Kristus měnil vodu ve víno, Rath víno v peníze.

Krabice, vraždy, miliony. Nějak se to plete všechno dohromady. Ale pojďme popořádku. Na internetu koluje vyhlášení takové žertovné soutěže. Jmenuje se „Celonárodní akce Krabice. „Každý občan České republiky nechť si zkontroluje řádně všechny krabice, které má doma. Pozornosti se doporučují zejména krabice na boty a na víno. Možná i Ty budeš překvapen a staneš se šťastným výhercem miliónů!“ Akce je přirozenou reakcí na tvrzení poslance a středočeského hejtmana Ratha, že dostal jako dárek krabici s vínem, a když ji policisté otevřeli, bylo v ní sedm miliónů.

S těmi krabicemi to má ČSSD opravdu těžké. Byl kdysi ministr zahraničních věcí za ČSSD Jan Kavan, který to dotáhl až na předsedu Valného shromáždění OSN. Ten jednou kličkoval nalitý jako kára za volantem svého vozu Mosteckou ulicí a naboural 8 aut, a pak tvrdil, že odér alkoholu v jeho dechu byl způsoben tím, že si namazal ztuhlý krční obratel francovkou. Taky se stal známým tím, že se vyptával generálního tajemníka NATO Solany, zda může Česká republika vystoupit z tohoto obranného uskupení. Švédské televizi SvT pro změnu Kavan řekl, že při obchodu s Gripeny dostala úplatky řada vysokých českých politiků. Na otázku kolik lidí v parlamentu bylo uplaceno doslova použil termín "dozens", tedy tucty. Taky čelil obvinění, že jeho ministerstvo uzavřelo nevýhodnou smlouva o pronájmu Českého domu v Moskvě, která měla zvýhodnit soukromou firmu na úkor českého státu. Česká republika tak měla přijít odhadem o 100 milionů korun. Za dob ministrování nechal skartoval  400 tajných spisů. Asi dvě třetiny z nich se ale později našly a zbytek zmizel neznámo kam. Vzhledem k tomu, že Kavan figuroval na seznamech spolupracovníků StB pod krycím jménem KATO, můžeme si domyslet, kde asi jsou.

Tento Kavan si přivedl na Ministerstvo zahraničí svého sekretáře, jakéhosi Karla Srbu. Ten našel v krabici od bot pod postelí 30 milionů. Tvrdil, že ta krabice tam byla po dědečkovi a že to zřejmě byly dědečkovy úspory. Nějak přitom zapomněl, že se peníze časem mění a nalezené bankovky dědeček nemohl ani spatřit, natož je naspořit. Srba byl nakonec odsouzen za to, že si objednal vraždu novinářky Sabiny Slonkové. Na to si zjednal dvě podivnou existenci – recidivistu a narkomana Karla Rziepela, zvaného Citrón. Ten měl Slonkovou na objednávku zabít, vše ale oznámil policii.

Soud Srbu pustil po osmi letech vězení v roce 2010, původně uložených 12 let mu zkrátil o čtyři roky. Psychologové se shodli, že už byl napraven.

A teď do toho ten Rath. Prostořeký demagog, kritik korupce a bojovník proti privatizaci nemocnic. Sedm milionů v krabici od vína, kdo by to řekl?

Srbu nakonec neodsoudili za ty miliony v krabici, odsoudili ho za objednanou vraždu. Al Capona také konec konců neodsoudili za vraždy mnoha desítek lidí, ale za daňové podvody.

Za co bude odsouzen Davi Rath, bude-li?

Ivan Bednář

Autor: Ivan Bednář | středa 16.5.2012 14:59 | karma článku: 17,92 | přečteno: 1177x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33