Pražská TOP 09 plivla voličům do tváře

Pražská TOP 09 se ocitla ve vlastní pasti. Ministr financí a místopředseda strany Miroslav Kalousek slíbil před volbami předsedovi hnutí Starostové a Nezávislí Petru Gazdíkovi, že připraví návrh na nový způsob přerozdělování daní ze státního rozpočtu.Byl to tragický slib, ale před volbami potřeboval Kalousek stranu vyfutrovat známými tvářemi a ctižádostivými „gazdíky“. Za tento slib přivedl Petr Gazdík do TOP 09 své hnutí Starostové a nezávislí a pomohl TOP 09 k volebnímu úspěchu.

Teď na plinění slibu došlo. Kalousek má hotov návrh, který velkým městům (zejména Praze, ale také Brnu, Plzni a Ostravě, tedy měst, ve kterých vládne koalice ODS a ČSSD) odebere část peněz a přerozdělí je menším obcím. Praha má přijít konkrétně o zhruba 1.1 miliardy korun ročně. Za čtyři roky jsou to téměř 4.5 miliardy.

To je pěkná sumička.

Vzhledem k tomu, že není možné zastavit velké stavby jako je např. prodloužení trasy A pražského metra k motolské nemocnici, či stavba městského okruhu, včetně dokončení tunelu Blanka, budou v rozpočetu města chybět  peníze na ostatní výdaje. Odnese to infrastruktura, občanská vybavenost, chodníky, úklid, kultura.

Zda-li pak si tohle uvědomovali povykující stoupenci TOP 09, kteří na ustavujícím zasedání současného Zastupitelstva v listopadu loňského roku tropili kravál, poskakovali v uličkách mezi lavicemi a mávali primitivními transparenty. Tomu všemu s poněkud slaboduchým úsměvem přihlížel bývalý prezident Václav Havel, který se, dle jeho slov, také cítil být Pražanem.

Když kdysi pronesl americký prezident Kennedy svá známá slova, že také on je Berlíňan, podpořil ohrožený Západní Berlín proti snahám komunistického Ruska a jeho socialistických trabantů podrobit si tuto výspu demokracie uprostřed tábora míru a socialismu. To byla statečná slova.

Exprezident Havel tehdy nepodpořil Prahu, jak se domníval, podpořil ty, kteří chtějí dnes Prahu oškubat o více než jednu miliardu ročně.

Pro ty, kteří se domnívají, že Praha dostává zbytečně moc peněz jenom připomínám, že Praha vytváří 25% HDP a prostřednictví přerozdělovaných daní dostává zpět 13%. A  nyní, pokud návrh změny projde sněmovnou, bude dostávat ještě méně.

Ale kde je ta past, kterou na sebe pražská TOP 09 nachystala?

Projevilo se to na mimořádném jednání Zastupitelstva ve čtvrtek 24.3.2011. Primátor Svoboda předložil k projednání Kalouskův loupežnický návrh. Pražská TOP 09 si mohla vybrat ze dvou variant – buď ho odsoudí, a postaví se tak proti svému místopředsedovi (faktickému předsedovi), anebo ji naopak ho podpoří, a tím na sebe přivolá oprávněný hněv pražských voličů, které tak připraví o nemalé peníze.

Vyřešili to po svém. Sebrali se, a z jednání utekli. Kluci a holky z Topky zahodili kyblíčky a zdrhli z pískoviště. „Nenašli jsme důvod, proč je nutné scházet se dnes,“ uvedl v MfD někdejší kandidát na primátora za TOP 09 Zdeněk Tůma. Zvláštní argumentace zastupitele, který opouští jednání Zastupitelstva, do kterého byl zvolen důvěřivými voliči. Přišel, neviděl, nezvítězil. Sbalil se a šel. Do novin řekl hloupá slova.

„Rozhodně na to ale nehodlám kašlat, čekají mě schůze zastupitelstva i práce ve výborech,“ řekl kdysi Tůma poté, kdy TOP 09 svým diletantským vydírání znemožnila jednání o případné účasti v radniční koalicí s ODS.

No, nevím. Myslím, že se tomu říká rozpor mezi slovy a skutky!

Na schůzích zastupitelstva sice Tůma nechybí, ale slyšet příliš není. Tedy, slyšet není vůbec! Kromě svého kandidátského projevu na ustavujícím zastupitelstvu, kdy ho jeho kolega Tomáš Hudeček, předseda klubu zastupitelů z TOP 09, navrhl na post primátora, zatím vystoupil jednou při projednávání městského rozpočtu. Jakoby zapomněl na svá slova, kdy vyhrožoval, že „... budeme slyšet. ODS, respektive vzniklá koalice poprvé v Praze pozná, co znamená opozice.“

Zastupitelé ODS a ČSSD jednání Topkařů oprávněně odsoudili. Podle primátora Svobody  zastupitelé zpochybnili vážnost svého zastupitelského slibu. Možná by stálo za to, kdyby si zopakovali také preambuli Etického kodexu člena Zastupitelstva hlavního města Prahy, kde stojí „My, členové Zastupitelstva hlavního města Prahy, vnímáme výkon mandátu člena Zastupitelstva jako veřejnou službu občanům, od kterých jsme získali důvěru i právo zastupovat je při správě města.“

Svým odchodem z jednání Zastupitelstva plivla pražská TOP 09 svým voličům do tváře.

Ivan Bednář

Autor: Ivan Bednář | pátek 25.3.2011 15:35 | karma článku: 17,73 | přečteno: 1301x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33