tehdy Kalousek.

Jistá bezradnost Krnáčové se projevila i při řízení prvního jednání nového zastupitelstva. Novináři v kuloárech si dobře všimli, že Krnáčová často odbíhá do zákulisí a radí se tam s předsedkyní pražské organizace hnutí ANO Radmilou Kleslovou, bývalou cvičitelkou špionů Státní bezpečnosti. „Faktickou primátorkou se stala Kleslová,“ podotkl jeden z novinářů.

Náměstkyně ministra, kterou tam dosadil šéf hnutí ANO, krajan Krnáčové z Bratislavy, Andrej Babiš, byla i v podezření ze střetu zájmů kvůli svému podnikání. Krnáčová spoluvlastní firmu BlueOceanSolutions (BOS) s podnikatelem Vladimírem Finsterlem, jehož další společnost spolupracuje s Českou poštou - státním podnikem, patřícím právě pod vnitro. Přitom BOS je marketingová a PR agentura, která na svých vlastních webových stránkách nabízí ještě jednu důležitou službu: lobbing. Firma vysoké státní úřednice tak slibuje klientům lobbistické služby!

Obchodní partner Krnáčové Vladimír Finsterle je navíc důležitým hráčem na tuzemském farmaceutickém trhu. Kromě BOS vlastní ještě firmu Pears Health Cyber (PHC). Přes e-shop Lékárna.cz, který patří do portfolia firmy, Finsterle spolupracuje s Českou poštou (!), patřící, kam jinam než, pod vnitro. Pošta zajišťuje pro PHC rozvoz zásilek a PHC se na svých stránkách chlubí i referencemi od obchodní ředitelky pošty pro východní Čechy.

Krnáčová ale původně kandidovat na primátorku neměla. Jen si vzpomeňte, jedničkou pražské kandidátky byl přece bývalý primátor Jan Kasl. Po sporech s šéfkou ANO v Praze Radmilou Kleslovou ale předsednictvo hnutí rozhodlo, že lídrem nebude. Kasl to komentoval vyjádřením, že hnutí ANO ovládají estébáci a oznámil, že bude raději kandidovat sám. Neuspěl. Babišovi estébácká minulost Kleslové nevadila, konec konců sám se s estébé kdysi zapletl, a povedlo se.

Kdo si dnes vzpomene, že bratislavská rodačka Adriana Krnáčová požadovala, aby jednání městské rady byla, navzdory zákonu o hlavním městě Praze, veřejná. Jak si to představuje, názorně dokázala včerejším překládáním jednání zastupitelstva ze dne na den, z hodiny na hodinu, které na rozdíl od jednání Rady, veřejné je.

Adriana Krnáčová kdysi šéfovala neprůhledné nevládní neziskovce Transparency International ČR. Podle Britských listů z roku 2007, se jí nikdy nepodařilo uvést praktiky české pobočky do souladu s etickými pravidly mezinárodně platnými pro celou síť TI. Za více než půl roku od upozornění i veřejně položených otázek Britských listů nedokázala česká pobočka zveřejnit ani vlastní etický kodex.

Ještě dříve, v roce 1992, stála Krnáčová při založení nadace Open Society Fund maďarského emigranta, amerického spekulačního investora, miliardáře George Sorose. Stála tak při rozdělování milionů do českého "neziskového" sektoru s politickými vlivovými ambicemi. Dnes už nezjistíte, kolik peněz a na co, dal ten který sponzor a za jakých podmínek

Primátorka Krnáčová (mimochodem občankou České republiky se stala teprve letos v březnu) před volbami také slibovala, že každý pražský radní v její Radě by měl mít bezpečnostní prověrku alespoň na stupeň „důvěrné“. To ale trvá často i několik měsíců.

Tak jen aby ta dnešní koalice v Praze tak dlouho vydržela.

Ivan Bednář

ivanbednar.blog.iDNES.cz

Autor: Ivan Bednář | čtvrtek 27.11.2014 10:56 | karma článku: 21,68 | přečteno: 818x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33