Babiš zahájil předvolební kampaň

Jak si předseda hnutí ANO Andrej Babiš představuje nezávislost svých médií předvedl docela názorně ve středu 13.1. Dvoustránkový rozhovor s šéfredaktorem Mladé fronty Dnes Jaroslavem Pleslem byl ukázkou, jak rozhovor vypadat nemá

V rozhovoru nepadla ani jediná otázečka na Babišův permanentní konflikt zájmů, ve kterém místopředseda vlády a ministr financí trvale je, ani otázečka na lajdácky odflinknutý zákon o povinném hlášení DPH, který, sotva začal platit, už se novelizuje. Ani otázečka na vyšetřování dotačního podvodu Babišova Agrofertu s výstavbou luxusního sídla Čapí hnízdo, ani otázečka na vysávání státního rozpočtu firmou Agrofert prostřednictvím státních dotací, nic.

Zato pokud jde o migranty, sílící teroristické útoky v Evropě, řešení válečných konfliktů na Ukrajině a Středním východě či nutnost posilování obranyschopnosti České republiky Babiš všechno věděl, všechno už dávno předvídal. A hlavně – na všechno má řešení. Jenom ti ostatní ministři ve vládě, hlavně z ČSSD,  mu to kazí. Dnes a denně to probírá se světovými politiky při pracovních obědech a všichni mu dávají za pravdu. Takového politika bychom měli nosit na rukou.

Jaroslav Plesl se také Andreje Babiše nezeptal na situaci v hlavním městě Praze. Tady předlistopadová komunistická špionka, a někdejší první dáma pražského hnutí ANO, Radmila Kleslová skončila ve funkci starostky Prahy 10.  Hnutí ANO se tam, podobně jako jinde, rozštěpilo. Sedmnáct let stála Kleslová neochvějně po Babišově boku, teď nestála Jaroslavovi Pleslovi ani za otázku. Loni postupně skončila na postu místopředsedkyně ANO a ve vedení pražské buňky ANO, předtím opustila místa v některých dozorčích radách a představenstvech městem vlastněných firmách..

Rozštěpil se i Klub zastupitelů ANO Prahy. Už řeší jen jedinou otázku – jak se zbavit dosavadní primátorky a další Babišovy favoritky, bratislavské rodačky Adrieny Krnáčové. Zdá se, že to ale nepůjde tak lehce. Krnáčové se evidentně v křesle pražské primátorky zalíbilo. A tak odmítá Babišovy nabídky na vysoký post v Bruselu či náměstkyně ministra vnitra. Z primátorské úřadovny ji nejspíš budou muset vynést nohama napřed, jak se dala sama slyšet

Ale ani pak nebude Babišovým starostem konec. Kdo bude po Krnáčové primátorem? Bude jím Karel Procházka Grabein či pedagožka Kislingerová z ANO? Nebo se konečně prodere k primátorskému řetězu dvojice Novotný - Nouza z TOP 09. Nebo to nakonec bude, nedej Bože, jeden z dvojice Matěj Stropnický či pirát Mikuláš Ferjenčík? Degradace primátorského majestátu, která započala za exprimátora Tomáše Hudečka (tehdy TOP 09) pokračuje.

Babiš si v Praze evidentně vzal větší krajíc než je schopen skousnout. Praha tak bude dalším městem, kde se hnutí ANO rozpadá pod vlivem vlastních vnitřních rozporů. Zatím se jen Babiš pokouší zamést stopy svého neúspěšného působení v metropoli a řadě krajských měst.

Klesající preference, rozpady koalic na radnicích, umíněné buňky v regionech i těžkosti při hledání zvučných jmen na kandidátky – deset měsíců před krajskými volbami má hnutí ANO problémů víc než dost.

K jejich vyřešení ani zaklínadlo jednoduchých slibů a kolovrátek o rozkradeném státu nemusí na podzim stačit. Doby, kdy se ANO pyšnilo úspěšnými podnikateli na kandidátkách, také pominuly. Vést kandidátky v krajích odmítl třeba senátor za ANO a majitel firmy Juta Jiří Hlavatý, majitel Student Agency Radim Jančura i vlastník Koh-i-nooru Vlastislav Bříza. Zatím se k Babišovi přihlásil jen stárnoucí žokej Josef Váňa.

Ale o tom všem se v Mladé frontě Dnes nedočtete. Zato se málem dozvíte, co měl Andrej Babiš k obědu s německým ministrem vnitra Wolfgangem Schäublem. Vše doprovázeno ve photoshopu upravenými rozjásanými velkými fotografiemi.

Předvolební kampaň započala, poslužte si nezávislým médiem. Za takový rozhovor se přece neplatí, takže se v účetnictví ANO jako výdaj na kampaň jistě neobjeví.

Ivan Bednář

ivanbednar.blog.iDNES.cz

 

 

 

Autor: Ivan Bednář | čtvrtek 14.1.2016 9:39 | karma článku: 27,29 | přečteno: 329x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33