Sociálně demokratický jánabráchysmus

Doslova ze dne na den byl v lednu letošního roku ukončen provoz středočeské Galerie Gate v jedné z turisticky nejvýznamnějších ulic v Praze. Zřizovatelem galerie na rohu Husovy a Karlovy ulice byla akciová společnost kraje – Středočeská turistická informační služba (STIS). Tu se kraj snaží už více než dva roky zlikvidovat. STIS za sebou nechala více než dvaceti milionový dluh. Bývalou ředitelku stíhá policie.

Propojené tři středověké domy na Královské cestě, ve kterých STIS i galerie sídlí, kraj opravil v éře hejtmana Davida Ratha za více než 60 milionů korun. Infocentrum mělo turisty lákat k návštěvě středních Čech. Hlavním sklepním tahákem se mělo, podle někdejšího hejtmana Ratha, stát promítání historických příběhů s vazbou na konkrétní místo ve středních Čechách. 

„Bude tam příběh třeba o Karlu IV. a o Karlštejnu, o korunovačních klenotech v Kapli svatého Kříže. A bude to právě kombinací hraného příběhu; třeba Karla IV. pro nás bude v tomto příběhu hrát Karel Roden.“ sliboval veřejnosti tehdy hejtman Rath. 

Sliby, chyby. Roden si osvíceného panovníka nezahrál. Navíc podle původního výběrového řízení měla oprava domu stát jen 20 milionů. Stála nakonec přes 60 milionů. To už se tak za Ratha stávalo.  

Ale budiž. Může se to přihodit i v lepších rodinách. Hejtman Rath se pak na nějakou dobu ocitl za mřížemi, dodnes čeká na soud. Jeho duch však bloudí středověkými prostorami i nadále.

Šéf středočeské ODS a opoziční krajský zastupitel Jan Skopeček nepovažuje postup kraje za správný, naopak považuje ho přímo za naprosto skandální. Středočeský kraj to  podle Skopečka staví do nedobrého světla. 

Podle správce kulturního života Středočeského kraje, radního pro kulturu Zdeňka Štefka z KSČM, bylo prý zavření galerie nutné. Středočeská koalice ČSSD s KSČM funguje spolehlivě.

Kraj už tedy nechce provozovat ani Infocentrum, ani galerii. Dobrá. Nechce, nechce. Nikdo ho k tomu nutit nemůže. A tak milý Středočeský kraj v prosinci loňského roku schválil záměr budovu někomu pronajmout. Úředníci si dali na čas, a záměr prostory pronajmout zveřejnil kraj až v červenci letošního roku, a to za minimálně 615 tisíc korun měsíčně. Zájemců bylo dost. Jeden z nich nabízel za pronájem dvojnásobek - 1,2 milionu korun měsíčně.

Marně.

Středočeský kraj se nakonec rozhodl pronajmout prostory nadaci Centrum Pop Art. Ta podle Mladé fronty Dnes vznikla teprve před třemi měsíci (!). Předsedou dozorčí rady a zakládající člen Nadace je čistě náhodou končící místostarosta Prahy 7 za ČSSD, příbramský (!) rodák Daniel Štěpán.

Krajští radní tedy přiklepli desetiletý pronájem výstavních prostor subjektu, který má velmi krátkou historii a adresou je v pražských Vršovicích, kde má papírově sídlo dalších několik desítek firem. Celkem má v objektu Košická 63 v Praze 10 sídlo celkem 136 firem. A v Praze 10 byla místostarostkou Radmila Kleslová za ČSSD, než se stala dnešní starostkou v dresu ANO. V letech 1986 až 1989 byla členkou bývalé Státní bezpečnosti, od roku 1988 působila ve 23. odboru rozvědky, který měl na starosti získávání a výcvik špiónů do kapitalistického zahraničí

Přiznám se, že pronájem galerie nebudí důvěru a působí spíš než cokoli jiného jako klasický případ sociálně demokratického jánabráchysmu… 

Ona totiž cena za pronájem plochy v turisticky maximálně frekventovaném místě o celkové výměře 850 metrů dělá - 300 000 Kč měsíčně. Zhruba 350 Kč za metr. V lokalitě, kde se podobné nájmy počítají v milionech. Mezi Staroměstským náměstím a Karlovým mostem.

Komunistický radní pro kulturu Zdeňka Štefka přitom ještě v únoru letošního roku v Parlamentních listech uvedl: „Chtěl bych věřit, že v případě pronájmu celého objektu (za minimálně 615.000 Kč měsíčně) půjdou získané prostředky i zpět do kultury či cestovního ruchu a také bych uvítal, pokud by případný nájemce celého objektu část prostoru kultuře (galerii či jiné kulturní činnosti) opět věnoval. K tomu bych rád byl nápomocen.“

Smlouva za 300 000 Kč měsíčně je uzavřená na deset let. Za rok Středočeský kraj dostane 3 miliony 600 tisíc korun. Za deset let to bude 36 milionů. A vstupní investice. Přece Rathových 60 milionů.

No, nekupte to!

Ivan Bednář

ivanbednar.blog.iDNES.cz

Autor: Ivan Bednář | neděle 7.12.2014 15:08 | karma článku: 16,40 | přečteno: 415x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33