Jedna paní povídala

Z ostudy kabát mají teď policisté z elitního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. A přitom to měla být další mediální bomba. Ve sklepě bývalého pražského primátora a současného poslance Pavla Béma chtěli najít tašky se sto miliony korun. Nenašli nic, jen se pořádně blamovali. Nějak se nám ta sledování ústavních činitelů podezřele množí. Fuksa, Šnajdr, Tluchoř bručí ve vazbě. Ve vazbě měl také zřejmě skončit Pavel Bém. Jenomže bublina splaskla. Dvanáctidenní nepřetržité sledování obydlí Pavla Béma za pomoci kamer, odposlechů, operativců přineslo výsledek nula.

Věřím, že práce policistů tohoto útvaru je náročná. A také věřím, že se informace shánějí obtížně. Jenomže k čemu je nám policie, která ochotně skáče „na špek“ kdejakému tlachalovi jenom proto, že se „informace od zájmové osoby“ týká politika z řad Občanské demokratické strany? Pokud je pravdivá zpráva MfD, že informace měla pocházet od majitele několika brněnských barů, který se ovšem dnes zapřísahává, že s policií nespolupracuje a o předmětné informaci pranic neví, zavání to obrovským skandálem. Znamenalo by to, že si policie podezření „vycucala z prstu“.

Může být, že majitel několika brněnských barů lže a policii skutečně zprávu přihrál. Jenomže tak jako investigativní novinář by měl své pátrání ověřovat minimálně ze dvou zdrojů, měla by i policie, než uskuteční rozsáhlé (a jistě velice drahé) sledování ověřovat si své informace také z více zdrojů.

Police se ovšem zahalila, jak je to v podobných případech běžné, do cudného mlčení. Prostřednictvím své mluvčí Radky Sandorové vzkázala veřejnosti, že se ÚOOZ z taktických důvodů k případu vyjadřovat nemůže. Mlčí i Generální inspekce bezpečnostních sborů, která již v dubnu dostala případ na stůl vzhledem k tomu, že organizátory velké „sklepní“ loupeže měli být dva policisté. To slouží to k zajímavému krytí. „Podezření“, že údajnými pachateli měli být dva policisté, posloužilo k tomu, že cílem obrovské razie nebyl Pavel Bém, ale ti neznámí policisté. Že k tomu mělo dojít ve vile, kde Pavel Bém s rodinou žije, to byl „jaksi“ vedlejší produkt. Bém tak byl de fakto v roli poškozeného, tedy člověka, který měl být okraden. A kdyby se miliony v pytlích ve sklepě našly, snadno by se změnil z poškozeného na obviněného. Tak nějak to dneska chodí. I Petr Nečas v případě Jany Nagyové byl vyslechnut jako „svědek“. A jistě je jen otázkou času, kdy se svědek stane sám obviněným.

Zajímavé je, že poslední kauzy, které plní titulní strany a headltime médií přicházejí do Prahy jaksi zvnějšku. Olomouc, teď informaci o sto milionech v Bémově sklepě dodal prý důstojník brněnské expozitury ÚOOZ. Že by pražská expozitura neměla své informátory? Nechce se věřit. Ale proč se ti „informátoři“ svěřují vyšetřovatelům a policistům raději mimo Prahu? I na to má policie vysvětlení – v Praze se prý bojí, že by byl případ zameten pod koberec. A kdo, že by ho tam zametl? Policisté? Státní zastupitelé?

Pak je ale největší korupční prostředí tam. A zběsilé stíhání politiků, ať již komunálních (vzpomeňte jak byl kriminalizován bývalý starosta Prahy 5 Milan Jančík, a prokázalo se něco?) nebo na celostátní úrovni, jim slouží jako posloužily Švejkovi berle při lékařském přezkumu – fíkový list.

Do toho plánuje staronový ministr vnitra Pecina navýše stavu policistů o 2 tisíce. A to přesto, že podle oficiálních statistik patří naše policie početně na páté místo žebříčku počtu policistů na počet obyvatel. Osobně myslím, že jsme mnohem výš.

Ivan Bednář

Autor: Ivan Bednář | pondělí 15.7.2013 9:05 | karma článku: 20,41 | přečteno: 816x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33