Sarajevský atentát II.

Radek John přirovnal vystoupení Karolíny Peake z Věcí veřejných k sarajevskému atentátu. Přirovnání hodně kulhá. Především v tom, že Radek John není Václav Klaus. A Karolína Peake není loutkou v rukách Václava Klause, jako byl kdysi Jan Ruml maňáskem Václava Havla. Snad jediný shodný rys můžeme spatřit v tom, že hlavní ideolog Věcí veřejných Vít Bárta se stáhnul do stínu, tak jako se tenkrát stranou ocitl Josef Zieleniec.  

Ať už jde o co jde, především jde o to zachránit si vlastní kůži. Tedy lukrativní postavení ve vysoké politice, ať si Bárta tvrdí jak si tvrdí, že poslanecký mandát vysokou politikou není.

Praporečník anarchokomunismu Stanislav Kostka Neumann napsal kdysi dávno báseň Každý se bojí o svou kůži. Každý se bojí o svou kůži / ale kdo čisté srdce má / v plápolu jasném zapomene / že se naň dravé zvíře žene / a rukama je udolá.

Cože je to za dravé zvíře v případě Karolíny Peake, které chce rukama udolat? Bárta či boj s korupcí?  Bárta byl za uplácení odsouzen, byť zatím nepravomocně. Soudce Jana Šottu mimo jiné přesvědčil o Bártově vině celý řetězec indicií, odvíjející se od jeho byznys plánu z roku 2008. Jenomže na tom plánu se Karolína Peake velice aktivně spolupodílela. Do tajného Etického kodexu (!!!)  Věcí veřejných, který navrhoval zvyšovat cenu státních zakázek o 10%, které by připadly Věcem veřejným,  navrhovala tzv. nepeněžní plnění provizí v podobě přidělování funkcí, služebních bytů a jiných benefitů.

Dnes se k tomu Karolína Peake nezná. Zapomněla.

Manžel Karolíny Peake Charles Peake svého času musel opustit své zaměstnání v Unipetrolu, neboť byl podezřelý z manipulace s veřejnými zakázkami, jinak řečeno, zkresloval podmínky výběrového řízení ve prospěch předem vybraného subjektu.

Zapomenuto!

Zbývá tedy jediné dravé zvíře. Strach. Strach, že přijdou o funkce, ve kterých se jim zalíbilo. Jenom pro stručnost si je připomeňme. Poslankyně Karolína Peake je 1. místopředsedkyně Věcí veřejných, místopředsedkyně vlády ČR, předsedkyně legislativní rady vlády, předsedkyně Vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí, předsedkyně ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny, zastupitelka Městské části Praha 1, která teď urvala další křeslo – předsedkyně výboru pro slučování ministerstev nebo jak se vlastně ten další pašalík jmenuje. A patrně se také stane předsedkyní odštěpené frakce Věcí veřejných.

Na svých webových stránkách odpovídá Karolína Peake na otázku Proč jsem spojila své jméno s Věcmi veřejnými takto: Věci veřejné mi jako jediné pomohly skutečně řešit konkrétní komunální problémy, aniž bych se jako v jiných stranách musela účastnit vnitrostranického politikaření. Spolupráce s týmem lidí ve Věcech veřejných je pro mne radostí.“

Kameníci, tesejte do mramoru! Kdyby tato slova pronesl Vít Olmer, budiž. Ale místopředsedkyně vlády?

Vraťme se na začátek. Radek John přirovnal odchod Karolíny Peake z VV k sarajevskému atentátu. Jak známo, dějiny se ale neopakují, a pokud ano, tak je to fraška.

Ano. Celé je to fraška. Nejenom sarajevský atentát II., ale celé Věci veřejné, alias Unie svobody II. Jde jen o to, aby se tato komedie nezvrtla v tragikomedii.

Raději hoďte na Radka Johna deku.

Ivan Bednář

Autor: Ivan Bednář | středa 18.4.2012 9:10 | karma článku: 22,54 | přečteno: 1306x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33