Developer nepřítel i přítel

Developeři je pro některé politické strany a hnutí něco jako v římské mytologii bůh Janus. Obvykle byl zobrazován se dvěma zcela opačnými tvářemi. Někteří kandidáti svými populistickými hesly, odsuzujících činnost developerů v Praze, přivádějí vlastní strany a hnutí, které developeři financují či přímo řídí, do podobně schizofrenní situace. Tak např. kandidát na primátora se Miroslav Ludvík (ČSSD) se developerů štítí a slibuje, že nepustí developery do našeho parku. Jeho rodná strana ČSSD ale developerům nadbíhá, jak může, jak svědčí poslední případ přemlouvání ministra Jana Mládka (ČSSD), aby se americký Amazon vrátil do Brna a postavil tam obří sklad pro svůj internetový obchod.

S nenáviděnými developery se pustila do boje i trojkoalice KDU-ČSL, Zelených a Starostů a nezávislých.  Zejména Zelení zvolili velmi neobvyklou metodu. Dávají developery na svoje kandidátky!

Kandidátka „Trojkoalice pro Prahu“, kterou tvoří KDU – ČSL, Starostové a nezávislí a Strana zelených nabízí voličům tak rozdílné osobnosti, jako například bývalý starosta Prahy 1 za ODS Petr Hejma (nyní za STAN), předseda představenstva developerské společnosti Multiprojekt Group. Ten se na kandidátce sešel s místostarostou Prahy 3 Matějem Stropnickým (SZ), jenž vyhlásil developerům válku, podobně jako jeho stranický kolega a lídr celé kandidátky Petr Štěpánek. A co víc: do zastupitelstva městské části Praha 4 kandiduje za tuto Trojkoalici také Adéla Gjuričová. Je předsedkyní hnutí Náš Bráník, které před třemi lety zabránilo Hejmově developerské společnosti vybudovat projekt Obytný soubor Bráník: šlo o novou čtvrť, která počítala se čtyřmi osmipatrovými domy.

Že se ocitl na jedné listině se svými odpůrci, Hejmovi vůbec nevadí. Navzdory svým spolukandidátům tvrdí, že by bez developmentu nebyl žádný rozvoj.

KDU-ČSL je přitom úzce spojena s jiným developerem – Luďkem Sekyrou. Ten je jednatelem společnosti Konsorcium Rohan, které patří rozsáhlé pozemky v lokalitě Rohanský ostrov. Svého času převedl Sekyra akcie své společnosti Sekyra Group (SG) na nizozemskou společnost Sekyra Group Real Estate B.V. kterou následně ovládla nově založená společnost SEKYRA GROUP REAL ESTATE N.V. (SGRE). Na konci roku 2007 Luděk Sekyra vlastnil společnost CEE Holdings N. V., se sídlem na karibském ostrově Curacao (podívejme, co tomu daňovému ráji říkají ministr financí Babiš a poslanec Huml?), která držela v SGRE 95 % podíl.

V současné době Sekyra usiluje o to, aby se budova Národní knihovny, zvaná blob či chobotnice, přemístila ze svého původního místa na pražské Letné na Rohanský ostrov. Má v tom velkou podporu KDU – ČSL, zejména ministra kultury Daniela Hermana. Kromě svých developerských aktivit je totiž Sekyra významným sponzorem KDU-ČSL: V loňském volebním roce straně daroval tři miliony korun.

Pro Sekyru je to lákavé sousto. Centrum za 3,5 miliardy korun by mělo na Rohanském ostrově vyrůst za veřejné peníze. I v tom má Hermanovu podporu, který se vyjádřil: "Myslím, že to může být velice zajímavý projekt spolupráce veřejné a privátní sféry. Každopádně jsme na začátku a chtěl bych pomoci, aby tato stavba ozdobila naši metropoli."

Ve veřejnosti je však Luděk Sekyra znám coby bývalý funkcionář SSM a člen zločinné Komunistické strany. Kontroverzní podnikatel, který spolupracoval mimo jiné se šéfem podsvětí Františkem Mrázkem. Podle policejních odposlechů je v roce 2000 spojil zájem na privatizaci největší stavební společnosti v zemi IPS

Jestliže Hejmovi jeho spolukandidáti nevadí, oni nezastírají, že jim je Hejma doslova trnem v oku.  „Kandiduji jako nezávislá, ale dlouhodobě spolupracuji se Stranou zelených. Jedním z našich koaličních partnerů je STAN, a pan Hejma starosty přesvědčil, že je jakýmsi skautem mezi developery. Nebudu zastírat, že mám jiný názor, a pokoušela jsem se ho ventilovat i v koalici,“ řekla Právu Gjuričová.

Ještě tvrdší je Stropnický. „Pan Hejma se do zastupitelstva hlavního města nedostane. To je pro mě rozhodující, abych ho strpěl,“ řekl Právu. Razantní Stropnický svým levicovým a radikálně anarchistickým přístupem rozložil již stranu zelených a i na radnici Praze 3, kde je místostarostou, patří k těm úředníkům, se kterými je domluva velmi těžká a mnohdy nemožná.

Podobná slovajako Stropnický, zvolil i lídr Štěpánek. „Řeknu vám to takhle: já a pan Stropnický (11.) jsme na volitelných místech, a pan Hejma je na nevolitelném místě (26.). Bráníme tak Prahu proti developerům,“ uvedl pro Právo Štěpánek.

Developeři ekologickým teroristům typu Stropnický a Štěpánek, nebo levicové aktivistce Gjuričové, případně ministrovi Hermanovi vadí, ale developerovy peníze, které nasype do volební kampaně, jim zcela jistě nevadí.

Je jen na lidech-voličích, občanech Prahy, koho si zvolí v komunálních volbách, aby je zastupoval. Kandidáty, kteří slibují, že s developery zatočí, a přitom je titíž developeři financují, já teda ne.

Ivan Bednář

ivanbednar.blog.iDNES.cz

Autor: Ivan Bednář | pondělí 15.9.2014 9:56 | karma článku: 15,42 | přečteno: 399x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33