Rektor jako kdákající slepice. Co se to s námi děje?

K Zemi se blíží asteroid. Proletí ve vzdálenosti 27 000 kilometrů. Kdyby výpočet jeho dráhy byl nepřesný a asteroid by se střetl se zemí, vymazal by Prahu a část středních Čech z mapy světa. Pražáky by potkal osud nebohých dinosaurů. Za mnoho milionů let by se pak, tak jako dneska se budují dinoparky, budovaly parky vyhynulých Pražáků. Rodinky by tam jezdili na víkend. „Podívejte se tady na toho Pražáka, to je Pražákosaurus rex, to je zvlášť nebezpečný developer.“

Mnoho lidí, zejména ti na venkově a v Brně, by si oddechlo – konečně někdo těm Pražákům zatopil. Jenomže bez Prahy žít neumějí. Komu by loupeživý starosta Suché Loze, dnes předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové, uzmul téměř miliardu korun? Říká se tomu novela zákona o rozpočtovém určení daní. Jenomže astronomové se naštěstí nemýlí. A tak Praha zůstane zachována. Alespoň prozatím.

Vzpomněl jsem si na jeden vousatý vtip. Potká se Pražák s Brňákem. Brňák říká: „v Brně se říká, že v tem Práglu ste všichni hajzlové, šmejdi a tuneláři.“ „Jo,“ podiví se Pražák,“a víš co se v Praze říká o Brňácích?“ Brňák zavrtí hlavou: „ne.“

„Nic.“

Když se nepovedl konec světa 22. prosince loňského roku, vynořil se teď z vesmírných hlubin asteroid. Prý Zemi mine. Uvidíme dnes večer. Ale i kdyby se asteroid netrefil, neproletí kolem Země bez následků. Zdá se totiž, že díky jeho průletu nastává v Čechách doba zázraků. Kníže Karel Schwarzenberg jakoby zázrakem vyfoukl roli kouzelníka Žita pěvci Danielu Landovi a proměnil rektora AMU Ivo Mathé v kdákající slepici. Mohl být ministrem, stal se slepicí. Kdyby to potkalo i jiné rektory, například rektora JAMU Václava Cejpka, dočkali bychom se toho, že by se zasedání České konference rektorů konalo ve slepičárně. A v co promění kníže divadelníka Petra Oslzlého, který by také byl rád ministrem?

Ale nejde jen o lidi. Mění se i potraviny. Řezníci mění soju na maso a pak ji cpou do buřtů. Párky se „montují“ ze surovin, dovážených ze sedmi zemí! Hovězí maso se mávnutím proutku změní v koňské. Alkohol se mění v jedovatý lektvar. Supermarkety nás krmí potravinami s prošlou dobou trvanlivosti. Za dob Karla IV. byli takoví obchodníci vysvléknuti donaha, nacpáni do proutěného koše a s velkou ostudou byli pak spouštěni do Vltavy, kde byli potupně mácháni. A dneska? Nic.

Anebo přírodní živly. Dělají si co chtějí. Třeba takový déšť. Padá si kam chce. A tak ho vodárenské společnosti chtějí potrestat, že bez jejich souhlasu dopadá na vozovky a do příkopů. Zatím ho chtějí jenom zdanit. Příště třeba zakázat. Kouř z komínů už zdanili dávno. Jenom se dani neříká daň, ale povinná revize komínů.

Papež po více než sedmi stech letech abdikoval. Jiří Dienstbier je podle průzkumů nejoblíbenějším politikem. To ale býval kdysi i Stanislav Gross. Papež se stáhne do ústraní. Jiřímu Dienstbierovi bych to doporučoval taky. Blíží se jeho krve lačný Zeman.

Něco se s námi děje. Ale nikdo neví co.

Taky se ovšem může stát, že se astronomové mýlí. V tom případě, až budete číst tenhle článek večer, tak už tady vlastně nebudete. Konečně přijde ten konec světa. A budeme mít všichni pokoj.

Ivan Bednář

 

 

Autor: Ivan Bednář | pátek 15.2.2013 11:45 | karma článku: 17,02 | přečteno: 728x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33