Co Zeman řekl a neřekl

Zeman se vrátil se k tradici projevů na svatého Śtěpána. Vrátil se ale také k tradici komunistických projevů. Hodně chválil, něco kritizoval, pokáral Evropskou unii a domácí kverulanty, a trochu si, jak je jeho zvykem, protiřečil.

Jeho projev jenom potvrdil polarizaci české politické scény. Zatímco ODS, TOP 09, Piráti a Starostové vnímají jeho slova velmi kriticky, stopatnáctková koalice ANO, KSČM a SPDF považují Zemanovo řečnické cvičení za státnické. Je tedy pochopitelné, že ho také do nebes velebily Babišovy tiskoviny. To, že v projevu nepadlo ani jednou slovo vánoce by nevadilo. Spíš vadilo to, o čem Zeman nemluvil.

Za všechno špatné může Sobotka, kterého bylo třeba se zbavit se co nejrychleji, a příliš mnoho úředníků. Jenomže na tom děsivém nárůstu počtu úředníků ve státní správě se podílela vláda, ve které byl místopředsedou a ministrem financí Andrej Babiš. Jistě v tom mohl něco udělat a ne podílet se na tom, že jen za poslední tři roky se ten počet zvýšil o 40.000. Co s nimi teď Babiš udělá? Vyhodí je na dlažbu?

Tradičním politickým stranám (Babišův slovník) ČSSD a KDU-ČSL, které ve volbách neuspěly, doporučil, aby se zamyslely, proč je lidé nevolili. Nějak si neuvědomil, že ty strany propadly mimo jiného díky své spolupráci s hnutím ANO Andreje Babiše, tedy podle Zemana toho dobroděje, díky kterému se nám daří tak dobře.

Měla tedy Zemanova výtka k těmto stranám znamenat, aby přestaly nadále jakkoliv spolupracovat s Babišem? Ne, nikoliv. Právě naopak. Zeman by si jistě přál, aby obě tyto strany sklonily před diarchií Babiš-Zeman svůj vzpurný hřbet.

Abych trochu nadzvednul všechny koblížkáře, kteří tak bouřlivě debatovali o mém posledním blogu (přes 300 příspěvků), a poděkoval paní Šulcové, která tak statečně a osamoceně hájila své stanovisko proti nim, položím teď jednu otázku.

Ano, daří se nám nebývale dobře. Ale jak je možné, že v období razantního hospodářského růstu máme opakovaně každý rok schodkový rozpočet? (Kdo si dneska vzpomene na Babišovy sliby, že nejpozději v roce 2017 bude rozpočet vyrovnaný?!?).

Jak je možné, když Babiš tvrdí, že každý rok státní dluh snižoval, a prezident Zeman svého času založil fond na jeho snížení, tento dluh stále roste a dokonce v právě končícím roce dosáhl rekordní výše 1,789 bilionu korun. Na každého občana, včetně nemluvňat, tak připadá dluh zhruba 169 tisíc Kč. V prvním pololetí stoupl státní dluh o zhruba 175 miliard korun. Jenom na obsluhu státního dluhu počítá MF s 290 miliardami korun.

A zdaleka to není konec. Samo Babišovo Ministerstvo financí tvrdí, že bude příští rok potřebovat na financování státního dluhu 351,6 miliardy korun, tedy zhruba o 60 miliard více.

Pozor, to nejsou vymyšlená čísla. Jde o údaje zveřejněné ministerstvem financí v dokumentu nazvaném Strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2018.

Na Titanicu tančí Zeman s Babišem rejdováka.

Ivan Bednář,ivanbednar.blog.iDNES.cz

Autor: Ivan Bednář | středa 27.12.2017 9:18 | karma článku: 30,30 | přečteno: 1195x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33