Radši Prahu zbouráme

Pražské primátorce Adrianě Krnáčové poslalo přes on-line dotazovnu patnáct občanů své dotazy. Adriana Krnáčová na patnáct z nich – neodpověděla. Prý o tom vůbec nevěděla. Navzdory tomu tvrdí předsedkyně neziskové organizace Pražské fórum Tereza Kněžourková, že všichni radní byli o možnosti komunikovat on-line informováni. Projekt ostatně není nějakou žhavou novinkou. Fungoval již za minulého vedení Prahy.  

Někdejší ředitelka Transparency International předvedla transparentnost v praxi hnutí ANO. On-line projekt Dotazy radním, který zřídila Pražské fórum, prý ale hodlá využívat. Podobně jako její kolegové z hnutí ANO radní Michal Hašek (zaslané tři dotazy, zodpovězeno nula) i Radek Lacko (jeden dotaz, zodpovězeno nula).

Adriana Krnáčové chce zřejmě podle svého velkého bosse a krajana ze Slovenska Andreje Babiše řídit magistrát jako firmu. Ve firmě je běžné, že nejvyšší šéfové považují nějaké ty dotazy podřízených za obtěžující bzukot. Ve firmě to možné je. Tam je vztah daný, majitel firmy nakupuje od svých podřízených práci, je tedy v pozici zákazníka, a zaměstnanec v pozici prodávajícího. Takže zákazník logicky produktivitu práce i její kvalitu svého zaměstnance kontroluje, a podle platné smlouvy platí. Když není spokojen, prodavače vymění.

Jenomže ve státní správě je vztah dán zcela opačně. Tam je veřejnost (zákazník) tím, kdo si  platí státního úředníka (prodavač) na všech úrovních a měla by od něj požadovat příslušnou kvalitu práce i její produktivitu. Když zákazník (veřejnost) není spokojen, prodavače (úředníka) vymění. Jestliže si Krnáčová stěžuje, že nemá čas, že komunikaci se zákazníkem nestíhá, marná sláva, není na svém místě a měla by uvolnit místo těm, kteří to zvládnou.

Zdá se ale, že nejde jen o problémy komunikace Rady hlavního města s veřejností. Vypadá to tak, že se mezi sebou nedokáží domluvit ani jednotliví radní či náměstci. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová informovala před časem, že pokud vedení Prahy nedá záruky, že napraví výtky, které ministerstvo mělo vůči novým pražským stavebním předpisům, které jsou prováděcím předpisem ke stavebnímu zákonu, jejich platnost pozastaví.

Na to reagovali dva členové Rady, primátorka Krnáčová a její náměstek z Trojkoalice Matěj Stropnický. Jenomže každý jinak. Zatímco Krnáčová v dopise své stranické (hnutní) kolegyně Šlechtové přiznala chybu a slíbila nápravu, Stropnický žádal 200 dní na vyřešení situace. Takže ministryně bouchla do stolu a rozhodla, že Praze pošle dopis, ve kterém platnost předpisů pozastaví.

To vyvolává negativní reakce mezi investory, pro které je nová situace značně nepřehledná. To ale vedení Prahy zřejmě nezajímá. Řídí Prahu jako firmu. Jenomže je otázka – je to firma Krnáčové nebo Stropnického? Anebo ještě někoho úplně jiného?      

Kdepak, my Prahu nedáme, radši ji zbouráme. Stěžovat si můžete on-line. Bude vám houby platné.

Ivan Bednář

ivanbednar.blog.iDNES.cz

 

 

Autor: Ivan Bednář | úterý 6.1.2015 13:15 | karma článku: 16,43 | přečteno: 588x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33