Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Alimenty, samoživitelky a fakta

Sleduji mediální debatu o výživném na děti, které by měl za neplatící rodiče převzít a následně vymáhat stát a ráda bych touto formou přispěla k diskutovanému tématu. V prvé řadě bych chtěla říci, že iniciativě ministryně Marksové se nedá než tleskat ve stoje. Proč?

Dlouhodobě se zabývám a svou činností podporuji ženy samoživitelky v jejich nelehké životní situaci. Životní osudy, se kterými se dnes a denně v naší obecně prospěšné společnosti setkáváme, jednoznačně dávají za pravdu ministerské, respektive vládní iniciativě. Samoživitelky se totiž dostávají do situace, kdy se najednou ocitnou na všechno samy - práce, nové bydlení, placení účtů, výchova dětí. Mnohdy jsou ještě navíc, díky nezodpovědnosti svých partnerů, zadluženy. Když se k tomu přidá i neplacení výživného, pak se problémy začnou řetězit. A tato spirála je silou gravitace táhne ke dnu. Žena, která si mnohdy relativně spokojeně žila ve středostavovských poměrech, se najednou ocitá na dně společenského žebříčku, a pokud se jí nedostává podpory jejího sociálního okolí - rodiny a přátel, pak to nevyhnutelně vede k hlubokému propadu nejen finančnímu, ale také psychickému. A kdo tím vším trpí nejvíc? Samozřejmě děti. Děti, které na situaci nenesou žádný podíl, ale jsou rodinnou situací významně poškozeny, v extrémních případech i na celý život. 

Možná si budete říkat, že to vidím zkresleně právě proto, že se zabýváme těmi nejohroženějšími případy. I my jsme měli podobné pochybnosti, proto jsme nechali zpracovat reprezentativní výzkum, který by fenomén samoživitelství popsal. Přestože se výsledky právě v těchto dnech finalizují, již nyní z nich lze vyčíst, že Česká republika má skutečný problém. Díky narůstající krizi rodiny projevující se především dramatickým nárůstem počtu dětí narozených mimo manželství a vysokou mírou rozvodovosti, vzniká mnoho tzv. sólorodičovských rodin, tedy rodin s jedním rodičem a dětmi. V současnosti je v České republice takových rodin téměř 300 000, což znamená, že je to 29 % všech českých rodin s tzv. závislými dětmi. Oněch 29 % jednorodičovských domácností představuje 400 000 dětí. Alarmující je zároveň i skutečnost, že z 90-ti % vedou tyto rodiny ženy - sólomatky. Ze studie jednoznačně plyne, že právě pozice sólomatky s sebou nese žalostné vyhlídky na alespoň uspokojivý život. Důvodů, proč tomu tak je, existuje více, ale jeden z těch nejrizikovějších je neplacení výživného ze strany otce. Jinými slovy, sólomatka má výrazně větší pravděpodobnost, že upadne do chudoby. Odborníci v této souvislosti hovoří o tzv. feminizaci chudoby.

Nechci zde citovat všechny poznatky, na které přišel náš průzkum (mimochodem brzy bude publikován), ale chci spíše na základě vybraných tvrdých dat demonstrovat, že jde o problém skutečný, nikoli pouze domnělý. Čísla potvrzují správnost záměru ministryně Marksové. A není to pouze český problém. Studie a zkušenosti z ostatních evropských zemí jednoznačně ukazují, že starost státu v této oblasti vede k lepším životním podmínkám jednorodičovských domácností, tedy sólomatek.

O to překvapivější jsou hlasy z druhého tábora odpůrců ministerského opatření, kteří například tvrdí, že “by stát na sebe neměl brát odpovědnost jedinců”. S tím lze souhlasit, ale pouze do chvíle, kdy nemožnost efektivního vymáhání způsobuje, že se sólomatky dostanou ke svým penězům s obrovským zpožděním, nebo se k nim nedostanou vůbec. Zatímco peníze na výživné jsou v nedohlednu, měsíční výdaje na chod domácnosti je potřeba platit s železnou pravidelností. Často se pak stává, že sólomatka se svým příjmem nevyjde a musí si půjčit. A kola dluhové spirály se začínají roztáčet.

Jednorodičovské domácnosti jsou tady. Je to trend, kterému se nelze bránit tak, že ho budeme ignorovat. Moderní stát má jedinou šanci: tomuto trendu se přizpůsobit a usnadnit život všem, kdo jdou touto cestou. Protože ve svém důsledku tato opatření pomáhají těm nejpotřebnějším, tedy dětem.

Ivana Tykač

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ivana Tykač | čtvrtek 15.1.2015 16:00 | karma článku: 21,81 | přečteno: 1959x
  • Další články autora

Ivana Tykač

Kolik dětí máš, tolikrát jsi Evropankou

Četla jsem nedávno své dvouleté dcerce pohádku na dobou noc. Volba bezděčně padla na českou klasiku o Smolíčkovi.

2.2.2016 v 13:50 | Karma: 28,56 | Přečteno: 1271x | Ostatní

Ivana Tykač

Emancipace versus islamizace

Před časem jsem četla velmi inspirativní rozhovor s Danem Schueftanem, bývalým poradcem premiérů Jicchaka Rabina a Ariela Šarona, jehož slova i sám redaktor uvodil jako osvobozující názory.

29.9.2015 v 12:05 | Karma: 42,31 | Přečteno: 2636x | Ostatní

Ivana Tykač

Muslimské šátky povoleny – rok poté

V těchto dnech uplynul přesně rok od chvíle, kdy Českem hýbala kauza okolo zákazu nošení muslimských šátků ve škole a kdy ve prospěch muslimských studentek zasáhla ombudsmanka Anna Šabatová.

5.9.2015 v 8:02 | Karma: 41,42 | Přečteno: 2747x | Ostatní

Ivana Tykač

O stárnoucí populaci a péči o děti

Česká, potažmo evropská populace stárne. Píše se o tom stále. Naposledy jsem zaznamenala rozsáhlou stať o tomto tématu v týdeníku Ekonom. O tématu se hovoří v různých kontextech, nejčastěji však v souvislosti s důchodovou reformou. Nechci zde proto opakovat již mnohokrát řečené. Spíše mi jde o to, zamyslet se nad tím ve světle fenoménu, kterým se dlouhodobě zabývám - tedy v kontextu postavení rodin samoživitelů ve společnosti.

2.4.2015 v 10:00 | Karma: 18,75 | Přečteno: 1086x | Ostatní

Ivana Tykač

Ženské sebevědomí a výlet za oceán

Tradiční otázka po návratu z dovolené bývá, co jste si přivezli. Nevím, jak můj manžel, ale já jsem si přivezla brouka v hlavě. Tedy obrazně řečeno. Zdůrazňuji to, protože návrat z Jižní Ameriky může pravděpodobně znamenat i ten druhý, tedy doslovný význam. Ale teď vážně.

14.11.2014 v 15:00 | Karma: 18,56 | Přečteno: 1136x | Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Vláda má jednat o programu návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45

Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu má na programu vláda. Platná podoba lex Ukrajina...

Ženě vybuchla ve vagině petarda, málem zemřela. Před soudem stane její manžel

15. května 2024  5:10

Před soud předstoupí Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1431x
matka, podnikatelka, filantropka

Seznam rubrik