Zdravě a po česku: Co takhle si dát .. špenát? Ne! Brambory ...

Jak jsem už dříve psala, když máte na krku zemědělskou usedlost, není čas vařit minutky a příliš se věnovat stolování. To si můžete dopřát tak ve volné dny, ale stejně musíte nakrmit zvířátka, to se nedá nic dělat. A tak jsem si oblíbila z dětství některá jednoduchá jídla, kterými by ani dnešní člověk nepohrdnul - právě naopak, určitě by mu taky "jely". Zvláště, pokud jsou dobře udělané a mají charakteristickou vůni domova. Ať už voní trochu více majoránkou, česnekem či sekanou petrželkou. Ale musíme se připravit na to, než budeme jídlo podávat na stůl s milým úsměvem, uvidíme velmi udivené pohledy - co to jako má bejt? Nenechte se odradit a vyprávějte třeba příběh brambor. Zkrátka nikomu v rodině neuškodí, když siv létě změní jídelníček a zamyslí se nad sebou, ne jen nad talířem. A basta ...

Bramborová placka

To je pochoutka! Vaříte na sádle nebo na oleji? Mluví se o tom, že sádlo neškodí, jsou v něm vitamíny a oleje prý nemusí mít takovou stoprocentní kvalitu, jak bychom měli očekávat. Asi by bylo dobré mít doma po ruce skleničku sádla a občas ho použít k tradičním jídlům, o kterých se budeme bavit. Připomínám, že vnitřní sádlo je použitelné zejména na léčivé masti. Tak, a nyní si připravíme bramborovou placku. Kilogram brambor oloupeme, omyjeme, postrouháme, přidáme sůl, mletý pepř, vejce, hladkou mouku, rozetřený česnek, očištěnou, nadrobno nakrájenou cibulku a majoránku. Jsou lidé, zvláště ti, které trápí žlučník, že majoránku nesnesou. Tak jim oddělte těsto a do jedné poloviny majoránku zapracujte, druhou nechte bez majoránky. Teď je důležité těsto velmi dobře promíchat. Na tom záleží finální chuť. Pekáč, který máme připravený, vymastíme sádlem nebo olejem. Pak pěkně rozvrstvíme těsto a pekáč s těstem vložíme do vyhřáté trouby. A pečeme. Upečenou placku rozkrájíme na kostky a podáváme. Někdo dává škvarky. Záleží jen na vás.

http://www.youtube.com/watch?v=r_d7HhGwQYE

Obměna s brynzou

Než dáme do trouby pekáč s plackou, tak ji posypeme brynzou smíchanou s máslem. A zase, pořádně smíchat s trochou soli, červenou paprikou a na drobno nasekanou pažitkou.

http://www.youtube.com/watch?v=bKZrJ1YduYI

Obměna s cibulí a anglickou slaninou

Pokud se rozhodneme pro přídání anglické slaniny a cibule, pak povrch posypeme očištěnou cibulí nakrájenou na kolečka a na kostky pokrájenou, pěkně prorostlou slaninou. Placku podáváme s kyselým mlékem, zákysem nebo podmáslím.

http://www.youtube.com/watch?v=SDNkSgsp_yI&feature=related

Bramborové placky se škvarky

Zase připravíme těsto jako v prvním případě, ale přidáme místo hladké polohrubou mouku, nadrobno nakrájené škvarky, vejce, sůl, mletý černý pepř, drcený kmín, rotřený česnek, majoránku. Tentokrát však nepečeme placky v troubě, ale na palačinkové pánvi a z obou stran.

http://www.youtube.com/watch?v=QD72jl7KSAs&feature=related

Takže dobrou chuť a nezapomeňte na odpočinek. A zazpívejme si po dlouhé době, plné zvratů ... 

http://www.youtube.com/watch?v=V7t6Xv5rRkc&feature=related

Autor: Irena Aghová | pátek 1.7.2011 0:00 | karma článku: 13,71 | přečteno: 1599x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07