Babiš - brigadýr socialistické práce

Dnešní mimořádná schůze Sněmovny, kterou vyvolala vládní koalice, aby prosadila vyšší zdanění hazardu, se bude muset obejít bez klíčové figury - ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Je s dětmi na dovolené v Dubaji.

Šéf poslanců opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že jeho absenci považuje za pohrdání poslanci.„Poslanci a ministři nemají dovolenou, a jestli není jiná věc, které se jako člen vlády musí neodkladně věnovat, měl by ve Sněmovně při obhajování návrhu, který předkládá, být. Jinak je to neuctivé, neomluvitelné a buranské,“ řekl Kalousek.

V nedělních Otázkách Václava Moravce na ČT se předseda klubu poslanců ANO Jaroslav Faltýnek pustil do vypočítávání, kolik stojí jedna hodina jednání Poslanecké sněmovny. Dospěl k číslu 525 tisíc korun. Půl milionu, který předhodil televizním divákům k ohlodání. Navázal tím na slovo svého stranického i pracovního šéfa (Faltýnek je zaměstnán v Babišově Agrofertu), že Poslanecká sněmovna je jen žvanírna, která velkého Andreje zdržuje od práce a stojí nás spoustu peněz.„Tipněme si, přátelé“, vyzval televizní diváky Faltýnek, „kolik stojí jedna hodina jednání Poslanecké sněmovny?“ 

Faltýnek obvinil ODS, že když pracuje při jednání Poslanecké sněmovny s obstrukcemi, zbytečně utrácí peníze daňových poplatníků, které by zřejmě mohly být využity na něco jiného (nejlépe na dotace pro Agrofert). Spočítal to na 13 miliónů korun, které prý promrhala ODS svými obstrukcemi. Ve svém spravedlivém rozhořčení ale poněkud pohořel. Ukázalo se, že ODS není tím, kdo nejvíc využívá obstrukční přestávky, tím je TOP 09. Ve Faltýnkově přepočtu nás obstrukce TOP 09 stály už 20 milionů korun.

Nehledě na to, že vyčíslovat náklady, kolik stojí provoz demokratických institucí je totalitní podlost, měla celá Faltýnkova argumentace i jiný háček. Poslankyně Miroslava Němcová (ODS) mu připomněla, že je to především současná koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL, která dominantně svolává mimořádné schůze sněmovny. Pokud Jaroslav Faltýnek argumentuje tím, že je to drahý špás, měl by uvést, kolik z těch současných 35. schůzí bylo svoláno koalicí? Většina! Protože koalice má rozkoly mezi sebou, uchyluje se ke svolávání mimořádných schůzí, což je jinak obvyklý instrument opozice, která se nemůže dostat k projednání svých věcí nebo prosazení nějaké diskuse a proto jako krajní nástroj používá svolání mimořádné schůze. 

Faltýnkovy populistické výkřiky měly ale jiný cíl než věcně argumentovat. Po té, co Faltýnkova slova vyslechl tak zvaný prostý člověk, s chutí si zanadává, kolik nás ta Poslanecká sněmovny stojí, utvrdí se v názoru, že politici jsou darmošlapové a žvaniví slimejši, a že celá ta demokracie stojí za starou bačkoru a za komunistů bylo líp. Poslanci jen melou a melou hubou, zatímco Andrej Babiš a jeho parta makají jako šrouby. A zřejmě by makali ještě víc, kdyby jim v tom nebránila ta prokletá ODS a TOP 09.

Jak by makali?

Příklad dal sám Andrej Babiš. Poté, co ANO svolalo zmíněnou mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny, odjel na dovolenou do Dubaje a schůze se nezúčastní.

Dovolená ve Francii ve svojí restauraci na Azurovém pobřeží (fotografie s místním starostou, který je Babišovým obdivovatelem), pak čtrnáctidenní dovolená bez udání místa pobytu (tehdy Babiš  zveřejnil fotografii"Konečně s rodinou. Bohužel ve Francii takové moře nemají, museli jsme trochu dál"). Pak privátní výlet do USA. Dovolená na horách (Radši budu s rodinou na horách než ve Sněmovně poslouchat ožralého Kalouska, vzkázal tehdy Babiš), teď dovolená v Dubaji.

Není těch dovolených trochu moc? Já vím, že kdyby se na to někdo v Otázkách Václava Moravce Babiše zeptal, tak by mu dokázal, že vlastně žádnou dovolenou nikdy neměl, že naopak pracuje pro stát dvanáct hodin denně. Tak nějak si kdysi počínali brigadýři socialistické práce. Hubou lámali rekordy, ve skutečnosti mlátili prázdnou slámu.

Není sám. Počátkem prosince loňského roku odjel poslanec hnutí ANO Martin Komárek na dovolenou, přestože Sněmovna v tu dobu hlasovala v prvním čtení o rozpočtu (nejdůležitější zákon) na letošní rok, a on tak na jednání chyběl.

Takový je náš Andrej. Stejně jako římský bůžek Janus má dvě tváře. Ale jako je Janus bohem začátků, stejně tak je bůžkem konců. Radovánky na pobřeží Indického oceánu by se Babišovi nemusely vyplatit. Spolustraníci v Praze by mohli jeho nepřítomnosti využít k sesazení jeho primátorky Adriany Krnáčové. Ta své popravě unikla už jednou jenom o Andrejův vlásek. A to by po rozpadu koalic s ANO v Českých Budějovicích,Ústí nad Labem, Frýdku-Místku, Mostě,  a dalších městech, nyní čerstvě Opavě, byla další citelná Babišova porážka.

Ivan Bednář

ivanbednar.blog.iDNES.cz

 

Autor: Ivan Bednář | úterý 27.10.2015 10:18 | karma článku: 25,96 | přečteno: 492x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33