Dělení kořisti – Sobotka na Hrad, Babiš do Strakovky

Předseda hnutí ANO, místopředseda vlády a ministr financí, bývalý agent StB s krycím jménem Bureš Andrej Babiš si nedávno v deníku Právo postěžoval na trpký život politika. Prý po něm ministři pořád chtějí nějaké peníze a novináři že ho otravují od rána do večera. Zažívá prý nejtěžší období svého života. Navíc ho stresuje, jak je stát v rozkladu (může za to ODS) a jak špatně čerpá evropské peníze (může za to Topolánek a Nečas). Všechno jde podle Babiše zatraceně pomalu (může za to parlamentní demokracie).

V rozhovoru pak vyloučil, že by se za tři roky ucházel o post hlavy státu. Prezidentské kompetence jsou podle něho dost omezené. Myslí si ale, že naopak dnešní premiér Sobotka by prezidenta dělat mohl. A Babiš by řídil vládu, pokud by byla většinová, konečně by ji mohl vést jako firmu, po čemž Babiš od samého počátku touží.

Babišův sen má ale jednu vadu. Aby se naplnil, muselo by Babišovo ANO vyhrát volby.

Jeho slova zazněla v předvečer 30. listopadu, tedy výročí, které si neradi připomínáme. 30. listopadu 1938 byl zvolen prezidentem republiky, okleštěné o autonomní Slovenskou krajinu (ústavní zákon z 19. listopadu 1938) a o autonomní Podkarpatskou Rus (téměř identický zákon stejného data), zvolen JUDr. Emil Hácha.

1. prosince 1938 pak byla jmenována nová vláda včele s Rudolfem Beranem. Došlo k “zjednodušení” politického systému, v němž směly existovat pouze dvě strany – vládnoucí Strana národní jednoty (zahrnovala bývalé agrárníky, živnostníky, většinu Národního sjednocení, lidovce, české fašisty a malou část národních socialistů) a Národní strana práce (tvořená bývalými sociálními demokraty a většinou národních socialistů). Vznikla tak „autoritativní demokracie“, jak ji pojmenoval sám ministerský předseda Rudolf Beran. Druhá republika.

V prosinci téhož roku se ke Straně národní jednoty připojilo i hnutí, pojmenované Akce národní jednoty (ANO), které vzniklo v průběhu roku 1938. Vedl ho profesor Domin, později profesor Mentl. Hnutí zorganizovali průmyslníci, velkostatkáři a advokáti, ke kterým patřili např. JUDr. Hlávka, JUDr. Lobkowicz, JUDr. Mimra, rektor prof. JUDr. Funk a další.  

Podle blogu lékaře a publicisty Víta Šlechta z ledna letošního roku vydalo hnutí ANO po mnichovské dohodě prohlášení, vyjadřující program hnutí, mj. mluví o nutnosti boje proti dosavadnímu systému politických stran a proti politickému kšeftaření. V závěru tohoto prohlášení stálo: „Nový stát musí býti dále veden pružně, hospodářsky a poctivě, tj. musí být odstraněna každá korupce, mnohoobročnictví, odměny a platy musejí býti vyměřovány jen podle schopností a zásluh, musí být odstraněna anonymita a neodpovědnost administrativy.“

Jistě, Dominovo hnutí ANO vzniklo v roce 1938 v jiné situaci než Babišovo hnutí ANO v roce 2012. Shoda programů je ale zarážející. Mediální experti z americké PR agentury si buď, po vzoru některých našich politiků rychlodoktorů, ulehčili práci a starý program jednoduše opsali. Přidali jen hesla „ANO, bude líp“ a „Nejsme politici, makáme“ (v komunálních volbách pak přibylo ještě „Prostě to zařídíme“).

Anebo někdejší boj proti nedokonalé Masaryko - Benešovské parlamentní demokracii považovali v dnešní době za velice aktuální. On se ten svět v poslední době té situaci v roce 1938 nebezpečně blíží. A Babiš přece chce také „vymýtit korupci, řídit stát jako firmu, zvýšit platy poslancům o stejná procenta jako u státních zaměstnanců.“ A budoucí, podle Babiše, prezident Sobotka už svým poslancům „mnohoobročnictví“ zakázal.

Podobnost čistě náhodná.

Ivan Bednář

ivanbednar.blog.iDNES.cz

Autor: Ivan Bednář | neděle 30.11.2014 12:50 | karma článku: 21,67 | přečteno: 799x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33