Nová koalice v Praze pohrdá občany

Zastupitelstvo hl. m. Prahy tvoří 65 členů, kteří jsou voleni občany hl. města Prahy v komunálních volbách na 4 roky. Zasedá zpravidla jednou měsíčně (příp. podle potřeby i jinak) a jeho zasedání jsou veřejná. Rozhoduje o významných a zásadních záležitostech týkajících se hlavního města Prahy, např.: předkládá návrhy zákonů poslanecké sněmovně, schvaluje po projednání s městskými částmi rozpočet hl. města Prahy, program rozvoje celého města i územních obvodů, vydává obecně závazné vyhlášky, uděluje čestná občanství a ceny hl. m. Prahy.

V čele zastupitelstva je Rada hlavního města, které předsedá primátor. Jenomže dnes jsme marně čekali. Nového primátora / primátorky jsme se nedočkali. První zasedání nového pražského zastupitelstva trvalo necelou hodinu. Šedesát pět zastupitelů složilo předepsaný slib a poté se jednání přerušilo a odložilo na osmnáctou hodinu večerní. Chaos v řízení hlavního města nového vedení Prahy se projevil v úplné síle.

Nejprve se nová koalice – ANO, ČSSD, a Trojkoalice (Zelení, KDU-ČSL a Starostové – nedokázala shodnout, zda se ustavující zasedání má konat v pátek, nebo ve čtvrtek, jak bývalo tradicí, nebo ve středu. Dny se měnily jako apoštolové na orloji. Nakonec se s velkou slávou shodli na dnešku, středě 26.11.2014. Jenomže ouha, jednání dopadlo tak, jak dopadlo. Netrvalo ani 60 minut a bylo přerušené. Nová koalice má totiž převahu pouze jednoho jediného hlasu a někteří zastupitelé z koalice jsou vázání povinnostmi v městských částech, kde byli také zvoleni. Jméno zvoleného primátora či primátorky se dozvíme až pozdě večer.

Takovou neúctu k času ostatních zastupitelů, a hlavně, takovou neúctu k Pražanům, pražská radnice nepamatuje.  Hodně se snažil odstupující primátor Hudeček, který chtěl mimo jiné odložit primátorský řetěz do muzea, ale nová nastupující koalice v čele s ANO překonala všechny představy. Máme se na co těšit.

Hlasování koalice podpořili i někteří komunističtí zastupitelé. To je také novinka. Komunisté hlasují společně s ANO. A ČSSD a tzv. Trojkoalice jim dělají fíkový list. Hezký dárek k 25. výročí sametové revoluce.

Ivan Bednář

ivanbednar.blog.iDNES.cz

                  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivan Bednář | středa 26.11.2014 10:45 | karma článku: 12,70 | přečteno: 599x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33