Jak Andreje Babiše doběhl vlastní populismus

Populisté jsou alespoň podle tetičky WIKI vůdčí osobnosti, kteří berou  lid jako jeden celek. Často používají výrazy jako „lid“, „občané“ nebo „obyčejní lidé“. Lid poté staví do opozice k elitám, které prezentují jako nepřítele lidu. Populisté dále tvrdí, že zvolené elity nereprezentují lid a sledují jen své vlastní zájmy. Využívají tedy antistranického sentimentu, který se objevuje ve společnosti zklamané z politiky. Populistické strany poté samy sebe stylizují do role nestranické, téměř nepolitické a neelitní organizace, která má za cíl odstranit vládnoucí elity a začít reprezentovat zájmy lidu. Populisté tak otevřeně nekritizují demokracii jako takovou, ale pouze stávající vládnoucí elitu a stranický systém. I proto populistické strany často zdůrazňují a prosazují prvky přímé demokracie.[

I u nás jsou politické strany, založené na širokém populismu. Jako například ČSSD. Jejich populismus je založený na slibech všeho možného všem. Maminkám s dětmi, pracujícímu lidu, penzistům. Jediná společenská vrstva, kterou socialisté nemají rádi, jsou živnostníci. Těm by nejraději zakroutili krkem. Jak to kdysi řekl dnešní ministr průmyslu Jan Mládek, jsou to paraziti. Je třeba je zadupat do země, nejlépe strmým zvýšením daní. ČSSD z populismu obviňuje i koaliční partner ve vládě, místopředseda vlády Andrej Babiš.

Jsou u nás i hnutí založená rovněž na širokém populismu. V minulosti to byly Věci veřejné, dnes hnutí ANO Andreje Babiše. Populismu je pro ně prostředkem, jak oklamat veřejnost a jak zastřít skutečnost, že nemají žádný politický program, žádnou politickou vizi. Neptejte se jak, prostě to zařídíme. Jde jim jen a jen o to, uchvátit co největší podíl na moci. Poté se jejich vztah k předchozímu populismu rychle mění. Na své sliby a provolávaná hesla rychle zapomínají.

Před volbami Andrej Babiš a jeho hnutí ANO nejhlasitěji podporovali iniciativu Rekonstrukce státu (RS). Dnes se k tomu nehlásí. Svůj podpis pod prohlášením RS dnes vysvětluje slovy "Před volbami jsme to podepisovali paušálně, oni mi to strčili na pražském mítinku, já jsem viděl jen nadpisy.“  Změnil se také vztah účastníků RS k Andreji Babišovi. Když RS loni před podzimními komunálními volbami představila hodnocení nově zvolených politiků, Babiš dostal od RS velmi nelichotivé hodnocení. Šupiny spadly z očí.

Výsledky halasně podporovaného iniciativy RS jsou tristní. Politikům z vládních stran i nepolitikům z hnutí ANO se zatím podařilo prosadit jen zrušení anonymních akcií, transparentnější přípravu zákonů a služební zákon. Fiasko. Od konečného znění služebního zákona se RS distancovala. Zrušení anonymních akcií – nic nového. O tom mluvily již Věci veřejné, dokud šéfová státní legislativy Karolína Peake sama neprodala rodinou vilu v pražské Tróji firmě, která – jak jinak – byla založena na anonymních akciích. Spekulovalo se o tom, že to byly akcie právě Karolíny Peake.

Teď čeká RS na tzv. zákon o obsazování dozorčích rad. Už samotný název napovídá, že jde o čirý populistický nesmysl. Jenomže před parlamentními volbami ve svatém populistickém opojení se k tomuto požadavku přihlásilo, jako k jednomu z důležitých tzv. protikorupčních zákonů, téměř 150 dnešních poslanců. A teď má ten nesmysl na stole pan ministr financí Babiš. Měl by zákon připravit, ale neumí to. Neví jak. Nevědí to ani jeho úředníci. Ale je to v koaliční smlouvě. Tak co s tím?

Babiš si ví rady. Přehodí horký brambor do jiných rukou. Nabídne hnutí Rekonstrukce státu ať si takový zákon napíše samo. Dokonce je ochoten jim za to zaplatit. Jenomže hnutí RS ho odmítne. Zákon psát nebude. Říká, že Babiš má na napsání návrhu zákona k dispozici celý státní aparát, tak ať se nevymlouvá. Navíc má hnutí RS strach, že by mohlo být obviněno z toho, že si je Babiš koupil. Populismus požírá své rodiče.

Větší frašku si člověk představit neumí. A Babiš se prý nedávno v Poslanecké sněmovně přiznal, že už je politik. Alespoň se to píše v jeho deníku MfD. Prý jezdil do Francie dávno předtím, než se stal politikem. Ale přitom vždycky o sobě tvrdil, že žádný politik není.

Samozřejmě, že není. Je to populista.

Ivan Bednář

ivanbednar.blog.iDNES.cz

 

Autor: Ivan Bednář | sobota 17.1.2015 12:26 | karma článku: 27,43 | přečteno: 1140x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33