Česká zahraniční kličkovaná

Zahraniční politiku České republiky vzala v poslední době do rukou kuriózní trojice. Prezident Miloš Zeman, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip. Na jedné straně je Česká republika součástí Evropské unie, vzpomeňte jen s jakou slávou vyvěšoval Miloš Zeman vlajku EU na pražském Hradě, a měla by se řídit společně přijatými dohodami a smlouvami. Na straně druhé ale tyto halloweenové maškary činí naprosto opačně.

V Česku byla začátkem 20. století velkým hitem ve světě fotbalu tzv. česká ulička. Když tenhle vynález, spočívající v prostrčení míče po zemi za obranu mezi dvěma (nebo více) beky ,Češi poprvé předvedli světu v roce 1911 na amatérském mistrovství Evropy ve Francii, turnaj vyhráli!

Poučen úspěchem tohoto českého sportovního vynálezu, zvolil českou uličku v zahraniční politice i místopředseda Poslanecké sněmovny, komunista Vojtěch Filip. Mazaný obchodník. Kdysi prodával hrnce v českobudějovickém Sfinxu tak zdatně, až si vysloužil u StB krycí jméno Falmer.

Teď míří do Moskvy. Místopředseda dolní komory parlamentu a šéf komunistické strany odlétá na dvoudenní oficiální návštěvu do Moskvy. Na pozvání místopředsedy Státní dumy Sergeje Železňaka, tedy politika, který je v EU i USA na seznamu nežádoucích osob.

Hostitel Vojtěcha Filipa tak od března nesmí cestovat na území Evropské unie a USA a byl mu také obstaven majetek v zahraničí.

Po prezidentu Miloši Zemanovi (ponechme stranou Zemanovo patolízalské podlézání čínským komunistů či jeho vulgární projev v Hovorech z Lán), který byl před nedávnem hostem blízkého přítele ruského prezidenta Putina a šéfa ruských státních železnic, a bývalého rozvědčíka KGB Vladimíra Jakunina, je to již druhé setkání mimo území Evropské unie, s osobami, které figurují na seznamu osob, proti nimž míří evropské a americké sankce vůči Rusku.

Česká ulička v praxi zahraniční politiky. Co na tom že jsou hostitelé Zemana i Filipa na seznamu osob, vůči kterým Evropské unie vyhlásila sankce. Tedy i Česká republika. Když nemůžou jezdit k nám, holenkové, nezbývá, abychom my jezdili za nimi.

To vše, prosím, v časech, kdy Moskva nezákonně okupuje ukrajinský Krym a pokračuje v eskalaci ukrajinské krize, když uznala výsledek voleb v samozvaných separatistických republikách na východě země. Západní vlády včetně české naopak volby neuznaly.

Zatímco Zeman s Filipem neskrývaně pošlapávají naše závazky v Evropské unii, snaživý ministr Zaorálek jezdí po Izraeli a poučuje tamní politiky o tom, že stavět osady ve východním Jeruzalémě se mu nelíbí. Podle vyjádření velvyslance židovského státu v Praze Gary Korena se ale Izraeli pro změnu nelíbí, že Praha začíná v poslední době více koketovat s arabskými zeměmi, za velice nešťastné pak považuje snahy o sblížení České republiky s Íránem. Řečeno diplomatickou mluvou.

Miloš Zeman by to nejspíš řekl jadrněji. Že Zaorálek „zkurvil“ českou zahraniční politiku.

Hráli jsme kličkovanou, zpíval kdysi v populárním hitu Dalibor Janda. Když se ho později novináři ptali, co je to vlastně za hru ta „kličkovaná“, řekl Janda, že to vlastně nikdo neví.

A taková je v poslední době i české zahraniční politika v rukou zmíněné trojice. Česká zahraniční kličkovaná. Ale dobré pověsti České republiky v očích svých spojenců to rozhodně nepřidá. Spíš naopak!

Ivan Bednář

ivanbednar.blog.iDNES.cz

 

 

 

 

Autor: Ivan Bednář | středa 5.11.2014 13:35 | karma článku: 18,73 | přečteno: 369x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33