Kam čert nemůže, nastrčí ženskou

Andrej Babiš konečně představil svého lídra na pražské kandidátce. Jeho horkou favoritkou se stala podnikatelka Martina Schopperová. Na třetím místě je bývalá šéfka české pobočky Transparency international a nynější náměstkyně ministra vnitra Adriana Krnáčová a konečně na šestém místě vdova po architektu Janu Kaplickém Eliška Kaplicky.

Jedničkou pražské kandidátky měl být původně bývalý primátor Jan Kasl. Po sporech s šéfkou ANO v Praze Radmilou Kleslovou ale předsednictvo hnutí rozhodlo, že lídrem nebude. Kasl komentoval svoje odmítnutí vyjádřením, že hnutí ANO ovládají estébáci a oznámil, že bude raději kandidovat sám. Babišovi estébácká minulost Kleslové nevadí, konec konců sám se s estébé kdysi zapletl.

Do čela Babišova seznamu se dral i turista Vlastimil Ježek. Současný šéf Obecního domu Vlastimila Ježka, který dříve vedl také Národní knihovnu či Český rozhlas. V obou institucích měl Ježek své potíže. V rozhlase to byl podezřelý prodej některých nemovitostí z majetku Českého rozhlasu a výstavba nové budovy na pankrácké pláni, které se rozhlas nakonec léta horko těžko zbavoval.

Pak se Ježek chvilku angažoval v podivných hnutích typu Děkujeme,odejděte, kandidoval do Senátu za KDU – ČSL. Sám neodešel, ale nakonec si ho TOP 09 dosadila jako ředitele perly české secese, do Obecního domu.

V Národní knihovně to byl on, kdo rozjel zpackaný tendr na projekt Národní knihovny původně za dvě miliardy, později se náklady odhadovaly na dvojnásobek. Výběrové řízení bylo obcí architektů označeno za zmanipulované, pro projekt nepřipravil Ježek ani pozemek, ani peníze, takže vše bylo ministrem kultury Riedelbauchem později zrušeno.

Ty tři až čtyři miliardy, které by Národní knihovna měla stát, politikům nedají spát. Už Jiří Paroubek při volbách v roce 2010 sliboval, že knihovnu na Letné postaví, když ho voliči zvolí. Zvolte mého muže, a bude Kaplického knihovna, slibovala Paroubkova žena Petra. Nezvolili, a Paroubek se odebral na politické smetiště.

Nedávno vzkřísili myšlenku na výstavbu knihovny lidovci. Ministr kultury Daniel Herman navrhuje jako vhodné místo Rohanské nábřeží. Stavbu by samozřejmě realizoval sponzor KDU – ČSL developer Luděk Sekyra. Přece nenecháme ty čtyři miliardy jen tak ležet na chodníku!

Kam čert nemůže, nastrčí ženskou, řekl si Babiš – Bureš a poslal do Bruselu Věru Jourovou jako eurokomisařku, a začal shánět kandidátku na primátorku. Už před časem naznačoval, že hnutí ANO postaví do čela své kandidátky určitě ženu. Jenom nechtěl prozradit, kterou.  „Já mám rád ženy. Mám samé ženy, třeba teď senátorky," řekl tehdy Babiš novinářům. Zřejmě zapomněl na to, že sám Mohamed doporučuje omezit se nanejvýš na 4 manželky, protože vůči nim všem musí muž plnit své povinnosti rovným dílem

Nakonec našel další tři skoro primátorky. 

Pražanům neznámá Martina Schopperová má společnou firmu By Dara Rolins, s.r.o. se známou zpěvačkou Darou Rolins, která je její kamarádka od dětství. Založili ji kvůli prodeji designového nábytku. Krom lidí z jejího byznysu ji skoro nikdo nezná. Veřejně se nikdy neangažovala. Jediný důvod, proč by se právě ona měla stát pražskou primátorkou, se zřejmě jmenuje Andrej Babiš. On to tak chce, a basta!

Ve firmě to jde. V politice se tomu říká – pohrdání voliči. Pro Pražany je to v podstatě plivnutí do tváře. V očích Andreje Babiše jsou zřejmě jakýmsi tupým stádem, kterému stačí předhodit opotřebovaný obrázek nepolitické političky. Podle serveru Novinky uvádí Schopperová v oficiálním životopise v položce vzdělání, že absolvovala mateřskou školku.

Už jsem jednou v nějakém blogu navrhoval, že po zkušenostech s olomoucko pražským primátorem Hudečkem by jednou z podmínek možnosti být zvolen pražským primátorem, měla být podmínka narození a trvalého bydliště v Praze. Martina Schopperová žije a podniká v obci Ořech. Tam by klidně mohla být starostkou.

Adriana Krnáčová šéfovala podezřelé nevládní neziskovce Transparency International ČR v letech 2001 – 2008. Podle Britských listů z roku 2007, se jí nikdy nepodařilo uvést praktiky české pobočky do souladu s etickými pravidly mezinárodně platnými pro celou síť TI. Za více než půl roku od upozornění i veřejně položených otázek Britských listů nedokázala česká pobočka zveřejnit ani vlastní etický kodex.

V roce 1992 stála Krnáčová při založení nadace Open Society Fund maďarského emigranta, amerického spekulačního investora, miliardáře George Sorose. Stála tak při rozdělování milionů do českého "neziskového" sektoru s politickými vlivovými ambicemi. Dnes už nezjistíte, kolik peněz a na co dal ten který sponzor a za jakých podmínek

Kvalifikace kandidátů -  podnikatelka z Ořechu, bývalá šéfka Transparency International, vdova. To je pochmurná vyhlídka.

Ivan Bednář

ivanbednar.blog.iDNES.cz

Autor: Ivan Bednář | pátek 25.7.2014 9:46 | karma článku: 18,04 | přečteno: 921x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33