Doufám, že už lidé Věcem veřejným neuvěří

Současná iniciativa Věcí veřejných budí zoufalý úsměv. Chtějí sloučit ministerstva, aby stát získal finanční prostředky potřebné k navrácení církevního majetku, který kdysi komunisté ukradli církvím. Jejich dosavadní působení v Poslanecké sněmovně a ve vládě Petra Nečase však budí hrůzu.

V Poslanecké sněmovně
Stojí za to připomenout si jejich předvolební sliby chyby. Ve své mesiášské rétorice slibovaly zatočit s korupcí. Nezatočily. Ba právě naopak.
Za jedním z nejprokorupčních zákonů o zimních pneumatikách stojí kmotr Stanislav Huml, někdejší komunista dosazený do poslanecké sněmovny právě za VV. Podstata zákona spočívá v tom, že řidiči musí mít povinně zimní pneumatiky, když….  když  si bude myslet policista, že je mít mají. Když usoudí, že není nutné, aby řidič zimní gumy měl, mít je nemusí. Zákonná povinnost závisí na vůli či nevůli policajta, který se také může „svobodně“ rozhodnout, zda vám pokutu dá či nikoliv.
Akcie na majitele, které VV s velkým humbukem vymítaly z našeho podnikatelského systému, měla zrušit novela zákona o veřejných zakázkách, navržená předsedkyní ústavně-právního výboru Karolínou Peake a poslankyní (tehdy) VV Kristýnou Kočí. Díky jejich amatérismu novela nezamezila přístup k veřejným soutěžím jen neprůhledným firmám, zakázala to i těm, které mají akcie zaknihované nebo s nimi obchodují na burze - a majitel je tudíž jasný. Novela narazila u Evropské komise i právníků, a tak byla zrušena. Bublina splaskla.
Ale i jiní poslanci VBV se činili. Např. rvavý poslanec Babák (dodnes věrohodně nevysvětlil, kde vzal miliony, které odnesl v igelitové tašce na poštu a poslal je na účet své rodné strany). Nebo úplatky Víta Bárty poletující mezi poslancem v drahých oblečkách Škárkou či blonďatou bestií Kočí?   
Ve vládě
Centrální mozek lidstva Vít Bárta, vychloubající se po několika lahvích těžkého vína, že prezident Klaus je loutkou v jeho rukách, jako ministr dopravy nejprve zastavil všechny velké dopravní stavby, aby je po čase zase povolil. Co se dělo během tohoto oddechového času, to si můžeme jenom domýšlet. Nicméně, zastavení staveb způsobilo jejich značné zdržení, a nakonec v důsledku znamenalo ohrožení čerpání dotací z evropských fondů na tyto stavby.
Co si také myslet o zoufalé snaze Radka Johna ovládnout ministerstvo vnitra a dosadit na vlivná místa přátele z privátní sledovací firmy ABL, která patřila Vítu Bártovi? Nástup Johnova náměstka z estébáckého prostředí dohřál nakonec i premiéra Nečase, který, ač tušil koaliční komplikace, musel nakonec Johna z ministerského postu odvolat.
Ministr pro místní rozvoj, Kamil Jankovský (dříve ODA) stačil těsně před nástupem do ministerského křesla přihrát vlastní firmě Phar-servis milionové kšeftíky ve zdravotnictví a předat firmu synovi. Od té doby se zahalil do hlubokého mlčení. Nový zákon o veřejných zakázkách připravuje ministerstvo pro místní rozvoj již déle než rok.
Zřejmě nejvyšším barabou je bývalý personální ředitel agentury ABL, dnes ministr školství Dobeš. Bouří se proti němu akademická obec, střední i základní školy, rodiče a v neposlední řadě i samotní studenti a žáci, kterým chtěl zkrátit přestávky na pět minut a donutit je jíst polévkové bryndy ze školní jídelny. Nejbližší spolupracovníci z jeho úřadu prchají v hrůze. Řady spolupracovníků opustil již i Václav Klaus mladší.
Doba trvanlivosti některých jeho šílených nápadů se počítá v řádu desítek minut.
O miliardách, poletujících nad projektem státních maturit, si cvrlikají vrabci na střechách škol.
Nejnověji se Dobeš chystá na Národní vzdělávací digitální depozitář. Naplánoval si na něj částku 471 milionů korun. Stojí za to přečíst si popis projektu, už jenom kvůli ministrově vybroušené češtině.

„Projekt je otevřen proměnám a aktuálním potřebám vzdělávacího systému ČR.
K souborné agregaci a sdílení diverzifikovaných vzdělávacích obsahů z dosud  odděleně fungujících zdrojů (ve strategii open access), k jejich koncentraci, externí komunikaci a multiplatformní distribuci jsou synergicky užity pokročilé informační a komunikačních technologie, včetně hybridního média internetové televize.“
Co asi  má zamaskovat tento nesrozumitelný blábol? Jaký tunýlek se za ním skrývá?
Závěrem

"Navrhujeme zrušit, případně spojit, vybrané centrální úřady a vybraná ministerstva. Tím se významně sníží finanční nároky státu na státní rozpočet," nastínil plány „stínový“ předseda strany Radek John. Byly to přitom Věci veřejné, které si před Vánoci vybojovaly ve sněmovně nový post pro Johna. Rozdělily branně-bezpečnostní výbor na dva, ačkoliv se původně výbory slučovaly právě kvůli šetření. Také vytvořily trafiku pro Peake (vicepremiérka pro boj s korupcí). Jedním z jejích posledních počinů je založení nového úřadu, který by měl střežit financování politických stran.
Kdo si ještě vzpomene, že před volbami už jednou slibovaly VV spojení ministerstva obrany s ministerstvem vnitra? Že chtěly také zrušit ministerstvo pro místní rozvoj?

Slova, slova, slova, říká Hamlet v novějších překladech. Mně více sedí překlad českých Shakespearových současníků: Slova úst moudrého [jsou] příjemná, ale rtové blázna sehlcují.

Ivan Bednář

Autor: Ivan Bednář | neděle 8.1.2012 11:45 | karma článku: 15,61 | přečteno: 804x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33