Po schodoch (metra)

Richard Müller kdysi zpíval„Cestou po schodoch, po schodoch,/poznávam poschodia./Poznám po schodoch, po zvukoch,/čo sme kto za ľudia.

Vzpomněl jsem si na ten song, když jsem vystoupil z vagonzu metra a po jezdících schodech se vydal vzhůru„po schodoch.“ Z předvolebních plakátů na mě hleděla tvář lídra ČSSD Petra Dolínka, který sliboval „Nižší daně.“Na dalším plakátu „Dostupné bydlení pro každého.“ Náměstek primátorky pro dopravu dále slibuje „Plynulou dopravu“ (co dělal tři roky ve funkci?). Také“Vyšší penze pro důchodce“. “ Nemocenskou od prvního dne.“

Kdyby byly jezdící schody v metru delší, slíbil by zřejmě oranžové z nebe.

Pražští sociální demokraté připomínají, jak pejsek s kočičkou pekli v Čapkově pohádce dort. Smíchali do něj všechno. Česnek a pepř a namíchali tam sádlo i bonbóny, škvarky a skořici, krupičnou kaši a tvaroh, perník a ocet, kakao a zelí, jedlou hlavu z husy a hrozinky, všechno možné, o čem si mysleli, že jim bude chutnat.  Jenomže dort jim zhltnul jiný pes, a tomu bylo, milé děti, tak špatně, že hekal a naříkal ještě čtrnáct dní .

Na samém vrcholu eskalátoru na mě čekali komunisté, slibující„Mír ve světě.“ Kdo by ho nechtěl?

Vítejte na náměstí Jiřího z Poděbrad.  Husitský král se již v květnu 1462 vyzval k vytvoření projektuVšeobecné mírové organizace („Smlouva o nastolení míru v celém křesťanstvu“), v níž by se všichni snažili o upevnění trvalého míru na principu národní svrchovanosti států, zásady nevměšování se a řešení sporů před mezinárodním soudním tribunálem. Evropa se měla sjednotit v boji proti Turkům, „nejzarputilejším nepřátelům jména křesťanů“ a vyhnat je z bývalých křesťanských zemí.

Dneska máme, jak se zdá, problémy úplně opačné.  Zajímalo by mě, jak se bude náměstí jmenovat za dvě stě let.

Táhir al Saddam Husajn?

Ivan Bednář,ivanbednar.blog.iDNES.cz

 

 

Autor: Ivan Bednář | úterý 10.10.2017 9:25 | karma článku: 16,12 | přečteno: 296x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33