Hašek počmáranej

Počmáraní politici na předvolebních plakátech – to není nic nového. Veřejnost bedlivě sledovala v loňském roce zápas české justice s olomouckým řidičem autobusu Romanem Smetanou, který pomaloval volební plakáty tří politických stran. Protože odmítl odpracovat uložených 100 hodin obecně prospěšných prací, byl mu trest v souladu s trestním zákoníkem automaticky přeměněn na 100 dní vězení. Před nedávnem zase někdo pomaloval bilboardy druhého muže jihomoravské kandidátky ČSSD Michala Haška. Proti tykadélkům ale použil těžší kalibr. Haška označil za Kecala, Lenocha a Nevěrníka.

JUDr. Michal Hašek, podobně jako proslulý předseda Věcí veřejných Vít Bárta, získal svůj doktorský titul na Slovensku. V roce 2010 získal titul doktora práv na soukromé Vysoké škole v Sládkovičově, kterou vede slovenský sociálně demokratický poslanec Mojmír Mamojka a který byl také konzultantem jeho práce. Inu, sociálně demokratická ruka sociálně demokratickou ruku myje. Podle slovenského deníku SME jsou jednateli školy Džalal a Elčin Gasymovi, původem z Azerbajdžanu.

Oblíbený spisovatel Jaroslav Hašek svého času razil heslo - „I když člověk po celý čas nic nedělá, je nutné si odpočinout.“ To by odpovídalo skutečnosti, že jeho jmenovec Michal Hašek se od roku 2010 v Poslanecké sněmovně zúčastnil pouze 23 procent hlasování. To je podle hnutí KohoVolit jako kdyby zaměstnanec s osmihodinovou pracovní dobou odešel z práce v úterý dopoledne a už se do konce týdne neukázal.

Hašek ve volném čase ale zdaleka nezahálí. Je pilným sběratelem všemožných funkcí a prebend. Je nejen poslancem Parlamentu ČR, ale i jihomoravským hejtmanem, předsedou Asociace krajů ČR, předsedou několika dalších institucí a zasedá v mnoha správních či dozorčích radách. Je i členem celé řady komisí a výborů, včetně dvou Rad vlády. Kromě toho zastává četné stranické funkce od 1. místopředsedy ČSSD až po místopředsedu okresního Výkonného výboru. Obzvlášť milá je mu funkce předsedy Dozorčí rady Vinařského fondu.    

Komenského poutníka v Labyrintu světa doprovázejí dva průvodci: Všezvěd Všudybud, ztělesnění lidské zvědavosti, a Mámení, symbol myšlenkové pohodlnosti a spoléhání na pouhé domněnky a klamy. Ti poutníkovi nasadí uzdu všetečnosti a brýle mámení, aby se nechal poslušně vést a získal o světě zkreslenou představu. Brýle mu ale nepřiléhají a on koutkem oka vidí reálný svět.

Neznámý pachatel přiřknul na billboardech Haškovi tři fiktivní postavy – Kecala, který slibuje a neplní, Lenocha, který podle statistik v parlamentu chyběl při 77% hlasování a konečně Nevěrníka, který si milenku platil z veřejných peněz. Obávám se ale, že brýle Kecala, Lenocha a Nevěrníka Haškovi (Sobotkovi, Tejcovi – dosaď dle potřeby) jim přiléhají až příliš těsně a reálný svět na rozdíl do Komenského poutníka ani koutkem oka nezahlédnou. Jejich světem jsou parlamentní lavice, kanceláře funkcionářů a čas odměřují od jednoho stranického sjezdu ke druhému.  

Nevím, kdo bude po volbách premiérem České republiky. Zdá se, že prezident Zeman by v křesle předsedy vlády raději viděl Michala Haška než Bohuslava Sobotku.  Alespoň Hašek některé věci, které jakoby odkoukal od Petra Nečase, si zkouší už teď. MF DNES již upozornila na to, že vedoucí Haškovy hejtmanské kanceláře Šárka Rouzková dostala za rok 2011 ke svému platu navíc statisíce z veřejných peněz – více než pětinásobek toho, co ostatní zaměstnanci stejného odboru. K této ženě má podle MfD Hašek velmi blízko a spekuluje se, že právě kvůli ní se rozešel s manželkou.

Jaroslav Hašek stvořil postavu Josefa Švejka jako postavu šaška – mudrce: čtenář je na pochybách, je-li Švejk opravdu duševně méněcenný, nebo je-li tak dokonale mazaný. Obávám se, že pro neznámého vandala je na plakátech jen Hašek - šašek počmáranej.

Ivan Bednář

Autor: Ivan Bednář | pátek 11.10.2013 15:30 | karma článku: 33,49 | přečteno: 1223x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33