Mlčení „Johnových“ jehňátek

Titulek jsem si vypůjčil ze slavného amerického filmu Mlčení jehňátek. Dostal pět "Oscarů" v nejhodnotnějších kategoriích (film, režie, scénář, herec a herečka), tím se mnoho jiných filmů chlubit nemůže. V případě Mlčení jehňátek to však bylo zcela zasloužené. Jenomže filmová fantasie se, ostatně jako většinou, od reality liší. To, co je na filmovém plátně napínavým thrillerem, působí v podání Víta Bárty (Věci veřejné) jako čistá šaškárna.

Bárta říká : Nikoho jsme nesledovali, jenom prověřovali, agent Pertlíček nebyl zaměstnancem ABL, osvědčení o jeho dobré práci jsme mu vydali jenom proto, aby mohl podfouknout manželku při rozvodovém řízení, proč měl doma celý arzenál bojových zbraní nevím. Předložené důkazy jsou falza, chceme pětatřicet miliónů. Dokumentaci ABL z dané doby nelze dohledat. Ukažte co máte, já se na to ale nechci dívat! Děkuji bratrovi, že to tak všechno skvěle řídí.

Upřímně řečeno, Bárta si může kvákat co chce. Svolávat si tiskové konference dle libosti.

Trochu to připomíná vzrušené doby po listopadu 1989. V prosinci téhož roku vzplály materiály StB někde na skládce za Prahou. Byl z toho tenkrát velký humbuk, ale pak se na to zapomnělo. Ono prej ani o moc nešlo. Něco tam spálili, ale bůhví, co to bylo.

Tajní tenkrát likvidovali možné důkazy a stopy. Dobře věděli proč. Díky tomu se mnoho bývalých estébáků dodnes před soudy ohání skutečností, že jejich svazky zmizely, že nejsou důkazy. Ostatně jeden takový svazek agenta s krycím jménem RAJON taky tenkrát nějak tak zmizel. Byť nedávno ministr vnitra John tvrdil, že ho našel doma, a že ho ukáže.

Neukázal! Zapomnělo se na to.

Proti Bártovi stojí novináři z Mladé fronty Dnes. Říkají: Máme důkazy, že ABL sledovala politiky i obyčejné občany, existují hlášení, fotografie, videozáznamy. agent Pertlíček možná nebyl zaměstnancem ABL, ale v každém případě pracoval takřka výhradně pro ABL, víme, že ho někdo vybavil špičkovou sledovací technikou a množstvím zbraní, dokumenty jsme předali policii, soudu se nebojíme. Předložit všechno veřejnosti nemůžeme, jde o citlivé materiály, podléhající ochraně osobních údajů.

Tak si vyberte. Kdo vás přesvědčil a kdo ne. Mně Bárta nepřesvědčil.

A nepřesvědčil ani řadu politiků.

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) si myslí, že by Bárta měl všechno důkladně vysvětlit premiérovi. Jenomže Sobotka zapomíná, že Bárta už to jednou premiérovi důkladně vysvětlil. A dal mu čestné slovo, že ABL nic takového, na co dnes existují důkazy (podle Bárty zfalšované), neprováděla. Jakou váhu bude mít jeho dnešní vysvětlení?

Bývalý ministr vnitra František Bublan (ČSSD) Bártovi nevěří, podle něj nic nevysvětlil, a měl by odstoupit. Je to ale týž Bublan, který o týden dříve nelenil a asistoval ministru vnitra Johnovi (VV) při jiné šaškárně – usedl v komisi, aby pomohl Johnovi s argumenty, proč právě Lessy má být policejním prezidentem, a nikdo jiný!

Kdo ale mlčí, je Johnova policie. Nevím, zda někdo někdy slyšel od nějakého tiskového mluvčího Policie České republiky (a že jich má požehnaně), že policie obdržela důkazy od redaktorů MfD a že zahájila vyšetřování pro podezření z těch a těch trestních činů. Že by Bártu posadila do helikoptéry a odvezla ho někam do Ostravy? Že by ho držela roky v neoprávněné vazbě jako svého času nebohého libanonského podnikatele Yektu Uzunoglu?

Policie zkrátka mlčí. Mlčí i její ministr Radek John. Zatím. Kdoví, s jakým John časem přijde nesmyslem, aby odvedl pozornost od aféry svého stranického kolegy.

Co třeba vyštrachat na Ivana Langera, že se dopustil při volbě Miss Policie České republiky sexuálního harašení? Anebo, že „Langerova“ prádelna prala policejní uniformy v nevhodném pracím prostředku a uniformy se v důsledku toho srazily!

Bulvár by to jistě uvítal.

Ivan Bednář

Autor: Ivan Bednář | sobota 22.1.2011 16:30 | karma článku: 16,22 | přečteno: 1020x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33