Praha magická?

Aspoň v představách Andreje Babiše, který prosadil na první místo kandidátky hnutí ANO v Praze Petra Stuchlíka.

Doposud navrhovaný Patrik Nacher by se tak posunul na druhé místo. Na podařenou dvojici by pak měl ze třetí pozice dohlížet bývalý ministr financí a Babišův někdejší blízký spolupracovník Ivan Pilný.

Petr Struchlík je registrovaný partner jiného muže, Davida Šimoníka,  se kterým spoluvlastní finanční a makléřskou společnost Fincentrum. Ve firmě je Stuchlík generálním ředitelem a předsedou představenstva. Kromě finančnictví má Stuchlík blízko i k mediálnímu světu.

V letech 2002 až 2006 byl ve vydavatelství MAFRA obchodním a marketingovým ředitelem. Počátkem roku 2014 koupil se svým registrovaným partnerem Šimoníkem, který působí jako tiskový mluvčí společnosti Kapsch, rádia Expres a Classic FM. Vlastnili je až do letošního června, kdy od nich většinový podíl koupil Seznam.cz.

Taoiseach [týšach) je oficiální titul předsedy vlád y Irské republiky. Úřad taoiseacha zavedla ústava z roku 1937. Proč to připomínám?

Inu, proto, že v roce 2017 se po odchodu taoiseacha Endy Kennyho ze strany Fine Gael  taoiseachem stal Leo Varadkar,  přiznaný gay s indickými kořeny. Varadkar ve stranickém hlasování o Kennyho nástupci porazil svého vládního kolegu Simona Coveneye, když získal většinu šedesáti procent hlasů delegátů Fine Gael. Stal se prvním premiérem této katolické země, který se otevřeně hlásí k homosexualitě.

„Chci se věnovat vybudování republiky příležitostí,“ prohlásil tehdy irský politik. „Rád bych vrátil Prahu Pražanům, aby se jim tady dobře žilo," říká dnes Stuchlík.

Magická Praha odjakživa přitahovala podivné existence. V minulosti se na dvoře Rudolfa II. vyskytovali kejklíři, iluzionisté a všelijací mágové. Vedle skutečných vědců (Tycho de Brahe, Johanes Kepler, Tadeáš Hájek z Hájku, Jan Jesenius atd.) to byli i podvodníci (Alessandro Scotto) či dokonce agenti cizí mocnosti (John Dee, Edward Kelley).

Zdá se, že tradice přetrvala dodnes.

Vedle Stuchlíka (manželka Šimoník zatím nekandiduje) se o přízeň voličů za TOP 09 uchází další gay Jiří Pospíšil, který vidí svojí naději ve spolupráci s dalšími stranami podobného ražení jako je TOP 09. Pospíšil chce jít v tomto příkladem. Spolu s Hanou Marvanovou (kandidátkou Starostů) dali dohromady koalici také se STAN, KDU-ČSL, Liberálně ekologickou stranou Martina Bursíka a Evropskými demokraty.

Za SPD pak kandiduje bývalý zednář Hynek Beran.

Po primátorce z Bratislavy a primátorovi z Olomouce bychom se mohli dočkat primátora ze Zlína? Nebo rovnou z Gottwaldova?

To si opravdu voliči ANO přejí, aby Praze šéfoval majitel realitky, finanční a pojišťovací makléř, který stejně tak jako Andrej Babiš zaručeně nebude v trvalém konfliktu zájmů?

Ivan Bednář, ivanbednar.blog.iDNES.cz

 

Autor: Ivan Bednář | úterý 17.7.2018 9:48 | karma článku: 21,77 | přečteno: 461x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33