Absurdistán na pokračování

Kdosi kdysi řekl, že Česká republika není republikou, ale Absurdistánem. Pojem Absurdistán se také stal v roce 2008 tématem celovečerního filmu německého režiséra Veita Helmera. Inspirovala ho novinová zpráva o turecké obci, kde se ženy vzbouřily proti mužům, kteří nebyli schopni opravit místní vodovod. Odepřely jim sex, dokud nezajistili normální chod domácností. Není to ovšem téma zcela nové, již v antické komedii Lysistrata se ženy rozhodnou neposkytovat mužům sex, dokud budou válčit.

Německá filmová komedie o „válce pohlaví“ se odehrává v malé vesnici Absurdistán uprostřed pouště někde mezi Evropou a Asií. Velkou potíží pro vesnici je nedostatek vody. Mnohem větším problémem je však lenost mužů, kteří pro zlepšení situace odmítají byť jen hnout prstem.

Odepírání sexu u nás, zdá se, zatím nehrozí, problémem je, že za tichého souhlasu „mlčící většiny“ se zde odehrávají věci, které by však měly ženy vyburcovat k podobně rozhodné akci.

Ve smyslu státního útvaru, jak praví Necyklopedie, je Absurdistán stát, který je v každém prostoru a prochází každou součástí vesmíru, tedy i námi. Jeho největší část leží v Česku, kde se rozpíná do obludných rozměrů. Nejoblíbenější činností obyvatelstva, podle téže Necyklopedie, je sedět doma u „píva“ a nadávat na místní politiku.

Posledním hitem našeho Absurdistánu je vznik vlády, kterou jedni označují za vládu odborníků (prezident Zeman), jiní za vládu úřednickou (Institut Václava Klause) a další za vládu kamarádů pana prezidenta, tedy vládu Strany práv občanů – Zemanovců. Strany, která ve volbách do Poslanecké sněmovny propadla a dostala se na 4,33%.

Čestný předseda této strany nyní skládá vládu ze svých soukmenovců. Prý bude vládnout do předčasných voleb. Kdy ale volby budou není zatím jasné. Zdá se, že až tehdy, kdy se díky novou Zemanovou vládou štědře rozdávaných dotací státní pomoci obcím a městům na úhradu povodňových škod, a díky dalším populistickým gestům prezidenta, zvednou preference Zemanovců natolik, aby s podporou komunistů a zdravého jádra sociální demokracie, mohla sestavit vládu – kdoví jak se bude nazývat? Vládu národního zatracení?

To, že se k moci dostává strana, která propadla ve volbách, není v českém Absurdistánu ovšem nic nového. Zahrávat si s tím začal Petr Nečas, když připustil, aby ve vládě seděli reprezentanti obskurního sdružení LIDEM, které nevolil nikdo! Aby Úřadu vlády pobíhala místopředsedkyně vlády Karolína Peake, marně hledající svojí kancelář, kterou jí pravá ruka Petra Nečase Jana Nagyová, ne a ne přidělit.

Mužů, neschopných opravit díky své lenosti vodovod, by se u nás našlo dost. Jenomže voličů, kteří buď odmítají k volbám chodit nebo se dávají oklamat stále stejnými (a jak se později vždy ukáže nesplnitelnými) sliby se nalezne mnohem víc.

Prezident, zvolen "veškerým lidem,! nyní na lid vystrčil zadek. „Teď už máme, co jsme chtěli, do rachoty zvesela“ zpívalo se kdysi za Gottwalda. Tak, kupředu levá.

Ivan Bednář

Autor: Ivan Bednář | středa 26.6.2013 11:15 | karma článku: 16,09 | přečteno: 800x
  • Další články autora

Ivan Bednář

Konec finské „finlandizace“

13.5.2022 v 14:21 | Karma: 24,49

Ivan Bednář

Středula na Hrad

1.5.2022 v 10:30 | Karma: 28,18

Ivan Bednář

Ucho se utrhlo. Na Slovensku.

22.4.2022 v 9:36 | Karma: 31,33