Jak se rodí fámy aneb Metodologie mediální manipulace

Žijeme v mediálním světě. Bývalý prezident Václav Klaus ho označuje dokonce za „mediokracii“, v doslovném přeložení: vláda médií. Myšleny jsou masmédia, tedy vláda masových sdělovacích prostředků (tištěných novin, televizních kanálů i masově navštěvovaných elektronických deníků a magazínů). Ty mají možnost interpretací nebo i pouhým výběrem zpráv a uveřejňovaných informací ovlivňovat veřejné mínění a nahlížení na společenské dění a problémy. Tento obrovský vliv v sobě ale skrývá nebezpečí záměrné manipulace v osobním či jiném zájmu. Jedná se o typický projev dezinformace, což je záměrně nepravdivá (falešná, lživá, nesprávná, zkreslená) informace sdělovaná s cílem uvést v omyl a ovlivnit příjemce tím, že ji bude považovat za pravdivou a důvěryhodnou.

Do lesa chodíme na houby a lesní plody. Do Lesů ČR pro skandály. Alespoň podle některých novinářů. V poslední době se totiž objevily skandální informace o tunelování Lesů CR prostřednictvím IT zakázek. Případ, který zatím vyvrcholil odvysíláním pořadu Reportéři ČT, však  projevuje všechny znaky řízené mediální dehonestace. Ta mívá několik fází.

První fází je, že se v nějaké tiskovině objeví vymyšlená zpráva poškozující jednotlivce či firmu. Tato zpráva je pak převzata velkými „seriózními“ deníky.  Fámy se pak chytí někteří politici, kteří začnou podávat trestní oznámení a to se pak hromadně předvádí veřejnosti. V konečné fázi původní dezinformaci převezme jako fakt televizní zpravodajství a ve finální fázi redaktoři tzv. investigativní publicistky. Půda je připravena – poprava prostřednictvím dezinformace může začít.

Deník E 15 vloni v říjnu přišel jako první s nepravdivými informacemi o údajném „vyvádění peněz z Lesů ČR prostřednictvím předražených IT zakázek“, které pro ně realizuje společnost Dynn.  Ta se zabývá návrhy a realizacemi komplexních řešení na bázi moderních technologií, které umožní rychlejší a svobodnější přístup k informacím.

Vymyšlené fámy se chytili i někteří politici v naději, že tak získají potřebné voličské hlasy.

Obrana proti dezinformaci je velice obtížná. Prakticky jediná – žaloba na ochranu dobrého jména – je ale minimálně účinná. Jde ale proces velice zdlouhavý, a pokud pomlouvaný u soudu uspěje, dočká se jakés takés omluvy za hodně drahnou dobu, a to už si už většina veřejnosti nepamatuje, o co vlastně šlo.  Zůstane jen pocit, že daná firma provedla něco velmi nekalého.

Společnost Dynn podala žalobu na ochranu dobrého jména proti senátoru Petru Šilarovi, který na ni podal na společnost trestní oznámení. Jedná se o známého politického turistu a populistu Šilar začínal v OF, pak putoval do SD-LSNS, následovala US-DEU, před sedmi lety zakotvil v KDU-ČSL.  Dnes je senátorem, starostou obce, krajským radním, předsedou senátního výboru a taky senátního Klubu pro obnovení demokracie - KDU-ČSL a nezávislí. Nepohrdne ani funkcemi v různých představenstvech a správních radách. V současné době je zastánce výstavby spaloven a majitelů obřích fotovoltaických elektráren. Nyní se také věnuje boji za zrušení letního času. Jako jeden z prvních senátorů podepsal návrh žalovat exprezidenta Václava Klause z velezrady.

Informaci o trestním oznámení převzali nejnověji tvůrci pořadu Reportéři ČT, a to navzdory tomu, že společnost Dynn  podnikla právní kroky také proti některým dalším médiím, která smyšlenou konstrukci deníku E15 převzala, konkrétně jde o Lidové noviny a Hospodářské noviny. Oboje noviny se nakonec za zveřejnění nepravdivých a nepřesných informací omluvily a zveřejnily tiskovou opravu.

Společnost Dynn  proto zaslala dramaturgovi pořadu Reportéři ČT Marku Wollnerovi dopis, ve kterém si stěžovala na neetický a nekorektní postup  redaktora Dušana Havlíka při natáčení reportáže o společnosti. Kopii stížnosti poslala rovněž generálnímu řediteli České televize Petru Dvořákovi a řediteli zpravodajství Zdenku Šámalovi. Ze záznamu natáčení, které má společnost k dispozici, je zcela patrná skutečnost, že reportér ČT David Havlík nejen, že nedisponuje potřebnými ekonomickými znalostmi, ale že dokonce ignoruje předávané důkazy a informace, které vyvracejí jeho uměle vykonstruovaná obvinění a zcela tendenčně směřuje k celkové dehonestaci společnosti Dynn. 

Přesto byl pořad (Reportéři ČT), byť v redukované formě, v pondělí 10. 5. 2013 odvysílán. Reportér v něm odkazuje veřejnost na neznámý záhadný zdroj, který tvrdí, že Lesy ČR jsou tunelované a že jeho tvrzení vychází z jakéhosi tajemného „trestního oznámení“, které kdosi podal. Svými tvrzeními redaktor výrazně zasahuje do probíhajícího policejního vyšetřování a snaží se prokázat oprávněnost onoho trestního oznámení, aniž uvádí nějaká konkrétní fakta.

Zbývá otázka – cui bono, tedy komu to prospívá, v čím zájmu redaktor ČT jednal, a proč vederní ČT ignorovalo závažné upozornění společnosti Dynn? Stojí za televizní dezinformací jen hloupost redaktora nebo jiný, vyšší zájem? 

Omezovat práci novinářů nějakými regulačními opatřeními pochopitelně nejde. O to větší odpovědnost ale musí mít mediální bossové. Nelze brát větší plat než ministr a mít přitom odpovědnost mrtvého brouka. Zejména ne v ČT, která žije z veřejných daní (co jiného jsou tv poplatky než jiná forma daně?)!

Ivan Bednář

Autor: Ivan Bednář | úterý 11.6.2013 12:05 | karma článku: 14,71 | přečteno: 640x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33