Proti dnešku byla opoziční smlouva jen nevinnou hrou

Někdo se mě pokouší zastrašit. Rozbili mi čelní sklo u auta, údajní policisté vyděsili manželku vyšetřováním dopravní nehody, kterou jsem snad měl způsobit a zavinit při ní smrtelný úraz chodce. Po té mi někdo bez poškození otevřel auto, nechal ho otevřené a stáhnul všechna čtyři okna. Auto nechal stát jako výstrahu, že „oni“ dokáží všechno. Mám se toho bát?

Asi bych měl. Ale když o tom přemýšlím, říkám si, že ne. Nejde samozřejmě jenom o mně. Na to jsem malá ryba. Ale ono je to všechno jen odrazem politické situace nedávných i dnešních dnů.

Stanislav Gross zavedl v politice loupeživý režim s andělskou tváří. „Myslím to upřímně,“ hlásal, a s bezelstným úsměvem na tváři vypálil burzovní rybník všem hráčům, kteří obchodují s akciemi. Vydělat obratem ruky téměř sto miliónů korun, to už chce pořádný kus loupeživého fištrónu.

Jeho nástupce Jiří Paroubek neměl k dispozici tu správnou upřímnou tvář, a tak vnesl do politiky vulgaritu a brutalitu. Politický buldozerismus. Na křtu jeho knížky se vraždilo.

Bohužel na to přistoupil i někdejší šéf ODS Mirek Topolánek a v duchu hesla na hrubý pytel hrubá záplata Paroubkovi zdatně konkuroval. Naštěstí žádnou knížku, pokud vím, nekřtil.

Zdálo se, že s odchodem obou těchto politiků nastane obrat k lepšímu. Chyba lávky, na scénu totiž vtrhly Věci veřejné.

Hladové VeVerky se jim teď říká.

Nejde jen o finanční prostředky, kterých se VeVerky zmocňují s brutalitou žíznivých berků, v koncentrované podobě ztělesňují všechna politické neřádstva, která se v poslední době objevila. To oni vnesli do politiky fízlování a diletantismus.

Co provádí Radek John na ministerstvu vnitra je do nebe volající. Ostatně petice policistů, hasičů a zaměstnanců ministerstva požadující Johnovo odvolání, nespadla z nebe.

Dobešovy aféry již delší dobu plní stránky novin – falšování seminární práce, závratné odměny pro kamarádíčky, špehování podřízených, to je jen špička ledovce aktivit někdejšího vězeňského psychologa a šéfa recruitmentu (česky řečeno „kádrováka“) špehovací agentury ABL.

A nejsou snad Bártovy snahy „jít boháčům v luxusních autech“ po krku děsivé? Kovaný komunista by řekl „zaprodal svoji třídu, jen aby se zalíbil lidu.“

Všichni tři nerozdílně kolem sebe šíří strach a teror, podřízení se třesou o místa, firmy o zakázky.

Proto píši tento článek. Dobře rozumím vzkazům, které dostávám. Měl bych se bát, a taky se bojím.

Ale v síni se, odpusťte mi ten výraz, neposeru.

Na to mám tuhle zemi příliš rád.

Budu jen nostalgicky vzpomínat na časy pánů Klause a Zemana, kteří, ač i oni měli pochopitelně své chyby, nastolili v české politice zásady demokracie a vzájemného respektu. Dokázali se domluvit, aniž se vzájemně vydírali a uráželi. Byli vtipní, ne vulgární. Byli politiky, a ne poberty.

Odpůrci opoziční smlouvy jistě teď nadskakují na židli. Ale opoziční smlouva je nevinnou hrou proti tomu, co se děje dnes.

Ivan Bednář

Autor: Ivan Bednář | neděle 27.2.2011 16:15 | karma článku: 19,98 | přečteno: 1097x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33