Andrejko v říši divů a za zrcadlem

Proslulé romány Lewise Carrolla Alena v říši divů a Alenka za zrcadlem připomíná cesta českého premiéra Andreje Babiše do jihovýchodní Asie.

Spisovatel Carroll kdysi cestoval loďkou po Temži z Oxfordu do Godstowu. Během plavby na žádost malé Alice jí vyprávěl vymyšlenou pohádku, která začala pádem do králičí nory. Hlavní postavou je neustále ohromená Alenka, v bezděčných reakcích na imaginativní svět plný podivuhodností. Dívka s rázným řešením fantazijních zápletek, způsobených obyvateli říše divů. Carroll ve svém později vydaném bizarně fantastickém příběhu popisuje přirozenost i znalost dětského chování, což mu nakonec zaručilo světové uznání a přerod v klasiku.

Jakoby za zrcadlem se ocitl i Andrej Babiš po svém příjezdu do Singapuru. Viděl zřejmě doposud nikdy neviděné. Město plné mrakodrapů a moderních staveb (těm v Praze úspěšně bránila Babišova primátorka Krnáčková), fungující dopravu (tomu zase brání miínistr dopravy Dan Ťok), striktně dodržované zákony (o jejich porušování se u nás stará sám Andrej babiš) a úzkostlivou čistotu a pořádek (Babišův satrapa ministr vnitra Jan Hamáček). Nikdo nikde nekouří a neodhazuje papírky. Takhle nějak, napadlo Andreje, to vypadá v Legolandu. Dítě v ráji hraček.

Nakonec se Babiš projel v samořiditelném automobilu (Agrofert by ušetřil náklady na mzdy stovek řidičů) a usměvaví singapurští hostitelé po něm pojmenovali květinu. Orchidaceae Andrej Babiš. Nádhera.

Rozhodl, že se v Singapuru zřídí české velvyslanectví. Zavolal ministra Petříčka a dal mu příslušný rozkaz. Petříček shrbil záda a přikývl, jak poroučíš, gosudare.

Zbývá jenom naučit tu orchidej zpívat. Rozvíjej se poupátko, nejkrásnější ze všech květů… a král Miroslav může dál vládnout ku prospěchu svého lidu.

Tak jako prezident Miloš Zeman sliboval čínské investice, které zatím nějak nedorazily, či ruskou objednávku šesti tisíc traktorů (než se v brněnském Zetoru začalo propouštět pro nedostatek zakázek), jistě dojedná Alenka, pardon, Andrej, spoustu výhodných obchodů.

Připadá vám to jako pěkná pitomost? Mě teda ano. Konec konců i Alenka se v Carrollově díle nakonec probudí a zjistí, že všechno byl jen její sen. Ze světa svých twitterových stránek (čau lidi) se jednoho dne jistě probudí Andrej Babiš. Pravda před zrcadlem je tvrdší než fantaskní svět za ním.

Ivan Bednář

ivanbednar.blog.iDNES.cz

Autor: Ivan Bednář | úterý 15.1.2019 11:20 | karma článku: 24,33 | přečteno: 468x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33