Mladá fronta Dnes ví o atentátníkovi nejvíc

Ve Slovinsku prý už před letošními Vánocemi zadrželi muže, který je podezřelý, že na podzim poslal otrávený dopis místopředsedovi české vlády, ministrovi financí a předsedovi hnutí ANO v jednom Andreji Babišovi. Podle médií o tom v pondělí 12. ledna 2015 informovala slovinská policie. Zatčení čtyřiadvacetiletého studenta veterinářské fakulty se také věnovala včerejší i dnešní Mladá fronta Dnes. Přináší obsáhlé zpravodajství, doprovázené fotografií zadrženého muže a popisuje jeho dosavadní život atp.

Připomeňme si, že loni v listopadu  dostal Andrej Babiš obálku, která obsahovala smrtelnou dávku jedu. Tehdy to sdělil mluvčí Státního úřadu jaderné, chemické a biologické ochrany Radek Pokorník. Obálka, podle slov Andreje Babiše, podaná kdesi ve Slovinsku, byla adresovaná přímo k němu domů, kde by  skutečně mohla způsobit nějakou tragedii. Ale Andrej Babiš má svoji domácí adresu přesměrovanou na ministerstvo financí. Tam už taková podezřelá obálka vyvolá příslušná opatření.

Podezřelé obálky dostal také prezident Zeman a ze Švédska ministr vnitra Chovanec. V prezidentově obálce nic toxického nebylo, zato v obálce ministra vnitra se našel kyanid ve smrtelné dávce. Jenomže, zase, kyanid byl uzavřen v ampulce, bez jejíhož rozbití nebezpečný nebyl.

Podrobné iinformace, která mají Babišovy noviny k dispozici, vzbuzují jisté podezření. MfD sice tvrdí, že informace získává od slovinských médií (neuvádí ale od jakých!?). Současně uvádí, že slovinská média si stěžují, že jejich policie ještě nikdy nebyla na informace tak skoupá (!!!) a že případ je přísně utajován.

Zatímco Babiš původně tvrdil, že nechápe, proč by mu někdo posílal otrávené dopisy, ve své Mladé frontě Dnes je o nějaký čas později už konkrétnější. Naznačuje, že je zde určitá souvislost s jeho činností jako ministra financí, který, podle jeho slov, poprvé v historii této země (!?) navrhuje zásadní zákony proti daňovým podvodům, hazardu a tak dále. Svatý Andrej. A jak známo, každý svatý potřebuje svůj zázrak.

Prostor, který MfD aféře věnuje, i podrobnost informací mi ale silně připomíná jednu bondovku natočenou v roce 1977. Jmenuje se Zítřek nikdy neumírá. V ní vystupuje mediální magnát Eliot Carver, vlastnící mediální komplex Carver Media Group. Aby získal jako první nejvýznamnější informace pro své média, inscenuje Carver teroristické akce po celém světě. Jeho média o nich pak přirozeně informují jako první, a mají také nejpodrobnější informace. Tím se zvyšuje jejich náklad a roste jejich vliv. Carver chce prostřednictvím médií ovládnout celý svět. Co je v médiích, tomu lidé věří. V novinách by to přece nenapsali, kdyby to nebyla pravda, že?

 „César měl legie, Napoleon armády, a já mám média, televizi, zprávy, časopisy,“ říká ve filmu magnát a libuje si “oslovím víc lidí než kdokoliv jiný na této planetě, kromě Boha.“

Po čtyřicetiletém školení v totalitním režimu dobře víme, že to, co je v médiích, nemusí být ještě pravda. A že věci, které se podle médií udály tak, jak je popisují, se ve skutečnosti mohly odehrát úplně jinak. Nemohu se ubránit pocitu, že právě tak tomu je v případě Babišova otráveného dopisu a jeho propojení s MfD.

Na ministra financí první republiky Aloise Rašína provedl atentát člen komunistické strany Josef Šoupal. Chtěl tím prý prospět proletariátu. Podle MfD atentát na dnešního ministra financí provedl bosensko srbský nacionalista I. C. Komu tím chtěl prospět, to nám zatím MfD neřekla. Zda to prospěje Andreji Babišovi, to se uvidí. Ve filmu magnát Carver končí špatně. James Bond ho přirozeně odstraní. Jak to bude ve skutečnosti?

Ivan Bednář

ivanbednar.blog.iDNES.cz

Autor: Ivan Bednář | pátek 16.1.2015 13:58 | karma článku: 16,32 | přečteno: 740x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33