Slepá bábo, chyť si mě

V Bratislavě se má 30. ledna konat odložené stání soudu s Andrejem Babišem. Ten však k soudu nepojede. Nejel ani na první stání, takže se jednání soudu odložilo na tento termín. Troufám si říci, že až bratislavský soud kvůli Babišově nepřítomnosti stání opět odročí a nařídí jednání na nový termín, nepojede Babiš do Bratislavy ani na třetí jednání. Nepojede ani na čtvrté atd. To ale nedává logiku. Když nějakou instituci zažaluji, že poškozuje moji pověst a čest, je přece mým bytostním zájmem, aby soud proběhl a já jsem dokázal, že jsem měl pravdu a soud jsem vyhrál. To je ale logika normálního člověka, nikoliv pečlivě vyškoleného agenta Státní tajné bezpečnosti, který v našich podmínkách rozehrál hru o moc a prachy

Dějství první.

Babiš se stává hlavním lídrem hnutí ANO do předčasných voleb do Poslanecké sněmovny v České republice. Ty mají proběhnout v říjnu 2013. Slovenští novináři zveřejňují dokumenty, které usvědčují Andreje Babiše ze spolupráce s komunistickou StB. Babiš se brání, média předložila podvržené dokumenty.

Když pravost dokumentů potvrdí oficiálně Ústav Paměti národa, Babiš zažaluje tuto instituci (obdoba českého Ústavu pro studium totalitních režimů) a tvrdí, nebyl jsem agentem, byl jsem naopak obětí. U soudu se to prokáže!

Členové a stoupenci hnutí ANO tomu ochotně uvěří. Soudní stání je nařízeno na říjen 2013, těsně před předčasnými volbami do sněmovny. Babiš do Bratislavy ale nejede. Nemá čas. Soud, který má prokázat jeho vinnu - nevinnu se tedy odkládá. Nicméně, podaná žaloba splnila svůj účel. Problém byl odložen.

Dějství druhé.

Volby vyhrává ČSSD, v těsném závěsu s Babišovým ANO. Plán ČSSD na tichou koalici ČSSD (a KSČM) se rozplynul. Je třeba hledat náhradní řešení. Sobotka ho nalézá v koalici s ANO a ČSL-KDU.

Jenomže situaci zkomplikuje prezident Miloš Zeman, když do kleští, kterými svírá nenáviděného Sobotku, který ho zradil v prezidentských volbách v roce 2003, přihodí požadavek na čisté lustrační osvědčení jeho případných ministrů. Všichni vědí, že se to týká především Andreje Babiše, který má mít v nové Sobotkově vládě klíčovou roli. Rozehrává se vysoká hra.

Svoje soukmenovce a příznivce, kteří začínají být znepokojeni, Babiš znovu uklidňuje, soud v Bratislavě mě očistí.

Dějství třetí

Babiš k soudu do Bratislavy nezamíří ani napodruhé. Už se s ním napevno počítá ve vládě jako s místopředsedou vlády a ministrem financí. Jak se ale vyhnout obtížné situaci, ve které je tolik oříšku. Jak přimět prezidenta Zemana, aby z toho vyšel se ctí? Jak přimět někdejšího ředitele ÚSTR Daniela Hermana, který teď na vlastní kůži poznává nástrahy vysoké politiky, aby se skřípěním zubů zasedl ve stejné vládě s bývalým agentem StB?

Dějství čtvrté.

Babiš do Bratislavy, kde by se pravděpodobně jeho spolupráce s StB prokázala mimo veškerou pochybnost, nikdy nepojede. Levicí ovládaný ÚSTR dostane nového ředitele, vybíraného v plném utajení, až v dubnu, takže zaujme pozici mrtvého brouka. Parlament počátkem února urychleně schválí tzv. služební zákon, který zbavuje ministry povinnosti předkládat lustrační osvědčení. Možná jako prémii přidá i zrušení lustračního zákona, jak požadují komunisté.

A prezident Zemana jmenuje Andreje Babiše místopředsedou vlády a jejím ministrem financí, jako odborníka, kterého si váží. Svého časy měl ve své vládě sám dva takové odborníky – Václava Grulicha a Jana Kavana.

Dějství páté

Vsadím se, že jeden z prvních kroků nového ministra bude nepřijetí bruselského požadavku, aby se snížil podíl biopaliv tzv. první generace vyráběné ze zemědělských plodin z 10% na 6%. O snížení rozhodla EU, když zjistila, že nové výzkumy a oficiální materiály z Británie, Bruselu a USA ukazují, že "zelená" paliva způsobují životnímu prostředí zřejmě větší škody než benzin a nafta. Používání těchto paliv stojí motoristy ročně cca 3 miliardy Kč.

K těm šesti procentům nakonec Evropská komise přidala ještě 2,5%  kvótu pro biopaliva vyráběná z dřeva, odpadků a řas, což Babišovu situaci nijak neřeší. K odmítnutí evropské směrnice jistě populisticky využije Babiš všeobecnou nechuť přistupovat na všechny ty bruselské nesmysly. Jenomže tentokrát ten bruselský nesmysl znamená pro agrovelkostatkáře miliardové ztráty pro jeho už dnes ztrátové firmy. Odborníci odhadují, že by Babišovy firmy přišly ročně o cca 600 milionů Kč.

Ivan Bednář

ivanbednar.blog.idnes.cz

Autor: Ivan Bednář | pondělí 6.1.2014 9:40 | karma článku: 18,73 | přečteno: 480x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33