Jak číst vyjádření ministra obrany

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) zaperlil v nedělní debatě Otázky Václava Moravce. Stručně shrnuto – Stropnický ví, že na Ukrajině probíhá válka, byť zatím má jen lokální charakter. Ví, že povstalce na východní Ukrajině podporují Rusové dodávkami sofistikovaného vojenského materiálu i odborníků, potřebných k jejich obsluze. My ale zbraně Ukrajině nedodáme. Situace se podle nás má řešit diplomatickou cestou. Pokud ale diplomatická cesta zkrachuje, je třeba hledat jiné řešení, ale nikoliv vojenské. Jaké asi, už Stropnický neřekl. Babišovské "prostě to uděláme" přestalo fungovat.

To jiné řešení je, i když to Stropnický neřekl, ale visí ve vzduchu, přimět Porošenka, aby Rusku odstoupil území, na které si Putin dělá nárok. Čili faktické uznání anexe Krymu, formou přímé okupace, a předání Doněcké a Luhanské oblasti Rusku, byť nějakou formou lidovlády, dodané z Moskvy.

Tak lze číst slova našeho ministra obrany. Vzhledem k tomu, že Stropnický bezvýhradně souhlasí s ministrem zahraničí Lubošem Zaorálkem, dá se předpokládat, že toto stanovisko je názorem celé vlády, a nepochybně i prezidenta Miloše Zemana, jakkoliv byla jeho prohlášení na počátku konfliktu svalnatá.

Z tohoto hlediska nijak nepřekvapuje, že na 51. konferenci o evropské bezpečnosti v Mnichově, kde se řešily otázky rusko-ukrajinských vztahů, český hlas nezazněl. Nezazněl, ani když došlo také na společný boj s Islámským státem. Ukrajinský prezident ukázal pasy ruských vojáků zadržených na Ukrajině. Irácký premiér zase požádal o výzbroj proti Islámskému státu. Tedy témata, kterých mají jinak naši politici plná ústa. Včetně prezidenta Zemana, který sice vyzývá k vytvoření koalice společného boje proti islámským teroristům, ale jaksi bez nás.

Mnichovské konference se zúčastnilo na 20 hlav států a premiérů a kolem šesti desítek ministrů. Německá kancléřka Angela Merkelové tam přiletěla z Moskvy, přijel i americký viceprezident Joe Biden, ruský ministr zahraničí Lavrov, generální tajemník NATO Jens Stoltenberg  a vrchní velitel NATO v Evropě Philips Breedlove a další.

Od nás nikdo.

Pardon, byl tam Karel Schwarzenberg. Ale ten už zahraniční politiku u nás dávno nedělá.

Premiér Sobotka a ministr obrany Stropnický pozvánku nedostali. Taky, co by tam mohli říct, že ano? Ministr zahraničí Zaorálek sice pozván byl, dal ale přednost zasedání výkonného výboru ČSSD v Ostravě kde se rozdělovala příští koryta, včetně toho, kdo by měl být za tři roky prezidentem. Vrcholně aktuální záležitost. Mnohem důležitější než nějaká Ukrajina či Islámský stát, ne?

Ivan Bednář

ivanbednar.blog.iDNES.cz

 

Autor: Ivan Bednář | pondělí 9.2.2015 11:36 | karma článku: 21,12 | přečteno: 1145x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33