Zapomenuté recepty: Vdolečky a jiné dobrůtky

Našla jsem, při úklidu knihovny, malý zažloutlý sešit, ručně popsaný. A krasopisně. Myslím, že je po mé prababičce. Alespoň podle dat, kdy si vedla účetnictví na posledních stránkách o tom, co utratila a kolik ji zbývá. Naši předkové byli velmi šetrní lidé. Půjčovali si jen na koupi půdy a na krmivo. Dlouho jsem nemohla najít recept, jak se dělají vdolečky pečené v troubě a mazané různými povidly. Smažené vdolky nám opravdu nechutnají, jsou zbytečně tučné a bez fantazie. Kdežto pečené vdolečky, ty se naplňovaly švestkami a ještě se na povrchu mazaly povidly, posypaly strouhaným peníkem. Samozřejmě, že tyto vdolečky byly i s polévkou obědem. Na velké vaření byl čas až v neděli! A dále jsem objevila recept na knedlíky, co vařila moje babička a které jsem nikdy neuměla a neumím. Nejsem k nim vyvolená. Ale jsou úžasné, jak si pamatuji.

Všimněte si, že recepty jsou stavěné na másle, ale i na sádle. Nejsou tedy obvyklé. Málo domácností v současné době sádlo používá, ale kupodivu, dětští lékaři doporučují, aby se strava pro děti vařila na sádle, protože se nepřepaluje a obsahuje vitamíny, důležité pro jejich rozvoj. Neškodí mít doma rozškvařené sádlo, vždycky se hodí! Já se osobně řídím při vaření recepty. Recepty, které nyní uvádím, jsou originální. Variace na recepty se nevyplatí! Zkoušela jsem to, a u piškotového závinu se něco zvrtlo a pak jsem ho mohla rozsekávat samurajským mečem. Pod heslem, že zdravá výživa není ani redukční, ani dietní, ale prostě jídlo, které postrádá škodlivé látky, je jednoduché a lehce stravitelné, považuji původní českou kuchyni za zdravou!Ti, kdo mají nabourané trávení, si ji nemohou dovolit. Jen některé recepty, které jsou určeny pro nemocné, jsou skutečně vhodné.

Babiččiny knedlíky

Je pravda, a to veřejně přiznávám, že neumím knedlíky vařit a nevím, kde se stala chyba. A naštěstí, v rodině je nikdo nevyžaduje. Knedlíky, které dělala moje babička, podle své maminky, mé prababičky, byly jednoduché, lehké a strašně dobré. Německá část naší rodiny mne zase naučila knedlíky, které se vaří v Bavorsku a ty jsem zvládla, protože se dělají s bramborového těsta a housek. Tam není žádné riziko. Ale tyhle, babiččiny, to je asi vrchol umění, ke kterému jsem nikdy nedospěla.

Jak se knedlíky mají dělat

Takže půl kg mouky v míse osolíme 1 rovnou lžící soli, zaděláme 1/4 litrem vlahé vody a trochou mléka, zakverláme 1 nebo 2 žloutky,v řidší těsto, hodne vytloukáme, až jde těsto od vařečky a tvoří bubliny. Pak je necháme 1 hodinu stát, potom vmícháme 4 - 5 na kostičky rozkrájených housek, dobře zamícháme a necháme těsto odpočinout. Asi za 1/2 hodiny dáme je na vál moukou posypaný, rozdělíme na 4 díly, které v šišky zlehka sválíme, a do vařící osolené vody vhodíme. Vaříme prudčeji 25 až 30 minut. Jeden knedlík na zkoušku uprostřed rozkrojíme a když se nám neboří prst, je uvařený. Tu jeden po druhém rychle vyndáme, krájíme a do pařáku dáváme, any neoschly.

Babička mi říkala, že na knedlík musí být ta nejlepší sypká mouka. Těsto přiměřeně husté, dostatečně vypracované. Dále musí být vody, do které knedlíky zaváříme dost, raději více než méně. Také nesmíme počítat dobu varu od chvíle, kdy je do vody dáváme, ale od doby, kdy se začnou vařit. Mezi vařením musíme je obracet opatrně vařečkou. Uvařené knedlíky rychle rozkrájíme. jeden po druhém, aby se z nich pára odstranila. Pokud má být knedlík jemnější, dáme dva žloutky, 2 celé vejce a žemličku, v troubě na másle osmaženou. Těsto ale děláme řidší, dáváme-li více žemličky. Jo, to je opravdu umění! Ovšem ne moje! Asi největší chybou je, že s tou kvalitní moukou to není nic slavného anebo mi chybí šikovnost.

Jak uděláme vdolečky

Na mísu dáme půl kg jemné mouky 0, sůl a trochu citrónové kůry. V zimě dáme mouku ohřát na kamna. Do koflíku vlahého mléka dáme 2 kostky cukru, 2 dkg kvasnic, lžíci mouky, rozkverláme a dáme na vlahém místě na kamnech zkynout.

Babička mi vždycky v zimě říkala, že když kupuju ve studeném počasí kvasnice, mám si je dát cestou do kapsy, aby nenamrzly, protože potom těsto těžce kyne!

A tak, rozkverlaný žloutek, zkynutý kvásek nalijeme do mouky přidáme koflík s vlahým mlékem vypláchneme, přídáme žloutek rozkverláme, přidáme do mouky lžíci rozpuštěného sádla nebo másla a vše zpracujeme v těsto. Těsto vytloukáme, až se nám vařečky nechytá a necháme na kamnech na vlahém místě kynout. Za 1/2 - 1 hodinu je zkynuté. Rozválíme ho na pomoučněném vále na prst silně, formou na koblihy vykrajujeme vdolečky a necháme 1/2 hodiny na pomoučněném prkně, přikryté čistou utěrkou nebo ubrouskem dokynout. Zkynuté počeme vdolečky tak že je položíme  plech, který pomažeme máslem.

Hrušková povidla

Na hrušková povidla můžeme použít i zmrzlé syrové hrušky, říkala babička. Ty se slupkami roztrouháme a necháme bez přísad rozvařit, A pak vychladlými povidly potíráme vdolečky. Usušené hrušky se uvaří do měkka, jemně se usekají a na upečené vdolečky se potírají. Vdolečky můžeme posypávat skořicí, cukrem a nastouhanou čokoládou, ale před tím je lehce potřeme máslem.

Pokud nám zbydou suché vdolečky, nakrájíme je na kostečky, dáme na misku přelijeme koflíkem vřelého mléka.  Mléko z nich slijeme, polijeme vřícím máslem a posypeme buď tlučenou skořicí nebo strouhaným perníkem s utlučeným cukrem smíchaném.

Kedlubnové zelí

Oloupané kedlubny rozstrouháme na hrubém struhadle, nebo nožem pokrájíme na jemné nudličky. A dáme na rendlík, přidáme špetku soli, kmínu, dvě kostky cukru, lžíci másla nebo i sádla, podlijeme trochou teplé vody a přidáme dvě lžíce octa. Necháme do měkka dusit. Na to nalijeme několik lžic kyselé smětany, do které jsme rozkverlali lžičku sypké mouky. Necháme zhoustnout, načež podle chuti ještě přidáme trochu octa nebo přisolíme. Zelí se hodí k huse, k vepřové smažené kotletě nebo pečenému selátku.

A nyní moučníček - Piškotový závin

Na jednu osobu počítáme 1 vejce. Tedy pro 4 osoby dáme 4 bílky do studeného kotlíku, přidáme špetičku soli a ušleháme je v pevný sníh, "až se může krájet". A nebo také, zkusíme obrátit kotlík a když sníh nevypadne, tak je dobře ušlehaný. Do tohoto dokonale ušlehaného sněhu zlehka zamícháme zbylé žloutky, 4 lžíce cukru, trochu strouhané citrónové kůry, 3 lžíce mouky, A vše zlehka promícháme. Hmotu namažeme na prst silně na plech máslem pomazaný a mukou poprášený. Pečeme v dobře prohřáté troubě asi 1/4 hodiny do zlatova. Je upečený tehdy, když se neboří do něho prst. Pak za tepla nožem odlípneme, obrátíme a na rubu zavařeninou lehce pomažeme, zavineme a necháme na plechu. Zdobíme ho ho krémovou čepicí.

Krémová čepice

Dva bílky ušleháme v pevný sníh, do kterého přidáváme za stálého šlehání 2 lžíce tlučeného cukru po troškách. Šleháme tak dlouho, až je sníh velmi tuhý a pak jím závin na povrchu pomažeme a posypeme vanilkovým cukrem. Takto upravený dáme do vlažné trouby osušit, aby byla čepice nahoře ztvrdlá. V letní době zdobíme závin jahodami, malinami nebo rybízem, které klademe na sněhovou čepici.

Takže jsem uvařila a přeji Vám krásnou neděli, milí čtenáři!

Autor: Irena Aghová | neděle 14.8.2011 12:06 | karma článku: 23,98 | přečteno: 3141x
  • Další články autora

Irena Aghová

Sírachovec

29.3.2023 v 14:48 | Karma: 10,50

Irena Aghová

O svědomí

19.8.2022 v 10:23 | Karma: 13,07