Korunovační klenoty na Čapí hnízdo

Bude to velká sláva. Na Hradě dnes odpoledne vyzvedne sedm klíčníků Korunovační klenoty. Nad slavnostním aktem se ovšem vznáší otazník.  

Po necelých dvou letech klíčníci odemknou v katedrále sv. Víta Korunovační komnatu a vyzvednou Korunovační klenoty, které tvoří Svatováclavská koruna, královské žezlo, královské jablko, dále kožená pouzdra na korunu, žezlo a jablko, podušku pod korunu, korunovační plášť s hermelínovými doplňky, štólu, pás a tzv. manipul.

Svatováclavskou korunu, která je čtvrtá nejstarší v Evropě, nechal v letech 1345 až 1346 zhotovit Karel IV. ke své korunovaci českým králem. Ostatní předměty se staly součástí později.

Pro veřejnost budou klenoty zdarma vystaveny ve Vladislavském sále od 16. do 23. ledna. Společně s nimi si budou moct lidé prohlédnout i například svatováclavskou zbroj. Výstava se uskuteční v rámci oslav 100. výročí vzniku Československa a 25. založení České republiky.

Slavnostní otevření Korunní komory je naplánováno na 14:00 hod., zúčastní se ho všichni klíčníci, tedy prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš, předseda Senátu Milan Štěch, předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, kardinál Dominik Duka, pražská primátorka Adriana Krnáčová a děkan Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze Ondřej Pávek.

Když Korunovační komnatu odemykal prezidentským klíčem před lety v roce 2013 Miloš Zeman, došlo vinou prezidentovy virózy k jeho rozkolísání a prezident se musel opřít o zeď, aby neupadnul. Tehdy se však spekulovalo, že za jeho indispozici nemůže nachlazení, jak tvrdil mluvčí Ovčáček, ale předcházející mejdlo na ambasádě Ruské federace. Vzhledem k tomu, že se dá předpopkládat, že Miloš Zeman v neděli oslavoval své vítězství v prvním kole prezidentské volby, hrozí nebezpečí, že se viróza opět dostaví.

A koncentrace předsedy vlády Andreje Babiše, předsedy Sněmovny Vondráčka a pražské primátorky Krnáčové (všichni ANO) vyvolává obavy, aby nedošlo k přemístění klenotů do zasedačky Agrofertu na Čapím hnízdě v Olbramovicích, kde si je bude moct čas od času prohlédnout i Miloš Zeman s Ovčáčkem, Mynářem a Nejedlým, pokud bude znovu zvolen ve druhém kole prezidentské volby.

Svatý Václave, vévodo české země, ochraňuj nás.

Ivan Bednář,ivanbednar.blog.iDNES.cz

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivan Bednář | pondělí 15.1.2018 9:46 | karma článku: 21,82 | přečteno: 590x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33