Káží vodu, pijí víno

Kandidátní listiny České strany sociálně demokratické se vždy hemží zástupci z řad odborů. UI když se odbory samy tváří jako nepolitické sdružení, jde o svaz výsostně politický. Odborový šat jim slouží jako zástěrka skutečných názorů, které s hájením dělnických zájmů mají pramálo společného. Jakmile se dostanou do sněmovny, senátu či evropského parlamentu, odhodí masku otců pracujících a objeví se jejich skutečná tvář.

Tyto přerody odborářských předáků v módní playboye mi vrtají hlavou. Zatímco na mítincích vykřikují slova o zbídačené zemi, o chudobě strádajících pracujících, v životě se oblékají do luxusních módních značek, pohybují se v pětihvězdičkových hotelích a stravují se v proslulých kulinářských chrámech.

To byl případ Richarda Falbra, který se z role „táty pracujícího lidu“ přerodil v eurošviháka. Dnes je v bruselském závětří členem Skupiny progresivní aliance socialistů a demokratů v Evropském parlamentu. Inu, velký obdivovatel marxistického teroristy Che Guevary Falbr byl vždycky progresivní, jistě už i jako spolupracovník komunistické estébé v dobách totality. Pro pamětníky – krycí jméno Farkaš.

Podobně tomu bylo i v případě Falbrova následníka na trůnu předsedy Českomoravských odborových svazů Milana Štecha. Z ukřičeného odboráře se přerodil do předsedy Senátu.  Průmyslovák Štěch považuje za svou životní univerzitu práci v odborech (!). Do nich vstoupil českobudějovický strojní zámečník již v roce 1982. To už byl čtyři roky členem normalizační KSČ.

Štěchův dědic odborářského trůnu Jaroslav Zavadil se rozhodl jít ve šlépějích svých předchůdců. Je lídrem kandidátky ČSSD v Praze. Ač na mítincích křičí slova o chudobou ohrožených pracujících, v osobním životě se ani nesnaží vypadat jako jeden z těch, které plamennými projevy hájí. Přinejmenším na oblečení je vidět, že má rád drahé značky. Ještě v Poslanecké sněmovně nesedí a už si podle Blesku na procházku po Petříně oblékl svetřík golfové edice Lacoste, pánské boty Puma, dobře padnoucí rifle. Pokud by chtěl Zavadil vědět, kolikátá bije, poslouží mu v tom značkové hodinky Breitling, které lze pořídit za výhodnou cenu. Bratru sto tisíc. No, nekupte to!

Staré latinské přísloví praví: "co děláme o nás mluví víc, než co řáme". Jenomže se na to pořád zapomíná. Bohužel.

Ivan Bednář

Autor: Ivan Bednář | pondělí 30.9.2013 9:20 | karma článku: 20,65 | přečteno: 478x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33