Financuje naše vláda mezinárodní terorismus?

Činnost našich tajných služeb vyvolává v poslední době mnohé pochybnosti. Mají vůbec nějaké informace? A jsou ty informace pravdivé?

Jistě jde o pohled zvenčí, ale jeden se nestačí divit. Nejde jen o výměnu unesené pětice za propuštění dvou libanonských teroristů, stíhaných Spojenými státy. Podle časopisu Respekt zaplatila svého času Česká republika za unesené Češky Hanu Humpálovou a Antonii Chrásteckou 6 milionů USD, což je v přepočtu asi 150 milionů korun.

Humpálová s Chrásteckou byly uneseny v roce 2013 Pákistánu skupinou islámistů a strávily dva roky v zajetí. Únosci prý původně požadovali 20 milionů dolarů, později šli„s cenou“ dolů. Rozhodnutí o zaplacení výkupného padlo za úřednické vlády Jiřího Rusnoka, vyjednávání pak v lednu 2014 převzala vláda Bohuslava Sobotky.

Je jistě chvályhodné, když se vláda České republiky angažuje v akcích na záchranu životů svých občanů. Dělají to tak všechny vlády. Vzhledem k tomu, že nepatříme mezi vojenské velmoci, ani nemáme tak kvalitní tajné služby jako Izrael, těžko lze předpokládat, že by Česká republika vyslala na záchranu unesených občanů nějaká vojenská komanda či trestné výpravy. Můžeme se spolehnout jen na úspěch v komplikovaném vyjednávání.

Češky se domů dostaly loni v březnu 2015. Informace o vyplacení výkupného za unesené ženy přichází v době, kdy česká vláda uzavřela dohodu o propuštění pětice Čechů zadržených v Libanonu. Výměnou za to byli propuštěni Alí Fajád a Chálid Marabí, které Spojené státy podezírají ze spojení s teroristy. Opozice chce po premiérovi, aby tento„obchod“ vysvětlil poslancům.

V této souvislosti řekl již dříve ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, že Česko o propouštění svých lidí nejedná jako by to byl obchod. Premiér Bohuslav Sobotka vzkázal, že informace časopisu ohledně výkupného nebude nijak komentovat. Další vládní představitelé na žádost o vyjádření nereagovali. Prezident Miloš Zeman se svým vrozeným diplomatickým talentem v prosinci 2015 dívkám přes média vzkázal, že on by jim jako otec dal pár přes zadek, a odmítl se s nimi sejít

Po návratu do Česka Humpálová a Chrástecká zaslaly děkovné dopisy úřadům, které pracovaly na jejich záchraně. Pak se stáhly do ústraní. Chrástecká se vrátila k práci v neziskové organizaci. Humpálová konvertovala k víře svých únosců, tedy k  islámu. Je to sice výjimečná věc, ale stává se to. Dokonce na toto téma existuje„bondovka“ Jeden svět nestačí, kdy unesená dcera zavražděného stavitele ropovodu Elektra se stane teroristovou spojenkyní.

Podle některých zpráv se na podzim 2015 Humpálová pokusila k únoscům vrátit, byla ale zadržena na turecké hranici a poslána zpět do ČR.

To je vážná věc, která vyvolává mnohé otazníky. Byl ten výlet do pákistánských hor tak úplně nevinný? Je normální, aby si dvě dívky vyrazily na pěší tůru do pákistánských hor? Do oblasti, která je Ministerstvem zahraničí dlouhodobě zařazena mezi rizikové lokality. Co tam teda ty dívky jely pohledávat? Sbírat turistické zážitky? A kolika miliony přispěly k zaplacení výkupného rodiny obou dívek?

Pokud je pravdivá zpráva o zaplacení oněch 6 milionů dolarů, vynaložila česká vláda za návrat jedné dívky, tedy i muslimky Humpálové, zhruba 75 milionů korun. Jenomže ta se vzápětí otočila jako na obrtlíku a zamířila zpět ke svým únoscům. Jak je to možné?

Na to všechno nám vláda dluží odpověď.

Lidský život má velkou cenu! Podle nového občanského zákoníku je to 10 milionů 51 tisíc 200 Kč, což vypočetli v dubnu 2014 soudci Nejvyššího soudu a lékaři z 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Je potěšitelné, že vláda je ochotná zaplatit několika násobně víc. Jenom by jí tajné služby měly říct, zda je to oprávněné či zda je to jen plácnutí do vody.

Snadno by se mohlo stát, že by tak naše vláda, byť nechtěně, financovala mezinárodní terorismus.

Ivan Bednář

ivanbednar.blog.iDNES.cz

 

 

Autor: Ivan Bednář | pondělí 8.2.2016 12:54 | karma článku: 27,19 | přečteno: 570x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33