Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak mě (naštěstí) nevzali na vysněné místo

V roce 2000 mě čekal životní zlom. Chtěla jsem pracovat v personálním oddělení nějaké firmy. Jakékoliv. Chtěla jsem dělat personalistiku, pracovat s lidmi. „Nemáte zkušenosti z oboru…“ „Máte zkušenosti z obchodních pozic v IT – proč nechcete dělat obchodníka v IT?“ „Na pozici asistentky si přece pohoršíte…“. To byly nejčastější reakce. A na pohovor mě ani nepozvali. Zdálo se, že jsem jediná, kdo věří tomu, že jsem schopná se rychle zaučit a pracovat v oboru, ve kterém zatím nemám zkušenosti.

A tak jsem začala podnikat. Nebylo to tak jednoduché, jak to vypadá. Dlouho jsem nevěděla, co se sebou. Z IT jsem odešla a do IT jsem se vrátit nechtěla. Tak jsem čekala na inspiraci… Několik dlouhých týdnů… A ta přišla. V podobě možnosti začít sama podnikat a otevřít si pobočku seznamovací kanceláře. To je přece ono, to je práce s lidmi! A tak jsem se do toho vrhla po hlavě. Bez zkušeností a bez znalostí z podnikání, jen s nadšením. Najednou jsem musela být zároveň podnikatel, asistent, marketingový manažer, konzultant, organizátor… Moc mě to bavilo. Slavila jsem první úspěchy i neúspěchy. Není nad životní zkušenost, tu vám už nikdo nevezme. Po dvou letech, když jsem zjistila, že mě tato práce neuživí, jsem opět, obohacená a spoustu zážitků, poznatků, znalostí a zkušeností změnila obor. To jsem udělala několikrát v životě.

Nedávno mě napadlo, co by si asi pomyslel náborář, když by se dnes podíval na můj životopis. Moje pracovní zkušenosti jsou totiž velmi pestré: Studium chemie. Několik let obchodník v IT. Majitelka pobočky seznamovací kanceláře. Konzultant a makléř prodeje nemovitostí v zahraničí. Vlastní vzdělávací firma… Rozpolcená osobnost? Dobrodruh? Nestabilní člověk? Neví, co chce? Nebo člověk všestranný, ochotný riskovat, učit se. Schopný se adaptovat v různých prostředích. Aplikovat zkušenosti z jednoho oboru v druhém… atd.?

Lidé jsou totiž různí. Jsou ti, kteří milují svůj obor nade vše, chtějí o něm vědět všechno, nemají rádi změnu, a tak mohou na jednom místě vydržet i celý svůj pracovní život. Ale stejně tak jsou lidé, kteří se rádi učí novým věcem a rádi čerpají z různých oblastí a nasávají různé zkušenosti. Často právě člověk, který neví, jak to v oboru chodí, je schopen přijít na inovativní řešení, které by si někdo znalý prostředí nedokázal vůbec představit.

Nevím, jak by se můj pracovní život odvíjel, když by mě tehdy v roce 2000 přijali na pozici asistentky v personálním oddělní. Možná bych pohořela, ale možná bych uspěla a třeba přinesla do tohoto oboru něco nového, jako to dělám teď. Těžko říct „co by bylo, kdyby…“. Ale v každém případě jsem zastáncem toho, aby se primárně nevyřazovali z výběrových řízení uchazeči bez zkušenosti z oboru, pokud mají osobnostní dispozice k výkonu daného zaměstnání. Samozřejmě, nejde to u všech pozic. Řídit firmu bez předchozích zkušeností asi nemohu. Stejně tak vědecky bádat v oboru biologie, když poslední informace mám ze základní školy. Ale proč ne na asistentskou pozici v HR oddělení? Nebo do marketingu, do obchodu? Sice bude mít možná zaměstnavatel s novým zaměstnancem na začátku o něco více práce, ale motivovaný, ochotný a loajální pracovník odvede třeba po čase lepší práci než ostřílený matador.

Autor: Ivana Balková | pátek 10.1.2014 17:09 | karma článku: 16,81 | přečteno: 1381x
  • Další články autora

Ivana Balková

Jak jsem se naučila tančit argentinské tango

Každý se na kurzech tanga ocitne trochu jiným způsobem. Někoho okouzlí silný emoční náboj sálající z fotografií tanečníků v působivých pozicích, někdo shlédne vášnivý tanec Antonia Banderase s Morgan ve filmu Tančím, abych žil...

5.1.2016 v 21:30 | Karma: 19,03 | Přečteno: 3358x | Diskuse| Ostatní

Ivana Balková

Argentinské tango – lék na stres, úzkost a deprese

Stres postihuje snad každého, kdo žije či pracuje ve městě, setkáváme se s ním doslova na každém kroku. Věděli jste, že deprese zabíjí ročně víc lidí než dopravní nehody?

27.8.2015 v 12:00 | Karma: 15,87 | Přečteno: 1652x | Diskuse| Společnost

Ivana Balková

Co bych udělala, kdybych se měla skutečně ráda?

Každá z nás se občas přistihne, že jsme na někoho nebo na něco naštvané. Stěžujeme si, jak se k nám chová partner, šéf, kolega či kamarádka. Obviňujeme druhé, že mohou za to, jak se cítíme. Děti mohou za to, že nestuduji vysokou školu, kterou jsem vždy toužila vystudovat. Manžel může za to, že jsem vyčerpaná, protože mi s ničím nepomůže. Moje práce mě nebaví, ale tím, co mě baví, bych se neuživila... atd.

17.10.2014 v 19:18 | Karma: 27,93 | Přečteno: 4153x | Diskuse| Ona

Ivana Balková

Buďme jako děti. Hlavně v práci.

Kdo má děti, jistě mi dá za pravdu. Děti jsou schopny vymyslet neuvěřitelné věci. Jeden příklad z mnoha z mých zkušeností: Když byly mé neteři asi 4 roky, seděla jsem s ní na gauči, ona si hrála s mými kudrnatými vlasy a najednou řekla: „Teto, ty máš vlasy jako hroznové víno.“ Dodnes si na tu chvíli pamatuji, protože její neobvyklé přirovnání mě fascinovalo. Moje neteř pravděpodobně slovo kudrnaté, kučeravé či vlnité nikdy neslyšela, a tak mé vlasy popsala originálním a poetickým způsobem.

3.9.2014 v 19:19 | Karma: 10,94 | Přečteno: 738x | Diskuse| Ostatní

Ivana Balková

Návod na použití introvertů na pracovišti

Máte ve svém týmu introverta? Blahopřeji! Introverti mají řadu silných stránek, které určitě oceníte. Umějí například rozlišit podstatné od méně důležitého, jsou pracovití a důslední, svědomití, umějí naslouchat, jsou schopni vnášet do situací klid a strukturu, jsou kreativní. Často ale nejsou vidět a v kolektivu se na rozdíl od extrovertů většinou moc neprojevují, což může vyvolávat dojem, že jsou méně přínosní než ti, kteří se umějí prodat. Byla by ale škoda přijít o jejich dary a nevyužít je ve prospěch celého týmu či firmy.Jak s nimi tedy zacházet?

26.5.2014 v 17:35 | Karma: 27,75 | Přečteno: 2511x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Řidič Porsche srazil v Hloubětíně ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražském Hloubětíně sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

OBRAZEM: Prahou prošel majálesový průvod. Masky kritizovaly Beka a bydlení

1. května 2024  19:05

Součástí oslav 1. máje byl ve středu studentský majálesový průvod, který vyrazil z pražské Kampy a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2112x
Motto „Život je tanečník a vy jedním z jeho tanců.“

Věřím, že každý může dělat svou práci s radostí a vášní tanečníka, když je na tom správném místě.

www.bailemos.cz

www.vivia.cz

Seznam rubrik