Zdravotnictví: Poptávka, nabídka a cena - logika trhu, ne?

Opravdu, když začnete nad něčím hloubat a ne jen nadávat, seženete si nějaké nosné dokumenty, můžete docházet k závěrům, na které málokdy pomyslíte. Tedy druhý díl k Zdravotnictví a tentokrát jsem přemýšlela o privatizaci  a tržním způsobu uspořádání zdravotní péče. http://www.youtube.com/watch?v=agcTO20gHco&feature=related

Položila jsem několik otázek, které mi vyplynuly ze studia problematiky a v průběhu jejich řešení jsem chtěla dojít k odpovědi, jak je to vlastně s platy lékařů.

První otázka se týká průběhu samotné privatizace a trhu

Druhá otázka se týká nákladů na zdravotní péči a přístupu ke zdravotní péči v České republice

Třetí otázka se týká státem podporovaného zdravotního pojištění

Čtvrtá otázka se týká nákladů na zdravotní péči a zásadního vlivu privatizace na strukturu systému zdravotní péče

Pátá otázka stojí před účelem privatizace

Česká republika se na reformu systému zdravotní péče připravovala a započala ji v roce 1989 do dnešní doby, tedy zatím do roku 2011. Reformy směřovaly k dosažení solidarity, decentralizaci a privatizaci prostřednictvím tří hlavních prvků: vytvoření národního fondu pojištění zdraví, pohybu lékařů do soukromé praxe a převod některých nemocnic decentralizací do soukromé sféry a vytvoření veřejného zdravotního pojištění.

Prvky české zdravotní péče jako reformy zdravotnictví

Podle reformního plánu je zdravotní péče obsažena v národních zdravotních pojišťovnách. Zaměstnanci hradí 4,5 procenta z mezd a zaměstnavatelé platí 9,0 procenta ze mzdy do státního fondu zdravotního pojištění. To záleží na zákonech. Tyto fondy byly zřízeny státem. zákony,  pro zdravotní péči.  V dřívějších dobách nemělo nikdy zdravotnictví vlastní rozpočet. Platby pro seniory, děti a nezaměstnané se platily z Fondu pojištění zdraví. V návaznosti na německý model, česká vláda zřídila pluralitní systém zdravotních pojišťoven, které měly působit i v soukromém sektoru. Při privatizaci zdravotnického systému nebyla však vyhotovena a projednána jasná koncepce, jak převést zdravotnictví zavedené jako centralizované a má být převedeno na soukromé  osoby a na instituce.

Systém sociální podpory v péči o zdraví

Klíčová součást systému sociální podpory – péče o zdraví  - byla privatizována rychle a bez jasné představy o roli soukromého sektoru. Ačkoli probíhaly také diskuse o privatizaci školství a důchodového systému, nebylo tomu nikdy věnováno žádné vážné úsilí. Zdravotní péče byla na privatizaci zralá jen zčásti, a to ve stavu nadměrné nabídky. Podle všech mezinárodních norem, které je možné si ověřit, má Česká republika výrazně vysokou úroveň lékařů a zařízení. Česká republika má více než o 50 procent lékařů a nemocničních lůžek na jednoho obyvatele než Spojené státy, které bylo v té době také v situaci nadměrné nabídky. Tento nadbytek, znamenal, že platy lékařů byly a dosud jsou poměrně nízké.

Ráda bych své milé čtenáře upozornila, že jsem právník a nepůsobím ve zdravotnictví jinak, než ten, který stojí na straně poptávky. A tak to studuji podle svých schopností přijít některým věcem, které mne zajímají, na kloub. Ale to neznamená, že o tom nemůže přemýšlet každý, zase podle svého zaměření, logiky a také přesvědčení.

http://www.youtube.com/watch?v=SUUD0gfaM5Y

Literatura:

Zákony od roku 1990 a důvodové zprávy, statistiky

Autor: Irena Aghová | čtvrtek 6.1.2011 12:15 | karma článku: 9,36 | přečteno: 992x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07