Král Nekrad První

Je ten svět normální? Není. Obecně uznávané hodnoty jsou zatlačovány do pozadí, odkud je loví někteří politici jako falešný hráč tahá esa z rukávu. Většinou jde jen o to, aby sami zdůraznili, že jsou oni normální, zatímco ostatní jsou po většinou jen obyčejná banda zlodějů a banditů. Společnost se podle nich dělí na ty, kteří kradou (těch je většina) a kteří nekradou (těch je jen pár, poctivce, abys pohledal). Zeman. Babiš. Dva apoštolové nekradení.  

V rozhovoru pro Právo 3. ledna milovník vyčpělých bonmotů prezident Miloš Zeman odmítá, že by v Praze 17. listopadu demonstranti vystavením červené karty protestovali proti jeho křupanství, vulgárním výrokům či podlézavé politice vůči putinovskému Rusku nebo komunistické Číně, a sdělí čtenářům (jaká sranda!), že to vlastně byla demonstrace proti předražené Opencart! „Proč by koneckonců měli demonstrovat proti prezidentovi, který nekrade?“ ptá se prezident Zeman. Má potřebu to zdůrazňovat? Přece by mělo být samozřejmostí, že prezident nekrade. V podtextu Zemanových slov je však skryt význam, všichni tady kradou, tak nechápu, proč se demonstruje proti mně, který nekrade? Proto jste si mě přece zvolili, tak račte držet hubu.

O několik řádků později dodává, že by ti demonstranti měli raději protestovat proti něčemu, co je skutečným zlem. Vhodná zástěrka je po ruce – pro Zemana je to Islámský stát. 

Tedy, ne že by Islámský stát nebyl pro Evropu hrozbou, to skutečně je. Ale aby posloužil jen jako zástěrka pro Zemanovu slovní ekvilibristiku, která má odvést pozornost od jeho skutečných výroků a činů, to se mi zdá opravdu málo. Teď je to Islámský stát, příště to pro Zemana může být Amerika.

Většinu novinářů zajímalo, o čem spolu mluvili prezident Zeman a premiér Sobotka při novoročním společném obědě na zámku v Lánech, Zeman je po setkání odmítl s tím, že by je stejně zajímalo jen to, co bylo na jídelním lístku. S bulvárem se špinit nehodlá.

Jenomže zdravotní stav prezidenta není bulvárním tématem. Zeman má podle vlastních slov, cukrovku a neuropatii dolních končetin, obojí vyžaduje určitou dietu. Jídelní lístek je důležitý. Je v zájmu veřejnosti vědět, zda se prezident na Nový rok necpe bůčkem, ale dá si spíše rybu, a místo prejtu mu naservírují cuketu s brokolicí.

Ve Spojených státech Bílý dům pravidelně zveřejňuje na internetu výsledky zdravotních prohlídek prezidenta Baracka Obamy. Veřejnost se tam může dozvědět například údaje o jeho tepové frekvenci či obsahu cholesterolu v krvi. Takže to nebude jen ten bulvár.

Bulvár nebulvár, i v Zemanově oblíbeném Právu se ale Alexandr Mitrofanov pozastavil nad tím, že přes aktuálnost a značnou šíři současných problémů (zahraniční vztahy, domácí zákony atp.) se novináři nedozvěděli vůbec nic. Snad jen to, že pro prezidenta Zemana jsou důležití velkopodnikatelé, a šmytec.

Láskyplný vztah k velkopodnikatelům má ovšem Zeman společný s místopředsedou vlády, ministrem financí a předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem. Ten navíc také neopomene při každé příležitosti poznamenat, že na rozdíl od ostatních, on nekrade. Podle Babiše kradou především politici, potom živnostníci a nakonec možná i ostatní lidé. Nekrade on, pražská primátorka Krnáčová a Martin Stropnický. Výjimeční lidé. Všichni ostatní jsou banda zlodějská.

No budiž, ne každý musí znát Starý zákon. Kdyby ho ale Zeman s Babišem znali, jistě by věděli, že existuje soubor přikázání zvaný Desatero. Osmé (židovská tradice), případně sedmé (běžné v katolické církvi) přikázání je velmi stručné: nepokradeš. Tím se řídí lidská společnost již od pradávna. Není to zásluha, je to samozřejmost.

O Zemanovi je známé, že má absolutistické sklony. Přitom za jeho vlády se kradlo velice vesele. Miliardy se točily jako dětská káča. Již před rokem švýcarský soud dokázal, že se Zeman jako premiér, a je jedno či přímo nebo nepřímo, podílel na podvodné privatizaci Mostecké uhelné společnosti při které vznikla českému státu škoda ve výši 97 milionů franků (2 miliardy korun). Zavedení nucené správy IPB a následně její předání do rukou ČSOB, která byla ovládána belgickou KBC, se odehrálo právě za vlády Miloš Zemana. Václav Klaus to tehdy nazval největší loupeží za bílého dne.

Tak je Zeman tím Králem Nekradem Prvním. Anebo není?

Ivan Bednář

ivanbednar.blog.iDNES.cz

Autor: Ivan Bednář | pondělí 5.1.2015 9:31 | karma článku: 14,48 | přečteno: 455x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33