Panoptikum v Kongresovém centru

V pražském Kongresovém centru se koná 38. Sjezd České strany sociálně demokratické. Byť vedení Kongresového centra v minulých letech vynakládalo velké úsilí, aby se tento Palác kultury (lidově PAKUL) zbavil své komunistické minulosti, sjezd ČSSD v mnohém ducha někdejších sjezdů KSČ připomíná. Podobně jako tomu bylo na sjezdu hnutí ANO má ČSSD na funkci předsedy jediného kandidáta Bohuslava Sobotku. 100% hlasů, které dostal ve volbě Andrej Babiš, však Sobotka těžko překoná.

V úvodu sjezdu vystoupil host ze Slovenska. Předseda vlády a předseda strany SMER Robert Fico. Podle něj se Slovensko učí od nás, my se zase učíme od Slovenska. Jedině prezident Miloš Zeman se jezdí učit do Číny. Každý má učitele jakého si zaslouží. Andrej Babiš se jezdí učit do Chorvatska. Zbývá ještě Bulharsko, Rumunsko a Albánie. Tam by se mohl jezdit učit ministr vnitra Chovanec.

Nicméně i od Zemana se Fico něčemu přiučil. Drsným výrazům, které mají posluchače zaujmout. Na jeho tvrzení„čas letí jako jelen, (byv) do prdele střelen“ by byl i Miloš Zeman pyšný. Fico sice hřímal, že nedovolí vstup do politiky bláznům a polobláznům, nikoho však nejmenoval. Možná si také trochu popletl dobu. Bohuslavu Sobotkovi přinesl darem lahev slovenské slivovice. Asi nezaznamenal, že sociální demokracii u nás už řadu let nevládne Miloš Zeman. Ten se navíc už před časem přeorientoval na becherovku. Snad kvůli své cukrovce. Smrt abstinentům a vegetariánům! Hitler byl abstinent a prohrál válku. Churchill pil jako duha a válku vyhrál.

S Milošem Zemanem by si o tom Fico mohl podebatovat na oslavách konce druhé světové války, které se budou konat 9. května v Moskvě. Miloš Zeman si už pospíšil a svojí účast, zatím jako jediný prezident, potvrdil. Zřejmě se chystá další diplomatický debakl. Když nepřijel nikdo na Zemanem zaštítěné setkání u příležitosti 70. výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi, a když teď OSN zhodnotila jeho velkorysou nabídku vyslat na Golany 150 českých vojáků a požádala o poslání tří (doslova tří) mužů, pojede teď Zeman slavit do Moskvy. Místo lišek pouště tam budou naše kancelářské krysy.

Západní demokracie ale budou slavit jinde a o den dřív, 8. května, když druhá světová válka skončila 7. května 1945 podepsání německé kapitulace v Remeši.

Jinak je sjezd ČSSD zatím velkolepá nuda. Sobotka se jen tak z povzdálí dotknul Andreje Babiše, když zmínil, že český oligarcha je v permanentním střetu zájmů. I na Zemana si Sobotka troufnul, když prohlásil, že na Ukrajině není občanská válka, ale že se jedná o geopolitický konflikt. Zbytečnější projev snad ani nemohl být. Média ovšem přinesla titulky, že se Sobotka hned na začátku obul do Babiše. Asi poslouchali jiný projev.

Nezbývá než doufat, že až kandidáti na vrcholné funkce vystoupí se svými kandidátskými projevy, bude trochu víc legrace. Možná se dočkáme i od Luboše Zaorálka pár slov o tom, jak vidí situaci na Ukrajině. Měl by se, jako ten motýl, který si vzal do hlavy, konečně rozhodnout, že létat z kytky na kytku ho už nebaví. Podporovat sankce, které chce Evropská unie, nebo jejich zpochybňování, které požaduje Putin. Podporovat Ukrajinu, jak chtějí naši spojenci, ale nic jim neposílat, hlavně, nedej socialistický Pánbůh, žádné zbraně, aby se Ukrajina mohla bránit ruské agresi. To tak ještě! Co si chudák Zaorálek má vybrat.

A tak vlastně jediným světlým bodem byla zatím pohřební řeč končící místopředsedkyně Aleny Gajdůjškové. Podle ní odborné komise ČSSD pracují dobře.  

Hlavně ale, že byly dodrženy kvóty, jak konstatovala v úvodu předsedkyně mandátové komise. Podle jejího zjištění je v Kongresovém centru je  25,52 % žen a 76 mladých delegátů do 30 let.  V tom se zatím sjezd sociální demokracie lišil od sjezdu hnutí ANO.

Větší panoptikum snad už nemůže být.

Ivan Bednář

ivanbednar.blog.iDNES.cz

Autor: Ivan Bednář | pátek 13.3.2015 13:01 | karma článku: 23,04 | přečteno: 680x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33