Jak skáčí Věci veřejné pro pírka

Zatímco šéfové policie „zchudli“ a místo milionových odměn v minulých letech dostali v loňském roce jen odměny v řádech čtvrtmilionů, na ministerstvu dopravy se přes proklamované úspory nijak nešetří.Nářky ministra Pavla Dobeše (VV) na zoufalý nedostatek peněz v resortu dopravy se staly oblíbenou Dobešovou litanií. Po ministru Kalouskovi chtěl přidat 8 miliard, Kalousek mu nechtěl dát nic. Věci veřejné vyhrožovaly odchodem z vlády, Kalousek cuknul a nakonec se shodli na remíze, Dobeš dostal navíc 4 miliardy. Ty se teď budou hodit.

Podle zveřejněných údajů, dostanou za la loňský rok šéfové Českých drah, ČD Cargo, Státního fondu dopravní infrastruktury i Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) ke svým vysokým platům ještě i vysoké prémie.
Peněz na prémie má prý Dobeš dost.
Když po řadě skandálů s uplácením vlastních poslanců, špehováním politiků a blábolivých výrocích o prezidentu Klausovi opouštěl ministerské křeslo neformální šéf Věcí veřejných Vít Bárta, tvrdil nastupující ministr dopravy Pavel Dobeš, že nebude Bártovým nohsledem. Rok se s rokem sešel a ejhle - při  stanovení výše ročních odměn se Dobeš rozhodl vycházet z ukazatelů, které stanovili šéfové zmíněných firem sami na popud tehdejšího ministra dopravy Víta Bárty. Ten tehdy označil svůj nový prémiový systém za revoluci v odměňování.
České dráhy sice ještě podrobné údaje o svém loňském hospodaření nezveřejnily, ale Správa železniční dopravní cesty již ano. O mnohém to vypovídá. Pro vysoké prémie byly prý stanoveny náročné úkoly, nicméně podle pověřeného ředitele Pavla Habarta bylo všech 11 vytčených kritérií stoprocentně splněno.
Věci veřejné mají vůbec svérázné představy o šetření. Nedávno přišel Bárta s Johnem s nápadem, jak schrastit peníze na církevní restituce, aby se vrácení církevního majetku nedotklo „prostého občana.“ Metoda byla zázračně jednoduchá - sloučíme dvě ministerstva v jedno a zrušíme některé centrální úřady.
Tak trochu při tom pozapomněli na skutečnost, že Radek John hned po svém nástupu na ministerstvo vnitra navzdory avizovaným úsporám zvýšil počet náměstků z pěti na šest. V loňském roce rozdělily VV sněmovní branně bezpečnostní výbor na dva výbory jen proto, aby se našla trafika pro Radka Johna, který se stal předsedou výboru pro bezpečnost.
Na ideové konferenci Věcí veřejných v Hradci Králové vzpomněla Karolína Peake slova z Babičky Boženy Němcové: „Nad nikoho se nepovyšuj, před nikým se neponižuj."
Já bych Karolíně Peake doporučil jiné úsloví, které zlidovělo: „Dobrá hospodyňka pro pírko i přes plot skočí.“
A jak skáčí Věci veřejné pro pírko? Inu přece osvědčenou cestou – zakládáním nových úřadů a institucí.
Po té, co byl pro Peake vytvořen úřad pro boj s korupcí, přišla s  nápadem vytvořit další zbytečný úřad pro kontrolu financí politických stran.
Posledním projevem zoufalého šetření Věcí veřejných je snaha Karolíny Peake, aby se vytvořil další úřad, tentokrát pro koordinaci reformy policie a státního zastupitelství.
„Podporu kolegů jsem nezískala,“ sdělila Peake poté, co zmíněný návrh vyvolal bouřlivé negativní  reakce některých ministrů, „doufám, že to neznamená, že moje funkce měla být jen do počtu.“
Ano, je jenom do počtu, a všichni kromě VV to vědí.
Co bude následovat? Začnou VV zase vyhrožovat, že odejdou z vlády?
Za to, že nakonec podpořily církevní restituce, prý vyhandlovaly udržení ministra školství Dobeše v křesle.
Co asi budou chtít teď?
Ivan Bednář

Autor: Ivan Bednář | sobota 21.1.2012 12:45 | karma článku: 22,74 | přečteno: 953x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33