S LIDEM proti lidem

Karolína Peake míní, že by ministr Pavel Dobeš měl na svůj post rezignovat, protože manažersky selhal. Jím zavedený, byť jiným objednaný, registr vozidel dva týdny nefungoval. Stovky, možná tisíce majitelů vozidel si na dopravně správních úřadech rvaly vlasy, někde je chtěli rvát i těm úředníkům, kteří tentokrát, byť je to s podivem, za nic vlastně nemohli (Brno). Ale Karolína Peake má tentokrát kupodivu pravdu, ministr Pavel Dobeš by se měl sebrat a vypadnout.

Jenomže věc má háček.

Premiér Petr Nečas v sebezáchovném záchvatu zřejmě Dobeše podrží. Dal mu termín do pátku 27. 7., aby registr fungoval. A kupodivu, již dnes, ve čtvrtek 26. 7. (svatá Anna, chladna zrána) registr skutečně funguje. Zázraky se někdy stanou.

Dobeš má ale odejít z jiných důvodů.

Za prvé připravil národu motoristů dva žhavé týdny. A za to má nést odpovědnost. Vztek, nervy a drásající nejistota pochopitelně vzbudily v lidech nenávist k samotnému státu. Co je to za stát, který vydá nařízení, jehož dodržení není sám schopen zajistit. Dobešovo ministerstvo požádalo policii, aby netrestalo řidiče, kteří se dopustí protizákonného jednání! Jakkoliv je to lidsky pochopitelné, z právního hlediska je to do nebe volající, policie se má pachateli dopravního přestupku místo udělení pokuty laskavě omluvit. Ministr Dobeš si to přeje, protože sám manažersky selhal.  

Policie celkem správně sdělila, že tak konat nemůže, ale nicméně jsem přesvědčen, že tak ve skutečnosti skutečně konala.

Za druhé připravil národ podnikatelů o ušlé zisky. Řemeslníci nemohli jezdit pro materiál, nemohli dojíždět za zákazníky, mohli jen zoufale lomit rukama a počítat ztráty. Ombudsman radí: žalujte stát. Ale všichni dobře víme, jak vypadá naše soudnictví. Soud se povleče roky, stát se bude odvolávat, a nakonec se řekne, že se vzniklou škodu nepodařilo prokázat. Také jak, že?

Za třetí nastražil národu dovolenkářů krušné chvíle, kdy si nemohli být jisti, zda se jim podaří na plánovanou (a zaplacenou) dovolenou odjet či nikoliv. Místo povalování na plážích u Středozemního moře fronty na dopravních inspektorátech.

Zkrátka a dobře – stát se postavil proti svým občanům. A proto by měl Dobeš odejít, ať již byly důvody jakékoliv. Je lhostejné, zda se jednalo o Bártou zanechanou nášlapnou minu, která vybuchla v okamžiku, kdy Pavel Dobeš opustil stranické řady Věcí veřejných a přidal se k hnutí LIDEM Karolíny Peake nebo zda se jednalo o jeho naprostou neschopnost.

A v neposlední řadě by měl odejít také proto, že ho předsedkyně jeho nové strany (hnutí) LIDEM, za kterou sedí ve vládě, vyzvala k demisi.

Jenomže je to skutečně Karolina Peake, kdo rozhoduje ve straně LIDEM? Nebo je jen nastrčenou loutkou, za jejíž nitky tahá Vít Bárta, který nechal registr vozidel v pravou chvíli vybouchnout? Otazníků jako blech!

A kdo vlastně Pavla Dobeše do vlády nominoval? Bártovy Věci veřejného už ve vládě nejsou, sedí v opozičních lavicích. Hnutí LIDEM sice ve vládě je, ale předsedkyně hnutí Dobeše vyzývá, aby odešel. Jenomže hnutí LIDEM neprošlo žádnými volbami, nikdo je nevolil, takže politický mandát k účasti ve vládě nemají.

Že by se jednalo o odborníky?

Prase aby se v tom vyznalo.

Ivan Bednář   

 

Autor: Ivan Bednář | čtvrtek 26.7.2012 11:15 | karma článku: 27,39 | přečteno: 1579x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33