Bylo jednou jedno manželství

Měsíc březen přináší řadu významných dnů. První jarní den, Mezinárodní den žen a také 5. Března stane před soudem centrální mozek lidstva, zvaný Vít Bárta. Je to tečka za příběhem, který odstartovala dělostřelecká kanonáda na zámku ve Mcelích. 10. července 2010 se tam čerstvý ministr dopravy JUDr. Vít Bárta oženil se svojí dlouholetou partnerkou ThDr. Kateřinou Klasnovou. Navázali tak na ne příliš častou tradici poslaneckých sňatků jako byl kdysi sňatek Mirka Topolánka s Lucií Talmanovou či Martina Bursíka s Kateřinou Jacques. Ti se sice nevzal, ale trvale spolu žijí. Jak Topolánek s Talmanovou, tak Bursík s Jacques spolu mají potomka. Bárta s Klasnovou zatím nikoliv.

Bártova kariéra začala studiem na Policejní akademii České republiky v Praze. Tam se mu údajně příliš nedařilo a tak zmizel do Bratislavy, kde získal titul JUDr.  na Akadémii  policajného zboru. Možná by bylo zajímavé, v souvislosti s případem studia práv na Západočeské universitě, zeptat se Víta Bárty na jeho doktorskou práci.

Tu podle serveru Aktuáolně.cz nenapsala ani Kateřina Klasnová. Prý se stala doktorkou teologie na Karlově univerzitě díky písemné práci, ve které převážně jen opisovala čtyři známé publikace. Kdyby místopředsedkyně Klasnová získala zásluhou stejné práce doktorský titul v Německu nebo v Rakousku, označili by ji experti za plagiátorku. Na její práci „Pojetí soterologie v antických mysterijních kultech", za kterou získala doktorát v roce 2004, se totiž dá použít definice plagiátorů, jak ji razí jejich rakouský lovec plagiátorů Andreas Weber. 

V roce 2010 vpluli Bárta a Klasnová do Poslanecké sněmovny. Klasnová se stala její místopředsedkyní, Bárta získal křeslo ministra dopravy. Zatímco Klasnová se v místopředsednickém křesle ještě drží, Bárta to ministerské musel opustit. Aby neztratil vliv na jednání koaličních špiček, Věci veřejné ho instalovaly coby předsedu poslaneckého Klubu VV.

A tady se začíná odvíjet sólový příběh manžela Bárty.

30. srpna 2011 vydala Poslanecká sněmovna předsedu poslanců Věcí veřejných Víta Bártu i Jaroslava Škárku (původně poslanec za VV, nyní nezávislý) k trestnímu stíhání. Policejní žádost o vydání Bárty zkritizoval již dříve jeho advokát Oldřich Chudoba. Sněmovna podle něho nerozhodovala na základě úplných a objektivních podkladů.

Nicméně jen tři poslanci ze 181 přítomných hlasovali proti vydání. Šlo o véčkaře - ministra školství Josefa Dobeše, Petra Skokana a Otto Chaloupku.

Poté policie v lednu 2012 navrhla postavit Bártu a Škárku před soud. Městské státní zastupitelství v Praze jako dohledový orgán se s vyšetřováním policie ztotožnilo, neboť výsledky vyšetřování dostatečně odůvodňovaly postavení obviněných před soud.  Obvodní  státní  zastupitelství pro Prahu 5 poté podalo obžalobu na Bártu a Škárku k Obvodnímu soudu pro Prahu 5. 

Předmětem obžaloby je korupční jednání osob v souvislosti se snahou ovlivnit demokratické procedury a rozpravu v rámci parlamentní strany. Úplatky představovaly částky ve výši 500.000 korun a 170.000 korun.

 Hlavní líčení začne 5. března a naplánované je až do 9. března. Den co den od půl deváté.

Vzhledem k očekávanému zájmu veřejnosti a novinářů se hlavní líčení bude odehrávat v největší jednací síni číslo 3.

Svého času odmítl Karel Schwarzenberg  (TOP 09) usednout k jednacímu stolu s obviněným Karlem Březinou (ČSSD). V případě Víta Bárty mu to obvinění zcela evidentně nevadí. Divná knížecí morálka.

Pokud bude Bárta odsouzen, stane se po bývalém ministru financí a místopředsedovi ČSSD Ivo Svobodovi druhým ministrem, který skončí za mřížemi. Svoboda dostal 5 let.

Ivan Bednář

Autor: Ivan Bednář | středa 29.2.2012 9:10 | karma článku: 12,42 | přečteno: 1182x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33